Het weer is omgeslagen en veel mensen merken dit aan hun huid. Dít is de beste lichaamsverzorging voor de eczeemhuid.

Beware

Waar wordt eczeem door veroorzaakt?

De oorzaak van eczeem is helaas niet altijd heel duidelijk, echter wordt gedacht dat het voornamelijk te maken heeft met het feit dat je huidbarrière uit balans is. Je huid fungeert als het ware als een beschermende barrière tegen ‘indringers’ van buitenaf, zoals virussen en bacteriën. Eczeem is in feite een verzamelnaam voor huidaandoeningen, waarbij de huid een ontstekingsreactie vertoont. Hoe dit wordt veroorzaakt is dus vaak een combinatie van inwendige en uitwendige factoren. Zo kan eczeem ook vaak plotseling opkomen bij de wisseling van seizoenen. Eczeem kan zich uiten in verschillende maten, maar meestal gaat het om plekken van je huid die extreem droog en zelfs schilferig kunnen zijn, ze kunnen jeuken en er rood uitzien. Soms lijkt eczeem zelfs een beetje op een rauwe of verbrande huid, afhankelijk van hoe erg het is. Ook kan eczeem zich uiten in bultjes of blaasjes. Het kan overal op je lichaam voorkomen, en ook op je gezicht. Heb je last van eczeem op je lichaam? Dít zijn de dingen waar je op moet letten als het gaat om het uitzoeken en aanschaffen van lichaamsverzorging voor de eczeemhuid.

Vermijd parfum in lichaamsverzorging voor de eczeemhuid

Parfum is waarschijnlijk wel één van de grootste triggers voor de eczeemhuid. Parfum kan eczeem veroorzaken, maar ook verergeren. Des te hoger de concentratie parfum in een product, des te erger je eczeemhuid er op kan reageren. Hoe weet je nu of een product (veel) parfum bevat? De INCI-lijst kan je in ieder geval al iets vertellen. De INCI-lijst is de complete lijst van ingredienten die in een cosmetica product zitten. Elke fabrikant is verplicht om deze lijst op zijn product te zetten. Des te hoger een bepaald ingrediënt of toevoeging op deze lijst staat, des te hoger de concentratie ervan. Staat parfum dus hoog op deze lijst, dan is de concentratie ervan ook hoog. In dat geval kun je het betreffende product met een eczeemhuid beter laten staan. Merken die parfumvrije producten verkopen zijn bijvoorbeeld Neutral en Paula’s choice. Let op; Paula’s choice heeft ook producten in de collectie waar wel parfum in zit. Een mooi product dat ook volledig vrij is van parfum is de 100% pure sheaboter van L’Occitane. Let op; in de 25% sheaboter crème van het Franse merk zit wél parfum. Naif verkoopt producten met een lage concentratie parfum. Een ander mooi biologisch merk dat ook parfumvrije producten verkoopt is Santaverde.

Natuurlijk en biologisch is niet altijd beter

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat natuurlijke en / of biologische producten beter of veiliger zijn voor de eczeemhuid. Dit is echt een fabel. Natuurlijk zijn er meer dan genoeg natuurlijke en biologische ingredienten waarvan bekend is dat ze heel heilzaam kunnen werken op een eczeemhuid, zoals bijvoorbeeld aloë vera en sheaboter. Er zijn echter ook natuurlijke ingredienten waar mensen met een gevoelige eczeemhuid slecht op kunnen reageren, zoals lavendel, tea tree olie, bergamot, eucalyptus, ylang en ylang, citrus, geranium en toverhazelaar. Heb je een eczeemhuid, dan hoef je dus niet per definitie op zoek te gaan naar natuurlijke producten.

Gebruik voedende lichaamsverzorging voor de eczeemhuid

Er bestaan verschillende soorten eczeem. Niet zelden gaat het om droogte-eczeem. Het is dan essentieel om de huid goed vet te houden. Dit doe je dan het liefst met parfumvrije producten, boterige of olie-achtige texturen doen het vaak goed. Ook producten waaraan minerale olie toegevoegd is, werken vaak erg goed voor een eczeemhuid. Minerale olie legt namelijk een beschermend laagje op de huid, waardoor de beschadigde eczeemhuid zich kan herstellen. Minerale olie zit bijvoorbeeld in vaseline. Een andere product dat mij altijd erg goed helpt wanneer ik last heb van eczeem is de Cetamacrogol crème. Deze crème is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Soms kan een zéér milde scrub helpen bij eczeem. Let er wel op dat je een huid met eczeem alleen scrubt wanneer de korstjes droog zijn. Als de huid sterk geïrriteerd of beschadigd is, kun je een scrub beter laten staan. Gebruik een scrub zeker niet vaker dan eens per week en zet geen druk op je huid tijdens het gebruik van de scrub.

Wanneer moet je met eczeem naar de dokter?

Met een eczeemhuid hoef je zeker niet altijd direct naar de dokter. Heb je echter erg veel last van of zelfs pijn door de eczeem? Houdt de eczeem erg lang aan, wordt het maar niet minder of verergeren de klachten zelfs? Dan kan het raadzaam zijn om er even een arts naar te laten kijken. De arts kan je bijvoorbeeld een crème met corticosteroïden voorschrijven. Dit zijn hormonen die in het lichaam in de bijnierschors worden aangemaakt. Zij hebben een krachtige werking tegen ontste­kings­processen en bijkomende verschijnselen van onder andere eczeem, zoals jeuk. Ook kunnen corticosteroïden een eventu­eel ver­snelde deling van huid­cel­len remmen, die vaak verantwoordelijk is voor schilfering van je huid. Het is belangrijk om te weten dat je dit soort crèmes niet te lang achtereenvolgens moet gebruiken. Ze kunnen je huid namelijk dun(ner) en uiteindelijk gevoeliger en dus weer vatbaarder voor eczeem maken. Het is echt noodzakelijk om te begrijpen dat je hier alleen aan moet beginnen als al het andere echt niet helpt.

HEB JIJ (WEL EENS) LAST VAN ECZEEM? HOE KRIJG JIJ DIE ECZEEM MEESTAL WEER ONDER CONTROLE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

2 Comments

  1. Mooi artikel. Ik heb helaas ook last van eczeem, al meer dan twee jaar en het is soms zo erg geweest dat de huid erg ontstoken is geraakt en ik dus die vervelende hormooncreme moest smeren. Een paar weken geleden kwam het weer op en moest ik die creme weer gebruiken. Helaas…nu smeer ik vaseline en ik hoop dat de huid nu rustig blijft.

  2. Gelukkig heb ik daar geen last van, ook nooit gehad. Goed dat je zegt dat natuurlijke producten niet per definitie geschikt zijn, zij kunnen juist heel sterk en heftig zijn voor de huid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.