Moet je nu haarverzorging met of zonder siliconen gebruiken? Beide opties hebben voor- en nadelen. Ik zette ze voor jou allemaal op een rij.

Haarverzorging met of zonder siliconen?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Enige tijd geleden ben ik me uitgebreid gaan verdiepen in siliconen in cosmetica. Ik gebruikte eigenlijk altijd siliconen in haarverzorging, maar zonder dat ik me hier daadwerkelijk bewust van was. Na de operatie (en narcose) vorig jaar had ik vréselijke last van haaruitval. Ik ben toen extra vitaminen gaan slikken en na ongeveer een half jaar stopte mijn haar met uitvallen. Mijn haar was daarna super dun en bovendien erg pluizig. Ik kon er geen kant mee op eigenlijk. Ik denk dat dat de periode was dat ik meer informatie ben gaan opzoeken over siliconen. Siliconen komen tot stand door een chemisch proces. Siliconen zijn ontzettend stabiel. Ze reageren niet of nauwelijks op bacterien, licht, zuurstof en water. Siliconen komen enorm veel voor in cosmetica, zowel in gezichts- als lichaamsverzorging, als in make-up. Siliconen hebben meerdere functies; zo zijn ze in staat om oneffenheden op te vullen, waardoor de huid er gladder en egaler uitziet. Ze kunnen een beschermend laagje op de huid leggen en maken een textuur vaak prettiger smeerbaar. Siliconen kunnen een bijdrage leveren aan huidherstel, na een wond bijvoorbeeld. Siliconen in haarverzorging maken het haar diréct zachter, gladder en makkelijker doorkambaar.

Wat zijn de algemene nadelen van siliconen (in haarverzorging)?

De meningen over het goede of slechte van siliconen in haarverzorging zijn nogal verdeeld. Zo zouden siliconen je haar alleen maar tijdelijk mooier maken, in feite ‘doen’ siliconen niet echt iets positiefs voor de conditie van je haar op de lange termijn. Siliconen maken je haar bijvoorbeeld niet sterker of gezonder, of minder breekbaar. Veel mensen zijn ook van mening dat siliconen zich als het ware opstapelen en je haar daardoor op den duur futloos maken. Dit wordt wel de zogenaamde build-up genoemd. Ook zou de haarschacht afgesloten worden, waardoor veelvuldig gebruik van haarverzorging met siliconen uiteindelijk resulteert in droog haar.

Wat zijn, wat mij betreft, de positieve eigenschappen van siliconen in haarverzorging?

Laat ik vooropstellen dat siliconen niets met de prijs van een shampoo te maken hebben. Siliconen kom je tegen in alle soorten en merken shampoos, resulterend van een euro per fles tot vele tientallen euro’s per fles. Het is dus geen typsich ‘budget’ ingrediënt. Ik heb nooit heel makkelijk haar gehad. Het is vrij dun en sluik en dan ben ik er zelf ook nog eens totaal niet handig mee. Zoals ik net al aangaf, koos ik haarverzorging in de afgelopen jaren nooit bewust uit op siliconen, of de afwezigheid daarvan. Pas als je bewust gaat switchen, merk je verschil. Siliconen in haarverzorging maken het haar inderdaad zachter en gladder. Je voelt het eigenlijk al tijdens het wassen. Het is een aangenaam gevoel. Ook het doorkammen gaat veel makkelijker. Wanneer ik haarverzorging met siliconen gebruik, is mijn haar ook aanzienlijk minder pluizig.

Wat zijn, wat mij betreft, de negatieve eigenschappen van siliconen in haarverzorging?

Wanneer ik haarverzorging met siliconen gebruik, merk ik dat mijn haar sneller vet wordt. Die zogenaamde build-up is zéker geen fabeltje. Op den duur krijg je siliconen er bijna niet meer uitgewassen, dan kom je dus op een punt dat er niéts meer met je haar te beginnen valt. Je haar is snel vet, en verder is het futloos. Ik ben op een gegeven moment bewust siliconen-vrije haarverzorging gaan gebruiken. Na een tijdje merkte ik dat mijn haar minder snel vet werd. Het was minder zwaar en lekker luchtig. Een heel groot voordeel. Ik heb er nu een aantal maanden wassen met siliconen-vrije producen op zitten. Wat ik goed merk is toch dat mijn haar beduidend pluiziger is.

Welke siliconen vrije haarverzorging heb ik tot nog toe geprobeerd?

Mijn eerste ervaring met siliconen vrije haarverzorging was met de haarproducten van La Fare. Hier was ik totaal niet over te spreken, mijn haar leek wel touw. Toen ben ik een duo van Lavera gaan proberen. Dit ging al beter, maar ik was nog steeds niet overtuigd. In Londen had ik dus een travelsize van Davines bij me, dat had ik ooit in een goodiebag gekregen en in feite was dat er niet één speciaal voor droog haar, dus ook dié was het gewoon niet. Toen ben ik overgegaan naar een duo van Aesop, de nurturing shampoo en conditioner, en dié vind ik oprecht erg fijn. De La Fare shampoo kost € 19 voor 200 ml. en conditioner € 22 voor 200 ml. Lavera is een stuk goedkoper, zowel de shampoo als de conditioner met elk 250 ml. inhoud kosten € 5,75. Zowel de Aesop shampoo als de conditioner kost € 20 voor 200 ml. en is daarmee dus in prijs vergelijkbaar met die van La Fare. Kies ik nu bewust voor haarverzorging met siliconen of haarverzorging zonder siliconen? Ik ben er nog niet uit. Haarverzorging met siliconen maakt mijn haar beduidend zachter en minder pluizig, maar van haarverzorging zonder siliconen wordt mijn haar veel minder snel vet én zwaar. Ik vind dat beide varianten dus voor- en nadelen hebben. Waar je ook rekening mee moet houden is dat de ene silicone de andere niet is. Je zou kunnen zeggen dat siliconen onder te verdelen zijn in ‘wateroplosbaar’, ‘niet-wateroplosbaar’ en ‘vluchtig’. Vluchtige siliconen vervliegen vanzelf en oplosbare siliconen laten zich makkelijk wegwassen zonder dat je hiervoor een agressieve shampoo nodig hebt, wat natuurlijk ook weer niet goed is voor je haar. De niet oplosbare siliconen kunnen inderdaad voor de zogenaamde build-up in je haar zorgen, tenzij je je haar regelmatig wast met een diepreinigende shampoo. Het is een lang artikel geworden, waarin ik eigenlijk twee dingen duidelijk wil maken: de ene shampoo met siliconen is de andere shampoo met siliconen niet. Er zijn verschillende soorten siliconen te vinden in haarverzorging. Wanneer je wilt weten welk effect siliconen-vrije producten op jouw haar hebben, moet je dit zeker een paar weken gaan uitproberen.

KIES JIJ BEWUST VOOR HAARVERZORGING ZONDER SILICONEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

4 Comments

 1. Varenka W says:

  ivm mijn krullen zijn siliconen echt geen aanrader.
  Maar krullen pluizen enorm als je er niks mee doet.
  Ik gebruik nu silicone vrije haarmousse (op het moment van L’oreal de studioline curl variant) en daarmee word mijn haar beter doorkambaar, krijgt volume en glans. Je kan deze ook zeker op gewoon fijn en sluik haar gebruiken hoor. Niet teveel in 1 keer en dan word je haar ook niet hard of sneller vettig.
  Misschien heb je hier iets aan.

  1. Christiana says:

   Wat een goede tip! Ik was inderdaad op zoek naar iets van een hydraterende verzorging, in de vorm van een spray, voor NA het wassen en gebruik van conditioner. Iets was ik dus lekker in mijn haar kan sprayen, maar dan zonder siliconen. Mousse past niet echt bij mijn haar, maar ik zal eens gaan kijken of er ook sprays zijn gewoon bij de drogist.

 2. Inderdaad een heel verhaal, ik moest het even in etappes lezen 😉 maar wel een goed verhaal dat ik uit moest lezen. Vanwege wat het doet voor mijn droge haren: mijn haren zijn altijd droog en pluisgevoelig geweest, maar nog meer nu ik het verf, gebruik ik liever shampoo mét siliconen. Zowel de OGX als de reinigende cremespoeling van L’Oréal maken mijn haren makkelijk doorkambaar en geven het glans. En er zijn maar weinig shampoos die mijn haren nog glans geven. Waarschijnlijk komt dat dus door de siliconen.. dan neem ik die op de koop toe.

  1. Christiana says:

   Haha, ja het is een lang artikel geworden, maar super leuk dat je het helemaal gelezen hebt;-) Ja, ik snap inderdaad goed dat je toch haarverzorging met siliconen blijft gebruiken. Ik hang er momenteel een beetje tussenin. Ik gebruik nu vooral zonder, maar maak nog steeds wel eens een uitstapje naar haarverzorging ‘mét’ 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.