Ga je een nieuw parfum uitkiezen? Ik heb een aantal tips voor je zodat je echt met een parfum naar huis gaat dat bij je past.

Een parfum uitkiezen? Bepaal eerst je favoriete geurgroep

Het kan nogal een opgave zijn, om een parfum te kiezen die je lekker vindt, en zeker één die echt bij je past. Het is goed om te weten dat parfums worden opgedeeld in geurgroepen, en daarin heb je dan ook weer allemaal subcategorieën. Ga er overigens niet van uit dat dit ‘dé’ opdeling is, want veel merken doen het op hun eigen manier, het is echter wel een goede leidraad. De drie belangrijkste groepen zijn chypre, bloemig en oosters. Ik denk dat ‘bloemig’ geen uitleg behoeft. Chypre parfums zijn vaak houtachtig en oosters (of oriëntaals) zijn kruidig en warm. Als je hier al een voorkeur kunt aangeven, kun je dat in de winkel aangeven en op deze manier wordt het maken van je keus al wat makkelijker. Hoe is een parfum eigenlijk opgebouwd? Bij het ontwikkelen van een parfum worden er niet zomaar lukraak wat ingredienten in een flaconnetje gestopt. Een parfum kan behoorlijk complex zijn, een geur is dan ook opgebouwd uit zogenaamde ‘geurlagen’. Deze lagen worden ook wel de noten genoemd. Een parfum bestaat dan ook uit hoofdnoten, hartnoten en basisnoten. Dat een parfum zo complex is opgebouwd, draagt bij aan het feit dat je eigenlijk nooit na vijf minuten al kunt bepalen of je een bepaald parfum écht lekker vindt. Parfum zal namelijk geleidelijk veranderen op je huid. De topnoten zijn de noten die je als eerste ruikt. Het is de eerste kennismaking met een parfum. Topnoten, of hoofdnoten, vervliegen vaak binnen enkele minuten om plaats te maken voor het hart van de geur. De basisnoten tot slot, blijf je het langst ruiken. Nu je dit weet, zul je begrijpen dat je eigenlijk niet na een paar minuten al een keuze kunt maken, maar dat je echt goed de tijd moet nemen om te kijken hoe een geur zich op jouw huid ontwikkelt.

Tips voor het uitkiezen van een nieuw parfum

Wil je een nieuw parfum uitkiezen, dan zijn er wat dingen om je achterhoofd te houden. De eerste indruk zegt veel, maar geef een geur ruim de tijd om zich te ontwikkelen op de huid. Het kan gebeuren dat je een parfum de eerste vijf minuten heerlijk vindt, maar dat hij zich anders ontwikkelt op je huid. Datzelfde geldt wanneer je een parfum bij iemand anders ruikt. Hoe een geur op je huid ruikt, is afhankelijk van allerlei factoren, en een bepaalde geur kan bij een verkoopster of je vriendin heerlijk ruiken, en bij jou misschien helemaal niet. Om een indruk van een geur te krijgen, kun je gebruik maken van de parfumkaartjes in de winkel. Hiervoor heb ik nog een tip. Als je een parfum op zo’n kaartje sprayt en eraan ruikt, leg hem dan vervolgens in de buurt van die parfum in het schap. Dan weet je nog bij welke geur dat kaartje hoort. Ik zie dikwijls mensen met tien parfumkaartjes in hun handen staan die dan vervolgens ook niet meer weten welk kaartje bij welke geur hoort. Baseer je keus echter nooit alleen op zo’n geurkaartje. Spray een geur echt op je huid en maak vanuit daar de keus of je wel of niet tot aanschaf over gaat. Ruik verder nooit alleen maar aan de flacon zelf. De geur komt dan meestal niet verder dan alcohol en topnoten. Spray nooit te veel geuren tegelijkertijd op en ga het liefst even naar buiten om te kijken hoe een parfum zich op je huid ontwikkeld. Heb je een parfum gevonden die echt bij je past? Dan kun je hem natuurlijk ook online bestellen, dan ben je meestal een stuk goedkoper uit.

Tips voor het dragen van parfum

Wanneer je een parfum draagt, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Hoe lang je een parfum blijft ruiken, is echter afhankelijk van meerdere factoren. Houdt er sowieso rekening mee dat je op een gegeven moment aan een bepaalde geur zult wennen, zeker wanneer je dagelijks dezelfde parfum draagt. Dat je hem zelf op een bepaald moment niet meer ruikt, wil echter niet zeggen dat de geur niet meer op je huid te ruiken is. Breng parfum aan op de warme plekken van je huid, daar waar de aderen het dichts bij het huidoppervlak liggen, je polsen en je hals. Soms sprayen mensen parfum op hun kleding en in het haar, waardoor de geur wat langer om je heen blijft hangen. Dat kan natuurlijk, maar houdt rekening met de aanwezigheid van alcohol wat niet zo goed is voor je haar en de mogelijkheid van vlekken in je kleding. Ik spray parfum zelf altijd om me heen en dus ook op mijn kleding, en zelf heb ik nooit last van vlekken. Parfum blijft vaak langer ‘hangen’ op een huid die wat vetter is, je kan de plekken waar je parfum gebruikt, eenvoudig zelf wat vetter maken door eerst een neutrale bodylotion te gebruiken. Door een showergel en een bodylotion te gebruiken in dezelfde geur als je parfum, bouw je de geurlaag op en ook dan zul je de geur meestal langer ruiken.

BEN JIJ EEN SNELLE BESLISSER ALS HET GAAT OM HET UITKIEZEN VAN EEN NIEUW PARFUM?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

13 Comments

  1. Ilona says:

    Nee ik probeer eerst meestal wat uit bij Douglas, Ici Paris of de Bijenkorf. Helaas kan dat nu niet. Ik koop soms iets nieuws maar val eigenlijk altijd terug op mijn eigen “klassiekers”, Paris van Yves Saint Laurent, Chanel no. 5, White Tubereuse van Reminiscence, White Linen. Als ik iets nieuws wil kijk ik na het fysiek ruiken van de geur meestal op frangantica.com. Ik val vrijwel altijd op bloemengeuren en ik heb ontdekt dat “mijn” geuren meestal het kenmerk powdery hebben. Overigens deed ik vroeger wel impuls aankopen maar dat pakte bijna nooit goed uit.

    1. Christiana says:

      Ik vind het nu inderdaad ook geen tijd om te fun-shoppen hoor;-) Net als jij val ik altijd op de bloemengeuren. Het is fijn dat je dat weet, zo kun je echt gerichter zoeken en je ook beter laten helpen. Zeker bij een Douglas of Ici Paris is het aanbod natuurlijk zo enorm groot dat het dan fijn is dat je in ieder geval een richtlijn hebt;-)

  2. Ik weet ook vaak welke geur(en) ik wil al heb ik wel zo mijn favorieten, zoals Chanel, Dior, Jil Sander en Narciso Rodriquez. Die laatste heb ik vorig jaar ontdekt en vind ik heerlijke geuren hebben.

    1. Narciso Rodriguez heeft echt heerlijke geuren. Hier ook favoriet. Degene die ik heb geroken zijn erg lekker!

  3. Wat een handige tips. Ik vind het vaak best lastig om ene parfum uit te zoeken, juist wanneer ik graag eens wat anders dan anders wil.

  4. Ik vind het altijd heel lastig om een keus te maken. De parfums van Killian vind ik zalig maar als zij met andere lekkere geuren aan komen lopen dan raak ik ook vaak de kluts kwijt. Laatst zochten wij een cadeautje voor Tom en inderdaad, ik stond met 8 parfumkaartjes in mijn handen en had ik geen idee meer wat wat was. De verkoopster wist het gelukkig feilloos te vertellen, die wist heel veel van geuren. Maar wat een slimme tip om die strips bij de flesjes te leggen!

    1. Christiana says:

      Ah, altijd fijn als je een verkoopster hebt die haar geuren goed kent! En vanaf nu ga jij de geurkaartjes dus ook naast de flesjes leggen;-)

  5. Ik ben een enorme twijfelkont, dus dat is heel goed als het aankomt op aankopen.

    1. Christiana says:

      Kan ik me voorstellen, maar zo doe je in ieder geval niet zo gauw een miskoop;-)

  6. Natascha - Beautyopinie says:

    Ik heb toevallig net 2 parfums verkocht omdat ik dus een dikke miskoop had gedaan. Gekocht op vakantie, wilde eens wat anders en kocht deze. Ik vind ze nog steeds wel lekker maar het is gewoon niet ‘ik’. Meestal kom ik toch weer terug op mijn vertrouwde signature geur 😉

  7. Eerlijk? Ik koop bijna altijd mijn parfums online en kijk dan alleen even snel naar de geurnoten. Gelukkig heb ik 9 van de 10 keer geluk gehad en anders maak ik er iemand anders blij mee in mijn omgeving 🙂

  8. Ik ga meestal voor de wat frissere (geuren met citrusnoten) en bloemige geuren. Ik probeer een nieuwe geur altijd eerst uit op mijn huid en vraag om een proefje omdat ik weet (door schade en schande 😂) dat de geur heel anders kan ruiken op mijn huid.

  9. Sheng says:

    Bedankt voor de tip om eerst een body lotion gebruiken! Dan kan ik weer wat langer genieten van mijn geurtjes gedurende dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.