Als je haar maar goed zit. Een nieuwe shampoo kopen, daar mag je dus best de tijd voor nemen. Dit zijn in ieder geval 4 punten om op te letten.

Een nieuwe shampoo kopen met of zonder SLS en SLES?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Net zoals bij huidverzorging het geval is ga je met een nieuwe shampoo ook niet direct na één keer wassen verbluffende resultaten ervaren. Het is echt een kwestie van langere tijd uitproberen om te kijken wat het product voor je lokken gaat doen. Hierbij een checklist om te gebruiken bij het uitzoeken van een nieuwe shampoo, of andere producten voor je haar. Kies je voor een shampoo met of zonder SLS of SLES? SLS en SLES zijn zogenaamde surfactanten, oppervlakte reinigende stoffen. Je kunt ze niet alleen tegenkomen in shampoos, maar eigenlijk in alle producten die ‘reinigen’, dus ook in douchegels en reinigingsproducten voor het gezicht. De meest voorkomende zijn SLS, dit is een afkorting voor Sodium Lauryl Sulfate en SLES, Sodium Laureth Sulfate. Sulfaten reinigen niet alleen, ze laten een product ook flink opschuimen. Er zijn nog steeds mensen die schuim associëren met schoon, maar in feite is dit onzin. Wat je wel zou kunnen stellen is dat hoe meer een product schuimt, des te agressiever het reinigt. Dat je je haar schoon wilt krijgen tijdens het wassen, dat is duidelijk. Maar agressieve surfactanten maken helaas geen onderscheid tussen de vetten die je kwijt wilt en de vetten die je (hoofd)huid nodig heeft ter bescherming. Het resultaat is dus dat je (hoofd)huid er van uitdroogt, eigenlijk al direct na het eerste gebruik. Kanttekening; niet alle producten met daarin SLS of SLES zijn per definitie slecht. Wat ook van belang is, is de rest van de ingredienten. Als er goede en zogenaamd terugvettende ingredienten aan de samenstelling van je product toegevoegd zijn die de uitdrogende werking van deze surfactanten compenseren, zit je al beter. Er zijn echter goede alternatieven zoals sodium coco-sulfate, afkomstig van kokosnootolie.

Siliconen in shampoo

Hier zijn de meningen over verdeeld. De silicone die je het meest ziet in cosmetica is dimethicone. Ook hier weer geldt dat je het tegenkomt in lichaams-, gezichts- én haarverzorging. Siliconen kunnen in huidverzorging oneffenheden in de huid (tijdelijk!) opvullen waardoor je huid er niet alleen gladder (en dus vaak mooier) uitziet, maar ook zo voelt. In haarverzorging maken siliconen het de haren zicht- en voelbaar zachter en gladder en bovendien makkelijker doorkambaar. Je ziet het vaak in serums omdat siliconen gespleten haarpunten tijdelijk kunnen herstellen. Ik zeg bewust tijdelijk, want zodra je het serum weer uitwast, is die gespleten haarpunt weer zichtbaar. Dode punten zijn dode punten en de enige rechte remedie voor dode haarpunten is toch de schaar.

Parabenen in shampoo

Elk product heeft toevoegingen nodig om de houdbaarheid te verhogen. Dit zijn zogenaamde conserveringsmiddelen. Parabenen zijn chémische conserveringsmiddelen. Op de INCI-lijst kun je ze tegenkomen als bijvoorbeeld methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen en isobutylparabeen. Anno 2017 zijn deze nogal omstreden. Er zijn diverse onderzoeken geweest waarbij parabenen zelfs in verband werden gebracht met kanker. Aan de andere kant beweren ook veel wetenschappers dat er helemaal geen verbanden zijn. Wat wel een feit is, is dat heel veel mensen allergisch reageren op parabenen in cosmetica. Na gebruik van een product met parabenen kan de huid dan geïrriteerd aanvoelen en er ook zo uitzien, denk aan roodheid, bultjes, vlekjes en schilfertjes. In shampoo of andere haarverzorgingsproducten kan deze geïrriteerdheid dan zichtbaar worden op de hoofdhuid. Cosmetica merken zijn zeer goed op de hoogte van het feit dat de consument anno nu naarstig op zoek is naar parabeenvrije formules, dus vaak wordt het al op de voorzijde van een verpakking aangegeven of het product vrij van parabenen is.

Additieven in shampoo

Een additieve is een stof die aan cosmetica toegevoegd kan worden om eigenschappen van het product te verbeteren of juist te onderdrukken of te minimaliseren. Je kunt je voorstellen dat er in haarverzorging nogal wat van deze additieven kunnen voorkomen. Wondermiddeltjes die je haar beloven dikker te maken bijvoorbeeld, of claimen dat door het gebruik ervan de kleur langer mooi blijft. Het punt hiermee is echter dat deze toevoegingen vaak in zo’n geringe hoeveelheid zijn toegepast dat het daadwerkelijke effect op het haar of de hoofdhuid verwaarloosd kan worden. Bovendien is vaak niet helemaal duidelijk wat een bepaalde additieve nu eigenlijk doet. Het is nogal een vaag begrip. Wat je bij deze in je achterhoofd moet houden is dat hoe lager een ingrediënt op de INCI-lijst staat, des te lager de concentratie ervan en dan kun je je dus afvragen of zo’n toevoeging in het betreffende product daadwerkelijk iets voor je haar gaat betekenen.

WAAR LET JIJ OP BIJ EEN NIEUWE SHAMPOO KOPEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.