Van vitamine A tot Zwangerschapstest. Een ABC met daarin allerlei praktische en belangrijke informatie omtrent mijn Roaccutane ervaringen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

A Vitamine A: Het actieve bestanddeel in Roaccutane is verwant aan Vitamine A. In bepaalde hoeveelheden heeft vitamine A een gunstig effect op ziekten waarbij de verhoorning van de huid verstoord is. Het remt de overvloedige vorming van talg én bovendien remt het de ontstekingsreactie. Hieronder volgen mijn Roaccutane ervaringen in de vorm van een alfabet.

Bescherming: Tijdens het gebruik van Roaccutane is je huid extreem gevoelig. Het is dus belangrijk om je huid goed te beschermen tegen (klimatologische) invloeden van buitenaf. Dagelijks smeren met beschermende en voedende crèmes dus, liefst ook met een SPF.

Controle: Tijdens de kuur ben je onder behandeling van je huisarts en / of dermatoloog. Je zult regelmatig terug moeten voor een controle. Je zult bijwerkingen gaan ervaren, bespreek deze goed met je behandelend arts. Steeds meer mensen krijgen Roaccutane voorgeschreven en er is bij dokters dus ook steeds meer bekend hierover.

Droog: Omdat Roaccutane de overvloedige vorming van talg remt, wordt je huid extréém droog. Ik garandeer je; in elk artikel wat je leest over Roaccutane ervaringen, ga je dit tegen komen. Tijdens het gebruik heb ik ervaren dat hier nauwelijks tegenop te smeren valt, maar geef niet op en blijf je huid zeer goed voeden. Niet alleen de huid van je gezicht wordt droog, ook je handen, benen en haar zullen erg droog worden. Zelfs slijmvliezen kunnen droog worden en daardoor geïrriteerd raken

Eczeem: De droogte van je huid kan gedurende de de kuur overgaan in eczeem. Meestal is dit een kortdurende vorm van droogte eczeem. Je kan je behandelend arts hierover inlichten en je zult dan een speciale zalf voorgeschreven krijgen. Vermijd met eczeem sowieso heet water en geparfumeerde producten.

Foundation: Doordat je huid zo droog is, heb ik ervaren dat het gebruik van foundation bijna niet mogelijk is. Het rult als het ware gewoon van je gezicht af. Wil je persé een foundation dragen, kies dan voor een foundation op waterbasis. Poederachtige producten kun je beter laten staan.

Gewicht: De dosering die je voorgeschreven krijgt is afhankelijk van de ernst van het probleem én van je gewicht. Niet iedereen krijgt dus dezelfde dosering. Ook zal de duur van de kuur hiervan afhankelijk zijn.

Huisarts: Roaccutane kan alleen worden voorgeschreven door je huisarts of dermatoloog. Het is alleen op recept verkrijgbaar.

Isotretinoïne: Het actieve bestanddeel in Roaccutane.

Jeuk: De droogte van je huid kan gepaard gaan met jeuk.

Kloofjes: En met kloofjes.

Luchtbevochtiger: Wanneer je huid extreem droog is door Roaccutane kan je baat hebben bij een luchtbevochtigingsapparaat. Wij hebben luchtverwarming in plaats van CV, en dat gaat gepaard met vrij droge lucht. Niet zo fijn voor mijn droge huid.

Moeheid: Veel mensen die Roaccutane gebruiken, hebben last van vermoeidheid.

Neus: De binnenkant van de neus kan erg droog en zelfs korstig aanvoelen. Ik had tijdens de kuur regelmatig een bloedneus. Niet ernstig of heel pijnlijk, maar wel vervelend. Wat je kan doen is een hydraterende crème aan de binnenzijde van je neus aanbrengen. Heel belangrijk dat je een parfumvrije variant gebruikt, anders kan het nog meer gaan irriteren.

Oogdruppels: Hetzelfde geldt voor je ogen. Deze kunnen droog en daardoor geïrriteerd raken. Helaas heb ik daar nog steeds last van. Oogdruppels kun je via je behandelend arts voorgeschreven krijgen, maar bij mij werkte dit helaas averechts. Zorg ervoor dat je altijd een zonnebril bij je hebt wanneer je naar je buiten gaat. Bij mij hielp dit echt!

Primer: Ik zei net al dat het soms vrijwel onmogelijk is om foundation aan te brengen, doordat je huid zo droog is. Een hydraterende primer kan enorm helpen. Breng deze aan na je dagcrème en voor het aanbrengen van foundation. Ik vind de Photo finish primer van Smashbox erg goed, wil je een wat goedkopere variant, dan heeft Etos een heel fijne van hun eigen merk; de hydrating primer.

(S)qualene: Een zogenaamd skin identical ingrediënt. Het vertoont namelijk zeer veel overeenkomsten met ons huideigen talg en je komt het vaak tegen in producten. Een aanrader om op zoek te gaan naar producten waar dit ingrediënt in verwerkt zit. Op de INCI-lijst vindt je het gewoon onder Squalene.

Rugpijn: Naast moeheid komt rugpijn voor bij heel veel mensen die bezig zijn met een kuur, overmatige inspanning of extreem sporten wordt daarom tijdens de kuur ook op medische grond afgeraden.

Smeren: Dat moet je héél veel doen tijdens de kuur, en trouwens ook daarna. Kies milde producten voor een droge huid. Ingrediënten waar je baat bij kan hebben zijn sheaboter, glycerine, panthenol en hyaluronzuur (een vochtbinder die je helpt het vocht in je huid vast te houden). Ook een zonnefactor is erg belangrijk.

Terugval: Veel mensen stelden me de vraag of ik na de kuur een terugval gehad heb. Nee, ik heb dat niet gehad. Ik heb veel andere Roaccutane ervaringen gelezen en ook daarin word zelden gesproken over een terugval. Mijn kuur is nu zo’n zes jaar geleden en ik heb zelden nog last van een puistje. Ik merk het soms nog tijdens mijn menstruatie dat mijn huid wat onrustig is. Een terugval kan echter wél voorkomen. Sommige mensen krijgen dan een tweede kuur voorgeschreven.

Urine: Elke vrouw die Roaccutane slikt zal maandelijks urine moeten inleveren voor een zwangerschapstest. Deze test zal je ook moeten doen voordat je aan de kuur begint. Tijdens een kuur mag je absoluut niet zwanger raken, omdat er een extreem groot risico bestaat dat je baby misvormd ter wereld zal komen. Om deze reden zul je als vrouw ook nooit een grote hoeveelheid Roaccutane in één keer meekrijgen, omdat je maandelijks een test moet doen. Mannen zullen wel grotere hoeveelheden in één keer mee krijgen van de apotheek. Wanneer je je urine van kleur ziet veranderen tijdens de kuur, is het ook noodzakelijk om je behandelend arts in te schakelen. Het komt namelijk soms voor dat je tijdens een kuur afwijkende hoeveelheden stoffen gaat afscheiden, zoals eiwitten en bloedcellen.

Vermijden: Er zijn een aantal zaken die vermeden moeten worden tijdens de kuur. Belangrijke en voor de hand liggende zijn bijvoorbeeld zon, de zonnebank, het nuttigen van alcohol, scrubben en epileren. Ook mag je géén donor zijn en bloed afgeven tijdens de kuur. Dit heeft te maken met de risico’s waar een zwangere vrouw mee te maken kan krijgen wanneer ze jouw bloed zou ontvangen. Ook moet je tijdens de kuur géén voedingssupplementen met Vitamine A nemen. Omdat er al een grote hoeveelheid hiervan in Roaccutane zit, kunnen supplementen de bijwerkingen verergeren.

Water: Hoe makkelijk zou het zijn als je je droge huid ‘weg’ zou kunnen drinken? Helaas heeft veel water drinken niet echt een invloed op de conditie van je huid. Veel water drinken zal er dus niet voor zorgen dat je huid optimaal gehydrateerd raakt. Evengoed is het gezond om voldoende water te drinken. Te weinig water is trouwens sowieso ook niet goed.

Zwangerschapstest: Deze zul je elke maand moeten doen. Je mag tijdens en vlak na een kuur absoluut niet zwanger raken. De Z is ook van zon. Deze moet je vermijden tijdens de kuur. Smeer jezelf goed in met een factor, draag een hoed en een zonnebril.

IK BEN BENIEUWD NAAR JOUW ROACCUTANE ERVARINGEN!

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. Fijn dat je informatie van Roaccutane van a tot z hier deelt. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.