BEAUTIFUL YOU, Beauty S.O.S.

Wat is een primer?

 

En heb jij je perfecte primer al gevonden?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Wat is een primer?

Een primer is een (make-up) product dat ervoor zorgt dat je make-up langer houdt en makkelijker is aan te brengen. In de meeste gevallen gaat het om een vloeibare formule, al zijn er ook primer oliën en watertjes, in spray vorm dus. Een primer oogt, eenmaal aangebracht op het gezicht, meestal transparant. Een primer geeft dus geen kleur aan de teint. Er bestaan primers die de teint moeten corrigeren, dus de primer zélf kan dan wel een kleur hebben, groen bijvoorbeeld. Belangrijk; een primer is géén vervanging van je gezichtscrème. Er zijn overigens ook speciale primers voor de ogen en voor de lippen.

Wat doet een primer?

Een primer kun je in feite zien als een basis voor je make-up. Met een primer creëer je een soort laagje op je huid. Dit laagje zorgt ervoor dat je make-up makkelijk aan te brengen is, mooier zit en langer en beter op zijn plek blijft zitten. In veel primers zitten dan ook siliconen, die oneffenheden in de huid opvullen en een laagje op de huid vormen. Bang dat siliconen je huid ‘afsluiten’? Lees dit dan even.

Hoe gebruik je een primer?

Wanneer je je gezicht hebt gereinigd, breng je éérst gezichtscrème aan, dan primer en dan foundation. In principe gebruik je een primer alleen wanneer je dus make-up draagt. Je kunt primer prima met je vinger aanbrengen, eigenlijk gewoon zoals je een crème aanbrengt. Een primer breng je aan op het hele gezicht. Ik heb zelf een droge huid en breng altijd wat éxtra aan op de zeer droge plekjes van mijn gezicht; tussen mijn wenkbrauwen en rond de neusvleugels. Je zou een primer in principe ook plaatselijk kunnen gebruiken.

De textuur van een primer

Er zijn allerlei verschillende soorten primers, en deze kunnen onderling dus verschillen in textuur. Er zijn primers in de vorm van gels, crèmes, oliën en zelfs watertjes. Over het algemeen gaat het wel om luchtige texturen, alhoewel de aanwezigheid van siliconen in een primer de primer wel wat ‘gelly’ kan doen aanvoelen.

Welke primers zijn er?

Steeds meer merken hebben primers in het assortiment. Je hebt ze van low-budget tot high-end, er is er altijd wel een in jouw prijsklasse te vinden. En net zoals je allemaal verschillende soorten gezichtscrème hebt, heb je ook allemaal verschillende soorten primers. Iedere huid is immers anders, en elke vrouw heeft zo haar eigen wensen aan haar gezichtsverzorging en make-up. Denk bijvoorbeeld aan een hydraterende primer voor de droge huid en een matterende primer voor de vette / glimmende huid. Er zijn corrigerende primers voor vrouwen die last hebben van roodheid in het gezicht (deze hebben dus vaak een groene kleur) en primers waaraan bijvoorbeeld lichtreflecterende deeltjes zijn toegevoegd zodat ze een extra glow geven aan de huid. Wanneer je last hebt van vergrote of zichtbare poriën, kun je ook primers vinden die dat kunnen corrigeren. Ook bestaan er primers met een SPF.

Wat is een goede primer?

Dit is natuurlijk nogal een lastige vraag om zomaar antwoord op te geven. Want het heeft natuurlijk allemaal te maken met wat jij van een primer verwacht, én wat je er aan uit wilt geven. Met mijn droge huid zweer ik bij de Hydrating primer en de Photo finish primer van Smashbox. Sowieso heeft het merk Smashbox een heel uitgebreide range aan primers.

Gebruik jij een primer?

© ByChristiana tekst & fotografie. All rights reserved.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.