SLS en SLES in gezichtsreinigers, waarom worden die eigenlijk toegevoegd? Hoe kan ik ze herkennen en zijn ze echt zo slecht voor je huid?

Beware

SLS en SLES in gezichtsreinigers, wat doen ze nu precies?

SLS staat voor Sodium Lauryl Sulphate en SLES staat voor Sodium Laureth Sulphate. Het zijn beiden surfactants of zogenaamde oppervlakte actieve stoffen. Surfactants zijn stoffen die in combinatie met water gebruikt kunnen worden om olie of vet op te lossen. Met alleen water kun je je huid namelijk niet reinigen. Simpel gezegd; surfactants hebben een reinigende werking en je komt ze dan ook tegen in ontzettend veel cosmetica producten die je gebruikt om te reinigen; shampoo, douchegel, tandpasta, maar dus ook in gezichtsreinigers. Bovendien laten surfactants een product vaak ook opschuimen. Schuim staat echter niet synoniem aan schoon. Het is niet zo dat een product dat niet of nauwelijks schuimt, niet goed reinigt. Je kunt SLS en SLES tegenkomen in alle soorten reinigende producten en bovendien kunnen deze producten alle mogelijke texturen hebben, gel, mousse, crème, lotion of olie bijvoorbeeld. Ze worden zowel toegevoegd in budget als in ‘dure’ producten, alhoewel ‘duur’ altijd een heel relatief begrip is. Het is dus een fabel dat je SLS en SLES alleen in budget producten tegenkomt. Als je zeker wilt weten of je product SLS en / of SLES bevat, moet je de INCI-lijst nakijken. In de meeste gevallen staan ze vrijwel bovenaan op de lijst als Sodium Laureth Sulfate en Sodium Lauryl Sulphate.

SLS en SLES in gezichtsreinigers, moet ik ze vermijden?

SLS en SLES in gezichtsreinigers worden dus toegevoegd vanwege hun reinigende werking. Dat is natuurlijk in principe ook de voornaamste reden dat je een gezichtsreiniger gebruikt. Er is echter een nadeel. Surfactants kunnen namelijk ook het natuurlijke huidvet oplossen; zij maken geen onderscheid tussen de vetten die je wilt verwijderen en de vetten die je huid nodig heeft als beschermende barrière. SLS en SLES kunnen je huid en je hoofdhuid onnodig uitdrogen en irriteren. Ze staan hier dan ook om bekend. Wanneer een product SLS en SLES bevat, wil dat natuurlijk niet zeggen dat het direct een ‘slecht’ product is. Wanneer er aan de samenstelling ook zogenaamde terugvettende ingredienten zijn toegevoegd, die dus de mogelijk uitdrogende werking van SLS en SLES compenseren, is er in veel gevallen niets aan de hand. Is je huid echter heel gevoelig, extreem droog en extreem vet, dan doe je er verstandig aan om producten met SLS en SLES te vermijden, zeker als er verder niet echt verzorgende ingredienten aan de formule zijn toegevoegd.

PROBEER JIJ SLS EN SLES IN GEZICHTSREINIGERS TE VERMIJDEN? OF LET JE ER EIGENLIJK NIET OP?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. Nee ik mijd het niet, zeker omdat ik een makkelijke huid hebt. Alleen ik merk zeker wel verschil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.