UVA en UVB straling zijn verschillende soorten straling. Het is dan ook belangrijk om een zonnebrandcrème te kiezen die zowel tegen UVA als tegen UVB straling beschermt.

Beschermt mijn zonnebrand tegen zowel UVA als UVB straling?

Natuurlijk zonlicht bestaat uit UVA en UVB straling. Het grootste deel, zo’n 95%, bestaat echter uit UVA-straling. UVA heeft een hogere golflengte dan UVB en de UVA straling dringt dieper door in je huid dan UVB straling. De straling verschilt van elkaar, en daarom heeft UVA straling dan ook een ander effect op de huid dan UVB-straling. Je zou kunnen zeggen dat UVA-straling verantwoordelijk is voor de huidveroudering, en UVB-straling voor het bruinen (maar dus ook het verbranden!) van je huid. Een handige reminder is dat de A in UVA-straling staat voor ageing en de B in UVB-straling voor bronzing (én burning). Beschermt een zonnebrand tegen zowel UVA- als UVB straling? Dat is dus geheel afhankelijk van welke zonbescherming je kiest. Het punt is een beetje dat je schade aan de huid door UVB straling direct ziet. Als je op een dag namelijk te lang en / of niet niet goed beschermd in de zon gezeten hebt, zul je aan het eind van de dag zien dat je huid verbrand is. De huid ziet rood en voelt misschien zelfs pijnlijk aan. Schade door UVA-straling, huidveroudering dus, kun je niet zien met het blote oog, en al helemaal niet op de korte termijn. Omdat er gelukkig steeds meer bekend wordt over de gevaren van blootstelling aan de zon, kiezen steeds meer fabrikanten in hun zonnebrandproducten voor zowel bescherming tegen UVA als UVB straling. Dit herken je op de verpakking als ‘broad spectrum’.

Wat betekent SPF?

SPF staat letterlijk voor sun protection factor. Er zijn zonnebrandproducten verkrijgbaar met allemaal verschillende factors, zoals een SPF15, SPF30 een SPF50. Een SPF geeft aan hoe veel keer langer een persoon in de zon kan blijven zonder te verbranden bij gebruik van de zonnebrandcrème vergeleken met het niet-gebruik van deze zonnebrandcrème. Veel onderzoeken tonen echter aan dat producten met een hogere factor maar een klein beetje meer bescherming bieden dan producten met een lagere factor. Houdt er rekening mee dat geen énkele zonnebrand voor 100% beschermt. Het is altijd belangrijk om een royale laag zonnebrandcrème aan te brengen en het is bovendien raadzaam om je opnieuw in te smeren nadat je bijvoorbeeld gezwommen of veel getranspireerd hebt, ook wanneer je je hebt ingesmeerd met een zonnebrandcrème met SPF50.

Wat is het verschil tussen een minerale en een chemische filter?

Zonnefilters kunnen verdeeld worden in chemische en minerale (of natuurlijke) filters. Chemische filters trekken in de huid en absorberen UV-straling, terwijl minerale zonnefilters een laagje op de huid leggen en vanaf daar de straling weerkaatsen en verstrooien. Chemische filters worden nogal eens in verband gebracht met schade aan de huid, de gezondheid en zelfs het milieu (vernietiging van het koraal). Een ander voordeel van minerale filters is dat ze de huid diréct beschermen. De meest gebruikte minerale filters zijn zinkoxide en titaniumdioxide. Minerale filters laten altijd een witte waas achter op de huid. Niet écht prettig natuurlijk, want het kan er een beetje gek, en soms zelf een beetje ‘eng’ uitzien. Er is wat op bedacht, en deze techniek wordt wel nano-technologie genoemd. Door de werkzame stoffen in microscopisch kleine deeltjes te knippen, wordt de crème als het ware transparanter waardoor je geen ‘witte waas’ meer hebt. Deze techniek is echter nogal omstreden, want nano-deeltjes kunnen schade aan zowel de huid als de gezondheid brengen.

KIES JIJ BEWUST VOOR EEN MINERALE FILTER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

2 Comments

  1. Knap eigenlijk, op zich klinkt het ingewikkeld maar eigenlijk knippen ze alles klein. Ik vraag mij af hoe zoiets in een fabriek eruitziet. Ik zit nu heel af en toe even in de tuin (ben weer lekker een schilderij aan het maken) en ik vergeet mij steeds maar in te smeren. Vandaag toch maar even doen, al zit ik in de schaduw en maar heel kort. 🙂

  2. Heel goed uitgelegd. Ik wist wel dat breedspectrum beschermt tegen UVA en UVB stralen, maar waar ze exact voor staan, kan ik met jouw ezelsbruggetje nu beter onthouden (hoef ik denk ik niet meer te Googlen hihi). Van Minerale en Chemische filters kende ik de verschillen ook, maar wist niet dat chemische filters in verband worden gebracht met schade aan het milieu, de gezondheid en de huid. Dat klinkt heel eng. Dan is een mineraal filter, zonder nano deeltjes (inclusief witte waas ;-)) denk ik toch nog de beste en meest verantwoorde optie.. al vermoed (en hoop) ik dat het ene chemische filter het andere niet is en er verschillen zitten tussen merken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.