Heb je vaak last van hoofdroos? Het is niet besmettelijk of gevaarlijk, maar natuurlijk wel erg vervelend. Dit kun je er zelf aan doen.

Wat is hoofdroos en waar wordt het door veroorzaakt?

Hoofdroos komt vaak voor, bij zowel mannen als vrouwen. Het is niet gevaarlijk of besmettelijk, maar als je er regelmatig last van hebt, kan dat heel vervelend en letterlijk irritant zijn, omdat een hoofdhuid met roos vaak behoorlijk kan jeuken. Roos is een versnelde aanmaak én afstoting van huidcellen. Normaal gesproken vernieuwt de hoofdhuid zich in drie weken, maar wanneer je last hebt van roos gaat dit proces twee keer zo snel. Bij een ‘normale’ huid zijn de schilfertjes die loslaten van de huid klein en onzichtbaar. Omdat bij mensen met roos het productie proces sneller verloopt, ontstaan er méér schilfers en gaan deze bovendien aan elkaar kleven, zodat de schilfers groter en zichtbaar zijn. Hoofdroos kan door allerlei oorzaken hebben, maar vaak is het een ‘teken’ dat de hoofdhuid uit balans is. Heb je vaak last van hoofdroos, dan zijn dit vijf dingen die je daaraan kunt doen.

Gebruik een speciale shampoo die ontwikkeld is voor hoofdroos

Hoewel er in shampoo-land de meest waanzinnige claims rondgaan, kun je daarvan eigenlijk beter de helft niet geloven. Zo bestaan er in feite geen shampoos die je haar sneller laten groeien, die haaruitval verminderen of grijs haar voorkomen. Wel bestaan er dus shampoos die echt helpen wanneer je last hebt van hoofdroos. Roos kan allerlei verschillende oorzaken hebben, en daarom is het altijd lastig om te zeggen waarom de ene persoon wel hoofdroos krijgt en de andere niet. Omdat gisten een oorzaak kunnen zijn van het probleem, kun je dus een speciale anti roos shampoo gebruiken. Dit soort shampoos bevatten bijvoorbeeld zinkpyrithion of seleensulfide. Zinkpyrithion zorgt er bijvoorbeeld voor dat huidcellen zich minder snel vernieuwen en seleensulfide doodt bepaalde gisten. Het is wel van belang dat je een anti roos shampoo op de juiste manier gebruikt. Laat anti roos shampoo zeker vijf minuten intrekken voor het uitspoelen. Shampoos met zinkpyrithion kunnen twee keer per week gebruikt worden. Shampoos met seleensulfide kunnen in het begin twee keer per week gebruikt worden en daarna kan er worden afgebouwd naar eens per week. Gebruik anti roos shampoos niet als je standaard shampoo.

Kijk kritisch naar de producten die je gebruikt

Wanneer je vaak last van hoofdroos hebt, kan het zo zijn dat je bepaalde producten gebruikt waar je hoofdhuid niet goed op reageert. Roos ontstaat doordat de hoofdhuid uit balans is, en alle producten kunnen nu eenmaal ingredienten of toevoegingen bevatten waar jouw hoofdhuid niet goed op reageert, ook natuurlijke producten. Het kan gaan om toevoegingen in shampoo, conditioner, haarmaskers, maar ook in stylingproducten zoals haarlak, mousse, gel, wax of hittebeschermers. Dit kunnen bijvoorbeeld siliconen of sulfaten zijn, maar ook parfum of andere synthetische of natuurlijke toevoegingen. Ik heb zelf ook wel eens ervaren dat ik met een nieuwe shampoo begon en plotseling last had van roos. Zodra ik dan weer een tijdje gestopt was met die producten, ging ook de roos weer weg. Ik hoefde daarbij dan niet eens een anti-roos shampoo te gebruiken. Het is trouwens sowieso altijd van belang dat je shampoos en conditioners zeer goed uitspoelt zodat er geen resten achterblijven in je haar.

Vermijd heet douchen, warmtebronnen en petjes

Als je al een gevoelige hoofdhuid hebt en vaak last van hoofdroos, kan het verstandig zijn om hitte te voorkomen. Door warmte kunnen talgklieren extra gestimuleerd worden, waardoor roos erger kan worden. Douche dus zeker niet te heet. Vermijd ook zoveel mogelijk het föhnen en stylen van je haar met warmte-tools. Juist omdat warmte talgklieren extra kan stimuleren, is het van belang om niets op het hoofd te dragen waardoor je het (te) warm krijgt en gaat transpireren. Laat hoedjes, petjes en shawltjes dus liever even liggen.

Probeer af en toe een hoofdhuidmassage als je vaak last van hoofdroos hebt

Met hoofdroos ben je waarschijnlijk geneigd om regelmatig aan je hoofdhuid te krabben. Toch kan je hoofdhuid daardoor alleen maar nog geïrriteerder raken. Wat je wel kunt doen is je hoofdhuid zo nu en dan een massage geven, al dan niet met een haarscrub. Zo’n product bevat meestal toevoegingen waardoor overtollig vuil grondig uit het haar wordt verwijderd en tegelijkertijd de hoofdhuid wordt ontgift. Dit hoef je zeker niet dagelijks te gebruiken. Twee of drie keer per maand is meer dan genoeg.

HEB JIJ WEL EENS LAST VAN HOOFDROOS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsord product.

5 Comments

  1. Heb er nu gelukkig geen last meer van maar een jaar of 10 geleden wel heel veel, en misschien kwam dat ook doordat ik mijn haar veel te veel waste, soms wel 2 keer op een dag….Ik gebruikte destijs een shampoo van Klorane die ik in Frankrijk had gekocht en spoelde mijn haar met een mengsel van appelazijn en water. Dat hielp wel ik liet het een minuut of 5 intrekken en spoelde daarna weer met (lauw) water. Schijnt ook dat je moet oppassen met sommige speciale shampoos zoals Head & Shoulders die schijnen veel te agressief te zijn maar ik heb hier zelf geen ervaring mee.

    1. Christiana says:

      Dat zou best eens kunnen! Ik heb ook tijden gehad dat ik mijn haar dagelijks waste en toen had ik zeker meer last van hoofdroos.

  2. Ik heb een hele tijd last gehad van roos en kreeg toen een shampoo van de dokter. Die heeft toen wel geholpen. Daarna ben ik overgestapt op de shampoo van L’Oreal Elvive phytoclear, die helpt tot nu toe wel.

  3. Ik heb gelukkig een makkelijke hoofdhuid, maar weel erg goeie tips voor mensen die er last van hebben!

  4. Gelukkig heb ik geen last van roos (moet altijd aan mijn zus dan deken, die heet ook Roos haha) maar ik heb wel de suffe gewoonte om aan mijn hoofdhuid te krabbelen waardoor wel wat “los” komt. Geen jeukende hoofdhuid, gewoon een van mijn “tics”. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.