Verbrand je snel door de zon? Zoek vaker de schaduw op, maar gebruik je zonnebrandcrème vooral ook op de juiste manier!

Verbrand je snel? Zoek vaker de schaduw op!

De ene persoon verbrand sneller door de zon dan de ander. Wanneer je een lichte huid hebt, verbrand je sowieso vaak sneller. Ook wanneer je lang of zelfs onbeschermd de zon in gaat kun je snel(ler) verbranden wanneer de zonkracht hoog is. Vaak is dit tussen 12.00 en 15.00 uur midden op de dag. Verder is het ook nog afhankelijk van waar je precies bent op aarde. Ben je in een land dat dichter bij de evenaar ligt, dan kun je ook sneller verbranden. Dit heeft te maken met het feit dat ter hoogte van de evenaar UVB stralen een kortere weg afleggen door de atmosfeer waardoor er meer UVB op het aardoppervlak komt. Hierdoor verbrand de huid gemakkelijker en sneller. Bepaalde medicijnen of ingredienten in cosmetica kunnen je huid ook gevoeliger maken voor zon, denk dan aan vitamine A en vitamine C. Vaak weet je van jezelf wel dat je snel verbrandt door de zon. Eén van de meest voor de hand liggende dingen die je dan natuurlijk kunt doen, is meer uit de zon blijven en vaker de schaduw opzoeken. In je tuin of je balkon is een schaduwdoek dan ideaal. Beschermende kleding aantrekken kan ook helpen, evenals het dragen van een hoedje. Echter, je kunt ondanks het dragen van kleding nog steeds verbranden.

Gebruik geen geopende zonnebrandcrème van een jaar geleden

Je cosmetica is niet eeuwig houdbaar. Dat geldt dus ook voor je zonnebrandcrème. Het is dan ook niet verstandig om een reeds geopende zonnebrandcrème van vorig jaar te gebruiken. Op elk cosmetica product staat een icoontje van een open verpakking met daarbij een getal. Dit getal staat voor het aantal maanden dat zo’n product na opening houdbaar is. Op de meeste zonnebrandproducten zul je het cijfer twaalf zien staan. Dit betekent dus in principe dat de houdbaarheid van zonnebrandcrème een jaar is. Echter, deze twaalf maanden zeggen vooral iets over de stabiliteit van de crème, en niets over de filters en dan met name de mate waarin die filters nog daadwerkelijk bescherming bieden. De belangrijkste reden dat we überhaupt een zonnebrandcrème gebruiken is om ons te beschermen tegen schadelijke invloeden van de zon. Wanneer zo’n zonnebrandcrème echter al oud is, zal zo’n product niet langer de gewenste en nodige bescherming bieden. Zonnebrandcrème die al langer dan een jaar open is, moet je dus eigenlijk sowieso al niet meer gebruiken.

Breng je zonnebrandcrème royaal aan

Verbrand je snel, dan is het verstandig om je zonnebrandcrème royaal te gebruiken. Ik hoor nog wel eens dat mensen zo lang mogelijk met hun cosmetica willen doen en dus erg zuinig zijn met hun product. Gezien de prijs van bepaalde producten is dat best logisch. Echter, zonnebrandcrème is typisch een product dat je juist royaal moet gebruiken. Er bestaan talloze make-up producten waaraan een SPF is toegevoegd. Vaak gaat het dan om een SPF15. Op zich kan dat natuurlijk geen kwaad, maar wees je bewust van het feit dat zo’n product in feite niet voldoende beschermt. Met make-up zoals een foundation of een poeder, typisch de producten waaraan vaak een SPF wordt toegevoegd, wil je je huid er mooier, maar tegelijkertijd toch natuurlijk uit laten zien. Veel vrouwen gebruiken deze producten dan ook juist niet heel royaal, om zo een onnatuurlijke look te voorkomen. Doordat je dit soort producten dus niet zo royaal gebruikt, bieden ze je huid in de meeste gevallen dus niet voldoende bescherming. Je kunt dus prima make-up met SPF gebruiken, maar zorg daarnaast voor een extra product met filter. Met royaal aanbrengen wordt trouwens niet alleen de hoeveelheid zonnebrandcrème bedoeld, maar ook de frequentie. Het is eigenlijk de bedoeling dat je je zonnebrandcrème meerdere keren per dag opnieuw aanbrengt, zeker als je ook zwemt en veel transpireert. Wil je het écht goed doen, dan zou je je zonnebrandcrème elke twee uur opnieuw aan moeten brengen.

Kies een product dat zowel beschermt tegen UVA- als UVB straling

Natuurlijk zonlicht bestaat uit UVA en UVB straling. Het grootste deel, zo’n 95%, bestaat echter uit UVA-straling. UVA heeft een hogere golflengte dan UVB en de UVA straling dringt dieper door in je huid dan UVB straling. De straling verschilt van elkaar, en daarom heeft UVA straling dan ook een ander effect op de huid dan UVB-straling. Je zou kunnen zeggen dat UVA-straling verantwoordelijk is voor de huidveroudering, en UVB-straling voor het bruinen (maar dus ook het verbranden!) van je huid. Een handige reminder is dat de A in UVA-straling staat voor ageing en de B in UVB-straling voor bronzing (én burning). De SPF op je product zegt vooral iets over de mate waarin dat product je huid beschermt tegen UVB-straling. Omdat je huid verbrand wanneer je te lang of onbeschermd bent blootgesteld aan UVB straling, krijg je op die manier dus een waarschuwing. Mocht je ooit verbrand zijn door de zon, dan weet je dat je hier flink last van kunt hebben. Je huid geeft je echter geen ‘seintje’ wanneer je te lang bent blootgesteld aan UVA-straling. UVB-straling bereikt alleen je opperhuid. UVA-straling dringt echter verder in je huid. Het wordt verder ook niet tegengehouden door wolken of door glas. Je wordt er dus het hele jaar door aan bloot gesteld. UVA-straling zorgt er voor dat je huid sneller veroudert. Op bepaalde zonnebrandcrèmes wordt al aangegeven dat ze zowel tegen UVA- als tegen UVB straling beschermen, maar mocht dat niet het geval zijn, dan is het goed om te weten dat de volgende filters ook tegen UVA-straling beschermen: Tinosorb S, Uvinul A Plus, Mexoryl SX en Mexoryl XL.

Gebruik liever een crème dan een spray

Hoewel zonnebrandproducten in sprayvorm vaak wel makkelijker in gebruik zijn, kun je toch beter een zonnebrandcrème gebruiken. De reden hiervoor is dat de kans erg groot is dat je een zonnebrandproduct in sprayvorm niet royaal genoeg aanbrengt. Het is eigenlijk een beetje hetzelfde als met ‘gewone’ producten voor het lichaam. Als cosmetica adviseuse hoor ik het echt heel regelmatig; mensen hebben een zeer droge huid, maar ze willen geen vettige producten gebruiken die een laagje achterlaten. Dán wordt het verzorgen van je droge huid in feite dus wel een beetje moeilijk. Juist vettige producten verzorgen de droge huid intensief en op de lange termijn zul je daar dus meer baat bij hebben dan van producten die dan misschien heel snel intrekken, maar in feite je huid niet echt voeden. Mensen die niet van plakkerige laagjes houden, zullen ook vaker kiezen voor een zonnebrandproduct in sprayvorm, die ze dan vervolgens ook nog eens heel minimaal aanbrengen. De kans dat je dan dus alsnog verbrand, is zeer groot.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.