Wat is couperose en alle dingen die je beter kunt vermijden wanneer je last hebt van couperose.

Wat is couperose?

Couperose is een (onschuldige!) huidaandoening waarbij er een toename is van het aantal rode bloedvaatjes in je gezicht, hierdoor kun je rode vlekken krijgen die continue aanwezig zijn en door bepaalde factoren heftiger kunnen worden. De plaatsen waar dit vooral voorkomt zijn de neus, het voorhoofd en de wangen. De bloedvaatjes zijn als streepjes of kronkels zichtbaar, het bloed blijft erin achter en de vaatjes schijnen door de huid heen. Hoe lichter je huid, hoe beter zichtbaar de couperose zal zijn. Couperose kan erfelijk zijn, wanneer je er last van hebt, is de kans groot dat het vaker in je familie voorkomt. Soms is couperose niet een op zichzelf staand probleem, maar is het een gevolg van acne rosacea. Dit is een huidaandoening waarbij couperose voorkomt in combinatie met ontstekingen. Zelf ben ik hier jaren geleden door de dermatoloog voor behandeld ben met het antibiotica Doxycycline. Doxycycline behoort tot de tetracycline-antibiotica. Tetracycline-antibiotica werken tegen bacteriële infecties. Doxycycline remt de groei van vele soorten bacteriën. Het remt de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken, kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. Al na enkele weken gebruik zag ik daadwerkelijk verschil en namen de (toch wel vrij heftige!) ontstekingen aanzienlijk af. Ik heb echter nog steeds last van een matige vorm van couperose op mijn wangen.

Moet ik ermee naar de huisarts en hoe verzorg ik mijn huid?

Heb je alléén last van couperose, dan hoef je hiermee niet naar de huisarts. Denk je echter dat je last heb van acne rosacea, dan kun je hiermee wel naar je huisarts. Soms zal je huisarts je doorverwijzen naar een dermatoloog, soms komt hij of zij zelf met een behandelplan. Een huid met couperose reageert snel op allerlei prikkels, zowel van buitenaf als binnenuit. Het is dus belangrijk om een huid met couperose te behandelen als een overgevoelige huid. Het is toch wel belangrijk om te weten dat er (helaas) geen crèmes bestaan die couperose echt kunnen laten verdwijnen, eigenlijk net zoals het feit dat er geen crèmes bestaan die rimpels kunnen laten verdwijnen. Wel zijn er producten te krijgen met kalmerende ingrediënten die je rode en / of gevoelige huid wat tot rust kunnen brengen. Voorbeelden hiervan zijn allantoine, niacinamide en panthenol.

Wat kan ik beter vermijden?

Wanneer je last hebt van couperose, zijn er een aantal toevoegingen in cosmetica die je beter kunt vermijden. Voorbeelden hiervan zijn producten die harde alcohol, SLS en / of (hoge concentraties) parfum bevatten. Heb je ook last van roodheid op je decolleté, stap dan eens over op parfumvrije douchegel, zoals die van Neutral. Vergeet vooral ook niet te kijken naar de wasmiddelen die je gebruikt, deze bevatten vaak erg veel parfum en ook daar kan je huid slecht op reageren. Ook de huid van je gezicht komt immers continue in aanraking met deze gewassen kleding, denk aan je kussensloop maar natuurlijk ook de handdoeken waarmee je je gezicht droog dept. Roken, het nuttigen van alcohol en gekruid eten kunnen couperose (direct!) verergeren. Ook temperatuurverschillen kunnen een negatieve invloed hebben op couperose. Wanneer je last hebt van couperose en dan naar de sauna gaat, kunnen klachten dus verergeren. Scrubben kun je beter niet doen, maar als je dit toch perse wilt doen, dan zeer zeker niet te vaak en alleen met een zeer milde scrub die echt speciaal ontwikkeld is voor het gezicht. Qua skincare is het altijd een kwestie van proberen wat goed bij je huid past en wat voor jou ‘werkt’. Over het algemeen doe je er goed aan een wat lichtere crème te gebruiken in plaats van een (heel) vette crème. Verder is het ontzettend belangrijk om een SPF te gebruiken.

Concealer en foundation om couperose te camoufleren

Wanneer je last heb van couperose, kun je kiezen voor een laserbehandeling. In veel gevallen zijn slechts één of twee behandelingen genoeg om de couperose voor een groot deel te laten verdwijnen. Durf je dit om wat voor reden dan ook niet aan, of vind je het niet nodig, dan zijn er genoeg producten waarmee je couperose goed kan camoufleren. Ik heb zelf goede ervaringen met zowel de Long lasting concealer van Lancôme als de Multi-perfecting concealer van Guerlain. Dit zijn echt behoorlijk dekkende concealers die je plaatselijk op de couperose kan aanbrengen. Wanneer je de concealer trouwens aanbrengt met een kwastje, is het resultaat nog dekkender. Een concealer kun je over je foundation heen aanbrengen, maar je kunt er ook mee beginnen, voordat je foundation aanbrengt dus. De meningen zijn hier over verdeeld, dus kijk gewoon wat jij prettig vind. Verder kan een groene concealer ook roodheid in je gezicht neutraliseren. Er zijn heel wat dekkende foundations op de markt, alleen ik kan hier helaas niet mijn eigen ervaringen over delen, omdat alle dekkende foundations in veel gevallen te droog zijn voor mij. Een merk dat in ieder geval bekend staat om zeer goed dekkende foundations is Estee Lauder. Je kan tegenwoordig bij de parfumerie een foundation check laten doen. Hierbij wordt er een apparaatje op je huid geplaatst die precies kan aangeven welke tinten foundation van welk merk geschikt zouden zijn voor jou. Probeer in ieder geval altijd een tint te kiezen die zoveel mogelijk in de buurt komt van de tint van je huid. Op die manier voorkom je namelijk het ‘masker’ effect. Wanneer je er niet van houdt om jezelf uitgebreid op te maken, maar toch wel ‘last’ hebt van de couperose (zowel fysiek als emotioneel) dan kun je ook eens ook zoek gaan naar een zogenaamde BB-cream, een dagcrème met een tintje die oneffenheden subtiel verdoezelt. Tot slot kun je ook een foundation mengen met je dagcrème, om toch een lichte dekking te krijgen, maar niet direct een heel ‘opgemaakt’ gezicht.

HEB JIJ LAST VAN COUPEROSE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

15 Comments

 1. Ik heb er gelukkig geen last van, maar ik ken wel een Youtuber die dat heeft. Het lijkt me heel onprettig, zeker omdat ik houd van een egaal uitziende huid bij het dragen van make-up. Nooit gedacht dat bijvoorbeeld warmteverschillen en wasmiddel de couperose kunnen beïnvloeden. Ik hoop dat de mensen die er last van hebben, wat hebben aan jouw fijne tips!

  1. Christiana says:

   Het is echt een feit dat van die kleine dingen couperose behoorlijk kunnen triggeren, ik denk dat veel mensen hier helemaal niet zo bij stil staan. Ik hoop inderdaad ook dat mensen die last hebben van couperose wat hebben aan mijn tips, want het is inderdaad heel vervelend en je kunt je hier erg onzeker over / door voelen.

 2. Oh, dit lijkt me zo lastig! Een meisje dat bij ons in de buurt in een restaurant werkt heeft het. Ik denk dat het heel vervelend is dat iedereen het ook ziet. Maar ik wist niet dat je het ook kon laten laseren. En ja, inderdaad een beetje make-up kan misschien ook wel wat helpen.
  Wat heb je trouwens een prachtige blog lay-out! Super mooi gemaakt! Ik had het al eerder gezien, maar ik heb het nog niet gezegd. 🙂 Heel tof!

  1. Christiana says:

   Wat ontzettend lief, Iris, dankjewel! Het heeft even wat voeten in de aarde gehad, de nieuwe layout, maar ik ben ook super blij met het resultaat;-)

 3. Jep ik heb hier ook last van, op mijn beiden wangen! Maar ik laat het maar een beetje.. ik zie in ieder geval niet helemaal wit in de winter haha 😉 dat is dan weer een voordeel. In de zomer of na een warme douche zijn ze extra rood.. heb er nooit echt problemen mee gehad. Ik gebruik ook mijn clarisonic (zo’n borstel om je huis schoon te maken) en dan ga ik maar heel eventjes over dit gebied heen. Ik concentreer mezelf meer op mijn neus en voorhoofd.

 4. Zelf heb ik ook een tijd last gehad van acne, maar ik heb nooit couperose gehad. De behandeling met doxycycline ken ik inderdaad, net als vele antibiotica troep die ik op mijn gezicht moest smeren. Gelukkig veranderen hormonen en is het nu niet meer nodig.
  Ik vind jouw huid er altijd super mooi uit zien op de foto’s trouwens, je zou niet zeggen dat je zo’n last hebt gehad!

  1. Christiana says:

   Dat is lief, dankjewel, dat is inderdaad echt iets van de laatste jaren. Mijn huid was vroeger echt een drama! Dat is trouwens ook de belangrijkste reden dat ik me op een bepaald moment heel intensief in huidverzorging ben gaan verdiepen en het nog steeds heel leuk vind om daar over te schrijven. Ik heb rond mijn 20e dus eerst zo’n doxycycline kuur gehad en daarna heel lang Roaccutane tegen acne gebruikt. Dat heeft mij wel echt van de acne afgeholpen. Ik heb nu nog steeds wel last van wat couperose op de wangen, maar mijn huid is nu verder gewoon heel rustig.

 5. Ik heb een beetje last van couperose maar dar mag geen naam hebben. Grappig dat je het hebt over de Doxycycline, volgens mij heb ik die een paar keer gehad als antibiotica kuur maar dan voor mijn longen/griep. Ik zeg vaak bij antibiotica dat het bij alles helpt dus stiekem werkt het ook voor andere aandoeningen… Zo een foundation die heel dekkend is heb ik wel eens gehad maar mijn gezicht zag er zo raar uit, ik hou meer van een lichte foundation. Maar je kan natuurlijk het op die specifieke plekken doen en goed blenden. Fijne tips!

  1. Christiana says:

   Ik snap wat je bedoelt, met een heel dekkende foundation zie je er direct heel anders uit, zeker als je dat echt niet gewend bent. Ik gebruik eigenlijk nooit heel dekkende foundations, omdat ze vaak qua textuur te droog zijn voor mij. Dan zie je de foundation als het ware (nog beter) zitten en dat wil je natuurlijk eigenlijk juist niet. Een goed dekkende concealer plaatselijk aanbrengen werkt voor mij dan wel weer goed.

 6. Wat een interessant artikel! Zelf heb ik erg geen last van, lijkt me heel vervelend. Gelukkig is er toch nog van alles aan te doen en ook goed dat je vertelt wat je beter kunt vermijden wanneer je er last van hebt.

 7. Ik heb regelmatig last van een rode neus (zonder alcohol te drinken dus ;)) en bij ons zit couperose nogal in de familie, dus ik kan je tips zeker goed gebruiken. Zo’n foundationcheck vind ik ook een goed idee! Ik kies zelf standaard voor de lichtste concealer, maar eigenlijk is het wel fijn om eens een expert te laten meekijken of ik wel de juiste kleur gebruik.

  1. Christiana says:

   Dat kan ik je echt aanraden. Met een te lichte concealer of foundation haal je meestal ook niet het mooiste uit jezelf naar boven. Het kan er een beetje ‘ziekelijk’ uitzien. Zo’n check is zo gedaan en het kost ook niet extra’s. Bij Douglas kun je het sowieso laten doen.

 8. Ik heb er helaas ook last van. Voordeel is dat ik er nooit bleek uit zie, ook niet in de winter of als ik ziek ben. 😉 Helaas is dat het enige voordeel. Alcohol gebruik ik niet, maar ik wil geloven dat dat ook effect heeft. Ik merk inderdaad als ik pittig eet dat het er ook effect op heeft. Ik heb een aantal jaren geleden bij een schoonheidsspecialist een behandeling gehad. Ik weet niet meer zeker of het laserbehandeling was of wat anders, want ik kwam ook wel bij haar voor laseren. Maar met die behandeling werden al die vaatjes met een klein naaldje opengeprikt (dan was het geen laseren dus) zodat het overtollige bloed eruit kon. Ik moet zeggen dat de behandeling niet prettig was, maar dat het wel hielp en het een paar jaar er veel minder rood uitzag. Maar uiteindelijk komt het na een paar toch wel weer terug. Ik weet niet of ik het nog eens wil laten doen. Nadeel van de behandeling vond ik overigens wel dat je nog een week met kleine plekjes/korstjes rondloopt op de plekken waar ze geprikt had.

  1. Christiana says:

   Couperose wordt inderdaad ook wel eens op deze manier behandeld. Ik heb er zelf geen ervaringen mee, maar ik kan me enigszins voorstellen dat de behandeling zelf niet heel prettig was:-( Erg fijn in ieder geval dat het wel echt hielp!

 9. Heb er ook al mijn gehele leven last van maar foundation is niets voor mij. Dure geprobeerd maar ook van Catrice. Wellicht kan ik er niet goed mee omgaan want ik zie er daarna veel ouder uit. Gebruik nu soms de Lingerie de peau van Guerlain BB cream en dit voldoet voor mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.