Plus handige extra tips voor wanneer  je de INCI-lijst helemaal wilt uitpluizen.

Wat is de INCI-lijst?

INCI staat voor International Nomenclature of Cosmetic Ingredients. Dit is het het internationale naamgevingssysteem voor cosmetische ingredienten en je zult zo’n lijst aantreffen op elk cosmetica product dat je koopt. INCI-lijst is ontwikkeld door de Europese en Amerikaanse cosmetica-industrie en fabrikanten van cosmetica zijn dan ook verplicht om een INCI-lijst op hun product te plaatsen. INCI-namen zijn internationaal gestandaardiseerde namen voor stoffen, die in cosmetica worden verwerkt. Dat is handig, omdat veel ingredienten aangeduid zouden kunnen worden met allerlei diverse namen. Nu er alleen INCI-namen gebruikt worden, kan de lijst in feite door iedereen gelezen en begrepen worden. Een INCI-lijst is dus verplicht, en dat is niet alleen handig, maar ook belangrijk. Door de INCI-lijst weet je namelijk precies welke ingrediënten er allemaal in een product zitten en kun je specifiek op zoek gaan naar producten met ingrediënten waarvan je weet dat ze goed werken voor je huid, maar kun je natuurlijk ook bepaalde ingrediënten juist vermijden, omdat je weet dat je huid er bijvoorbeeld niet goed op reageert, of omdat je om bepaalde redenen bepaalde ingrediënten wilt vermijden, bijvoorbeeld minerale olie, siliconen of dierlijke ingrediënten als je vegan bent.

Hoe lees je een INCI-lijst?

Je kunt nogal wat afleiden aan de INCI-lijst. Uiteraard gaat het er in de eerste plaats om welke ingredienten er nu eigenlijk in het betreffende product zitten. Je zult zien dat veel INCI-lijsten met Aqua, oftewel water beginnen. Vervolgens zie je het ingrediënt waarvan de concentratie het hoogst is. Hoe lager het ingrediënt op de lijst staat, des te lager de concentratie ervan. Een INCI-lijst dient volledig te zijn. Een fabrikant kan op het etiket aan de voorzijde zetten dat zijn product rijk is aan ingrediënt X is, maar als je dat ingrediënt dan vervolgens helemaal onderaan op de INCI ziet staan, kun je je dus afvragen of jouw huid hier dan ook daadwerkelijk gaat profiteren van de (zogenaamd) fantastische werking van dat ingrediënt X. Een kanttekening is wel dat je uit de INCI-lijst niet kunt afleiden hoe hoog de concentratie exact is.

Wat kun je niét aflezen aan de INCI-lijst?

Er blijven meer kanttekeningen. Parfum bijvoorbeeld hoeft niet persé onderverdeeld te worden in afzonderlijke bestanddelen, met uitzondering van de zogenaamde allergenen die relatief vaak verantwoordelijk zijn voor allergische reacties. Deze lijst bestaat uit 89 stofjes waarvan wetenschappers op de hoogte zijn dat ze vaak allergische reacties opwekken. Een product bestaat uit actieve ingredienten en zogenaamde hulp ingredienten. De actieve ingredienten bevatten werkzame stoffen die dus daadwerkelijk ‘iets’ voor jouw huid zullen doen. Mooie voorbeelden zijn sheaboter en hyaluronzuur. De hulp ingredienten worden toegevoegd om de stabiliteit van een product te handhaven. Op een INCI kun je geen onderscheid maken tussen actieve stoffen en hulpstoffen.

Hulp bij het lezen van de INCI-lijst

Als je er niet zo bekend mee bent, is het lezen van een INCI-lijst wellicht best lastig. Maar gelukkig zijn er hulpmiddelen. Een naslagwerk wat ik zelf graag gebruik is het Lexion der cosmetische ingrediënten van Marieke Schutte. Verder kun je cosmetische ingrediënten ook uitgebreid bekijken op de website van Paula’s choice. Zij zijn altijd heel transparant en duidelijk over ingrediënten en leggen ook uit waarom bepaalde ingrediënten goed of juist niet zo goed voor je (huid) zijn. Tot slot bestaan er diverse apps die je kunt downloaden, zoals Clean beauty, Think dirty en Yuka. De ene app scant vooral op allergenen, toevoegingen dus waarvan algemeen bekend is dat mensen er slecht op kunnen reageren, en met de andere app wordt weer de gehele INCI-lijst uitgelicht. Best handig dus om zo’n app te downloaden!

BEKIJK JIJ DE INCI-LIJST VOORDAT JE EEN PRODUCT KOOPT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

6 Comments

 1. Ja sinds een jaar doe ik dat wel; kreeg op een gegeven moment een soort eczeem rond mijn mond en legde lang geen link met SLS/SLES tot ik op mijn tube keek…had namelijk deze vrij dure tandpasta (Parodontax) nooit in verband gebracht met SLS. Kwam erachter dat het in heel veel tandpasta’s zit (ook de dure). Gebruik nu een tandpasta van Weleda. Heb er nu nog wel last van (hormonen??) maar het is wel minder. Ook let ik altijd wel op slechte soorten alcohol.

  1. Christiana says:

   Klopt! Sulfaten zitten in heel veel tandpasta’s, ongeacht of ze duur of goedkoop zijn. Gelukkig komen er steeds meer SLS vrije tandpasta’s op de markt en na een korte blik op de INCI-lijst weet je al of ze er in zitten. Zeker op tandpasta staat SLS toch vaak vrij hoog op de INCI-lijst.

 2. Bij verschillende producten die ik test duik ik verder in die lijst, maar ik vind het echt onwijs moeilijk. Zeker omdat één bestanddeel ook weer meerdere namen kan hebben.

  1. Christiana says:

   Het is inderdaad niet heel eenvoudig. Ik heb altijd veel aan het het Lexicon Der Cosmetische ingrediënten en aan de website van Paula’s choice als ik cosmetica ingrediënten wil nakijken.

 3. Ik moet bekennen dat ik het soms wel probeer maar omdat het vaak zo moeilijk is met al die ingewikkelde termen, ik het dan maar laat zitten. Meestal koop ik toch dezelfde dingen en dan weet ik al dat ik ze verdraag. Scheelt natuurlijk ook wel dat ik behalve vette (onzuivere – nu even niet dankzij de Benzac) huid geen erg gevoelig velletje heb.

 4. Ik sluit mij aan bij de opmerking van Daphne, het is behoorlijk ingewikkeld. Het is dat ik, omdat ik zelf blog over cosmetica, er meer naar kijk, maar zelf als consument zou ik dat waarschijnlijk niet doen. En ik heb het voordeel dat ik nergens echt allergisch voor ben. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.