Een verbrande huid heeft behoefte aan goede verzorging. Een aftersun kan helpen om je huid te kalmeren, maar wat is nu een echt goede aftersun?

Wat moet je doen als je verbrand bent?

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen, maar soms gaat het verbranden zo snel dat je het niet eens in de gaten hebt. Er zijn een paar dingen belangrijk om te weten (en om te doen en vooral om te laten) als je onverhoopt toch verbrand bent door de zon. Merk je dat je aan het verbranden bent? Ga dan direct uit de zon. Is dat om wat voor reden dan ook niet mogelijk, zorg er dan voor dat je je huid goed bedekt zodat het verbranden in ieder geval niet nog erger kan worden. Ga ook de volgende dag niet direct weer de zon in, je huid heeft tijd nodig om te herstellen. Het klinkt misschien aantrekkelijk om je huid af te laten koelen met ijs, maar het is beter om een lauwe douche te nemen of eventueel lauwe kompressen op je huid te leggen. Soms kan een door de zon verbrande huid echt pijnlijk zijn, kies dan eventueel voor een pijnstiller die ontstekingsremmend werkt, zoals Ibuprofen.

Een echt goede aftersun bevat in ieder geval niét deze ingredienten

Ben je verbrand, dan is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken. Een door de zon verbrande huid is namelijk super gevoelig. Vermijd in ieder geval dikke, boterige en / of vettige texturen op je verbrande huid. Deze houden namelijk de warmte in je huid vast. Kies liever luchtige texturen en fluides zoals de Collistar special perfect tan aftersun soothing fluid. Gebruik ook liever geen (zwaar) geparfumeerde producten. Heel veel producten bevatten parfum en hoe hoger parfum op de ingrediëntenlijst staat, des te hoger de concentratie van de parfum in dat product. Voor alcohol geldt hetzelfde, hoge concentraties alcohol (en zeker de ‘harde’ varianten zoals alcohol denat) kunnen je door de zon verbrande huid irriteren. Nu weet je in ieder geval welke ingredienten je beter kunt vermijden in een aftersun.

Déze ingredienten vind je wél in een echt goede aftersun

Maar welke ingredienten zitten er nu wel in een echt goede aftersun? Omdat verbranden door de zon eigenlijk een ontstekingsproces is heeft je verbrande huid baat bij kalmerende ingredienten. Een veel voorkomend ingrediënt in aftersun is dan ook aloë vera. Ook panthenol kom je vaak tegen in een echt goede aftersun. Panthenol bindt vocht uit de lucht en je huid, het is dus een fijn ingrediënt in een aftersun product. Andere fijne hydraterende ingredienten zijn glycerine en hyaluronzuur. Tot slot is niacinamide ook een mooie toevoeging in een aftersun. Dit ingrediënt is wat beter bekend als vitamine B3 en helpt schade veroorzaakt door vrije radicalen te herstellen.

WAT VIND JIJ EEN ECHT GOEDE AFTERSUN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsord product.

5 Comments

 1. Heb eigenlijk geen favoriet maar koop meestal wel iets met Aloë Vera. Een jaar of 20 geleden tijdens een vakantie in Spanje (met een gehuurde auto zonder airco) zat ik continue met mijn arm uit het opengedraaide raam en já verbrand, knalrood met allemaal van die bultjes. In de apotheek werd mij een tube geadviseerd en daar zat Aloë vera in als hoofd ingrediënt. Het hielp fantastisch dus vandaar die associatie maar natuurlijk zijn er talloze fijne producten op de markt. Heb er nu eentje staan van de Etos (en ja met Aloë vera). Pas overigens wel op met Ibuprofen als je daar gevoelig voor bent kun je ernorme maagklachten krijgen neem dan vooraf een maagbeschermer (Omeprazol gewoon bij K’vat of Etos).

  1. Christiana says:

   Ai, pijnlijk is dat! Vaak heb je pas door dat je aan het verbranden bent als je je huid voelt gloeien, en dan ben je eigenlijk al te laat. Ik zie aloë vera zelf ook graag terug in een aftersun. Het is echt een van de meest kalmerende ingredienten die je in cosmetica tegen kunt komen. Sheaboter kan bijvoorbeeld ook wel verzachtend werken, maar is eigenlijk te vettig voor een aftersun.

 2. Ik heb momenteel geen specifieke favoriet, maar ik let absoluut op de ingrediënten. Aloë vera en panthenol zie ik daar ook graag in terug.

 3. Aftersun denk ik eigenlijk nooit aan. Ik zorg wel voor een bodylotion die aan de jou geschreven voorwaarden zou moeten voldoen. Ik vermoed dat aan een aftersun iets verkoelends is toegevoegd. Geen idee eigenlijk.
  Zonkracht is iets wat men niet moet onderschatten, smeren smeren smeren!

  1. Christiana says:

   In principe zit er in een aftersun-product inderdaad iets verkoelends en / of kalmerends, en in veel gevallen is dat dus aloë vera of panthenol. Toch zijn er ook heel ‘aftersun’ producten die er qua samenstelling eigenlijk meer uit zien als een gewone bodylotion.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.