Wat is een toner nu eigenlijk? Kan ik daar mijn huid mee reinigen? En heb ik het écht nodig in mijn skincare routine?

Wat is een toner en hoe gebruik je een toner?

Een toner wordt ook wel eens een tonic genoemd, maar dit zijn in principe vaak dezelfde producen. Merken gebruiken deze termen door elkaar. Heel soms worden soortgelijke producten ook wel eens lotion genoemd, maar vaak hebben deze meer een hydraterende functie. Verwar het trouwens niet met een essence, want dat is dus wel weer echt iets heel anders. Maar wat is een toner nu eigenlijk? Kort door de bocht is het een (meestal) waterige formule die je ná het reinigen gebruikt. Het is dus géén reiniger op zich. Je kunt hem zowel in de ochtend als in de avond gebruiken. Je kan wat toner op een wattenschijfje sprenkelen en dat over je gezicht halen, maar sommige varianten dien je met de vingers op de huid aan te brengen en zachtjes in te ‘drukken’ met je handpalmen. Het is niét de bedoeling dat je een toner weer afspoelt.

De belangrijkste functies van een toner

Een toner verwijdert de allerlaatste restjes van make-up en onzuiverheden die je ‘normale’ reiniging wellicht overslaat. Ook eventuele restjes van je reinigingsproduct verwijdert hij. Dat laatste is natuurlijk vooral van toepassing wanneer je met melk reinigt. Dit spoel je normaal gesproken natuurlijk niet met water na en je kunt je voorstellen dat er dan wel restjes op je huid achterblijven. Reinigen kan best wel een ‘invloed’ hebben op je huid. Een toner kan een kalmerende of herstellende functie hebben. Er wordt ook wel beweerd dat toners de pH-waarde weer in balans kunnen brengen, mocht deze verstoord zijn door je normale cleanser. Maar in feite zijn de cleansers tegenwoordig allemaal zo mild (mits je een goede te pakken hebt) dat ze je pH-waarde überhaupt niet uit balans zullen brengen. Deze functie is dan ook in feite een beetje achterhaald. Een toner kan een extra hydraterende functie op je huid hebben. Vaak worden de extra hydraterende varianten ook wel lotions genoemd. Die kun je het beste als volgt toepassen. Je schenkt wat toner in de palmen van je handen en drukt dit als het ware tegen je gezicht aan. Niet wrijven met een wattenschijfje, of hard boenen. Gebruik je een toner op deze manier, laat er dan wel even wat tijd tussen zitten voordat je serum / crème gaat aanbrengen. De meningen over het nut ervan zijn sterk verdeeld. Wanneer je een milde variant pakt die daadwerkelijk huidherstellende ingrediënten bevat is het wat mij betreft een prima toevoeging in je skincare.

Welke ingrediënten kan ik beter vermijden?

Een toner ‘moet’ de laatste restjes make-up verwijderen en een enigszins herstellende functie op de huid hebben. Ingrediënten die juist een negatieve invloed hebben op de conditie van je huid zijn bijvoorbeeld alcohol en parfum. Alcohol blijf je veel tegenkomen in producten voor de vette / onzuivere huid. Het klinkt wellicht logisch, een vette huid behandelen met alcohol, vanwege de ontvettende werking, maar alcohol droog je huid juist ontzettend uit waardoor je huid zal gaan compenseren door extra talg te gaan aanmaken. Bovendien is de kans groot dat je huid er alleen maar geïrriteerd(er) van raakt. Parfum kan verder een prettige toevoeging zijn aan cosmetica, maar de reden dat je een toner gebruikt is natuurlijk niet in de eerste plaats omdat hij zo lekker ruikt. Ook parfum kan de huid juist irriteren en zeker met een gevoelige huid kun je hoge concentraties parfum in een toner beter proberen te vermijden.

GEBRUIK JIJ EEN TONER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

6 Comments

  1. Eigenlijk gebruik ik nooit een toner omdat ik meestal reiniger met een micellair water. Maar als ik met een cleansing lotion reinig dan vind ik het altijd wel fijn om iets verfrissends erna op te brengen. Ook om de restjes van de milk te verwijderen.
    Dat mag een lotion of een toner zijn. Gek genoeg heb ik mij nooit zo in toners verdiept, leuk om er nu meer over te weten!

  2. Ik gebruik altijd een toner! Ben geen fan van miscellair dus doe ik liever wat extra werk!

  3. Fijn artikel! Ik gebruik altijd een toner, liefst ook ’s ochtends, maar dat vergeet ik vaak. Ik heb er nu eentje van Yes To…, met houtskoolpoeder erin. Na het cleansen breng ik die aan, m’n huid voelt dan zo zacht en schoon aan. Ik zou echt niet meer zonder deze stap kunnen!

  4. Ik ben aan mijn tweede flesje Rose tonic van Pixi bezig, zalig spul, voor die tijd had ik eigenlijk nooit een toner…

  5. Handig artikel, je wordt soms doodgegooid met allerlei termen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Fijn dat je het even voor ons op een rijtje hebt gezet. Heb ik weer wat van geleerd! Ik gebruik zelf eigenlijk nooit een toner. De laatste restjes make-up haal ik meestal met micellair water weg en dat werkt voor mij eigenlijk heel goed.

  6. Leuk geschreven! Ik ben ook echt een voorstander van het gebruik van toners 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.