Veel mensen zijn op zoek naar natuurlijke cosmetica. Maar wanneer is een product ‘natuurlijk’? En wat is het verschil tussen biologische en natuurlijke cosmetica?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Synthetische en natuurlijke cosmetica

Een geheel synthetisch product bevat geen natuurlijke of biologische ingredienten. De ingredienten worden gemaakt in een laboratorium. Synthetisch betekent zeker niet per definitie dat het product ‘slecht’ is. Er bestaan synthetisch samengestelde ingredienten die de werking van natuurlijke ingredienten benaderen. Er bestaan echter óók synthetische nagemaakte ingredienten die wel slecht voor de huid zijn. Een fabrikant kan natuurlijke en synthetische ingredienten samenvoegen in één product. Wanneer een ingrediënt daadwerkelijk natuurlijke ingredienten bevat, komen deze ingredienten dus uit de natuur. Ze zijn niet synthetisch nagemaakt in een laboratorium. Omdat de term ‘natuurlijk’ vrij vaag is, kan een fabrikant claimen een natuurlijk product te hebben, bijvoorbeeld op basis van sheaboter. Wanneer je dit ingrediënt echter helemaal onderaan op de INCI-lijst ziet staan, weet je eigenlijk al dat de concentratie hiervan nooit heel hoog kan zijn. Hoe lager een ingrediënt namelijk op deze lijst staat, des te lager de concentratie ervan. De kans bestaat dus dat de rést van de ingredienten synthetisch is. Je hebt dan, zoals je begrijpt, niet echt een ‘natuurlijk’ product in handen.

Wat is het verschil tussen biologische en natuurlijke cosmetica?

Wat is dan het verschil tussen biologisch en natuurlijk? Biologische ingredienten zijn afkomstig uit biologische landbouw. Ze worden geteeld en dat gaat allemaal volgens zeer strenge eisen. Er wordt dus bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. In écht biologische producten zul je geen synthetische toevoegingen tegenkomen, zoals parabenen, PEG-nummers, siliconen of kunstmatige geur – en kleurstoffen. Een product kan natuurlijk zijn, maar niet per definitie 100% biologisch. Dit heeft te maken met het feit dat biologisch een keurmerk is dat alleen kan gelden voor geteelde of gekweekte producten. Natuurlijke ingredienten worden daarentegen gewonnen.

KIES JIJ BEWUST VOOR BIOLOGISCHE EN NATUURLIJKE COSMETICA?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.