Is er daadwerkelijk verschil tussen nachtcrème en een nachtmasker? En hoe gebruik je zo’n nachtmasker nu eigenlijk op de juiste manier?

Wat is het verschil tussen nachtcrème en een nachtmasker?

Een nachtmasker wordt ook wel een overnight mask genoemd. Je gebruikt zo’n masker in plaats van een nachtcrème. Hoé vaak is wat mij betreft afhankelijk van de behoefte van je huid, maar natuurlijk ook van je wensen. Zelf gebruik ik erg graag nachtmaskers en dat doe ik dan ook zo’n drie keer per week. Een nachtmasker is zo ontwikkeld dat hij de hele nacht op je huid kan blijven zitten. Je gaat er dus echt mee slapen en hij hoeft niet afgespoeld te worden. Je brengt een nachtmasker aan op dezelfde manier zoals je ook een nachtcrème zou aanbrengen. Ik krijg vaak de vraag of er verschillen zijn tussen een dagcrème en een nachtcrème. Is het dus echt nodig om voor de nacht een ander product te gebruiken dan voor overdag? Het is natuurlijk heel erg afhankelijk van welke crème je pakt, maar in principe zijn er wel degelijk verschillen tussen een crème voor overdag en eentje voor ’s nachts. Een crème voor overdag is vaak ontwikkeld om de huid te beschermen en zal in bepaalde gevallen ook een SPF bevatten. Verder moet een dagcrème een prettige basis voor make-up vormen. Een nachtcrème bevat vaak ingredienten die de huid helpen herstellen en zijn vaak ook romiger danwel vetter van textuur, zeker als je een nachtcrème voor de droge huid pakt. Maar wat is nu het verschil tussen nachtcrème en een nachtmasker? Een masker is vaak anders van textuur, of je er nu eentje pakt voor overdag of heel specifiek eentje voor de nacht. Nachtmaskers zijn vaak dikker of meer ‘gelly’ van textuur. In veel gevallen voelen ze om die reden ook wat ‘zwaarder’ aan op de huid. Dit is wat mij betreft dan ook in feite het grootste verschil tussen een nachtcrème en een nachtmasker. Je huid zal ’s nachts met een nachtmasker op tijdelijk afgesloten worden. Het resultaat hiervan is dat er minder vocht zal verdampen en er meer vocht in je huid aanwezig blijft. Als je INCI-lijsten gaat vergelijken, zul je echter niet veel verschillen aantreffen tussen nachtcrèmes en nachtmaskers, al is het natuurlijk ook heel erg afhankelijk van welk product je pakt. Onderling zullen er uiteraard altijd wel verschillen zijn tussen de ingredienten die merken toevoegen, maar over het algemeen zul je zowel in nachtcrèmes als nachtmaskers dezelfde soort ingredienten tegenkomen. Vaak gaat het dan om voedende, hydraterende, kalmerende en regenererende ingredienten.

Kun je elk gezichtsmasker als een nachtmasker gebruiken?

Een nachtmasker is op zó’n manier ontwikkeld dat hij gedurende de hele nacht op je gezicht kan blijven zitten. Er zullen dus geen ingrediënten of toevoegingen in zitten waarvan bekend is dat ze de huid kunnen irriteren als ze lang op de huid aanwezig zijn, uitzonderingen natuurlijk daargelaten. Niet elk gezichtsmasker is echter geschikt om als nachtmasker te gebruiken. Maskers die bijvoorbeeld hard worden, moet je echt niet te lang op je huid laten zitten. Vaak zijn dit zuiverende maskers en / of maskers waar bijvoorbeeld klei aan toegevoegd is. Verder zullen veel maskers niet als nachtmasker gebruikt kunnen worden omdat het qua textuur niet prettig voelt.

Extra tips als je een nachtmasker wilt gebruiken

Een nachtmasker is vaak nog romiger of vetter dan een gewone nachtcrème. Ik adviseer mensen die een nachtmasker willen gebruiken altijd om zo’n masker al een tijdje voor het slapen gaan aan te brengen. Dan heeft het masker al eventjes de tijd gehad om in te trekken. Echter, een nachtmasker zal er veel langer over doen om in te trekken dan een nachtcrème, zo is hij immers ontwikkeld. Je zult dus vaker je kussensloop moeten verschonen als je graag nachtmaskers gebruikt. Breng een nachtmasker altijd aan op een gereinigde huid, zo zal je huid optimaal kunnen profiteren van alle werkzame stoffen. Heb je een gevoelige huid, dan kun je het nachtmasker ook eerst proberen als een gewoon masker en deze na bijvoorbeeld een kwartier afspoelen of afnemen met een tissue, om te zien hoe je huid er op reageert. Als dat goed gaat, kun je hem de volgende keer echt als nachtmasker gebruiken. Mijn favoriete nachtmaskers zijn op dit moment het Sisley Velvet sleeping mask en het L’Occitane Reotier mask.

GEBRUIK JIJ WEL EENS EEN NACHTMASKER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

5 Comments

  1. Zeker ik gebruik de maskers van Clinique, Etos en laatst vond ik een overnight mask met Hibiscus en Vitamine C. van Freeman bij het Kruidvat. Heel fijn maar ik zie het nu niet meer terug in het assortiment. Ik gebruik het nu om de dag en breng het ook meestal zo 1 1/2 uur aan voordat ik ga slapen. Ik vouw meestal een dunne oude handdoek om mijn kussen omdat ik een speciaal kussen van Ikea heb waar alleen kleine slopen ompassen en ik geen zin heb om die elke keer te wassen/strijken.

    1. Christiana says:

      Dat is ook een goede tip! Ik heb zelf basic effen kussenslopen van HEMA die ik heel regelmatig verwissel. Ik vind het ook altijd wel fijn om ’s avonds mijn hoofd op een schoon kussen neer te leggen;-)

  2. Ik gebruik te weinig een masker, zou dit echt weer moeten doen, maar ik vergeet het te snel. Crèmes gebruik ik altijd.

  3. Leuk dat je deze vraag beantwoord hebt, want ik snapte het verschil ook eigenlijk nooit zo goed. Vetter en romiger, dat klopt inderdaad. Ik heb nu een nachtmasker van ELF en vind hem heerlijk. Een beetje een gevoel of het iets extra’s doet.. maar dat is meer een gevoel denk ik dan dat ik het ook echt terugzie. Maar al met al, voor een nachtmasker kan je mij wakker maken..(o nee, wat zeg ie ik nu? ;))

    1. Christiana says:

      De inspiratie voor dit artikel kwam ook van een eerdere comment van jou;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.