Kan een crème echt fijne lijntjes en rimpels laten verdwijnen? En welke ingredienten bevat een goede oogcrème eigenlijk?

Wat is nu een goede oogcrème?

De meeste gezichtsverzorgingsmerken hebben niet alleen tal van verschillende crèmes en serums die ontwikkeld zijn voor het gezicht, maar ook speciale producten voor rond de oogcontouren. Op zich is dat niet gek, want de huid rondom de ogen is namelijk veel dunner en dus kwetsbaarder dan de rest van je huid. Je hebt waarschijnlijk ook wel eens (of meer dan eens) gemerkt dat tekenen van vermoeidheid vaak als eerste bij of rond de ogen zichtbaar zijn. Als je moe of ziek bent, of gewoon niet lekker in je vel zit, kun je gaan tekenen rond de ogen; je krijgt bijvoorbeeld last van wallen, van donkere kringen of zelfs van allebei. Wat maakt oogcrèmes nu eigenlijk anders van gewone crèmes? Oogcrèmes beloven meestal wallen of donkere kringen te verminderen of zelfs helemaal te laten verdwijnen. Bovendien bevatten ze vaak minder irriterende stoffen, zoals parfum. Juist omdat de huid rondom de ogen dunner en gevoeliger is, kunnen producten met parfum daar dan de huid onnodig irriteren. Maar zijn oogcrèmes nu eigenlijk echt anders dan gewone crèmes, en werken ze echt tegen die wallen en donkere kringen?

Waar moet je op letten bij je oogverzorging?

Hoewel een oogcrème natuurlijk specifiek bedoeld en ontwikkeld is voor de oogcontouren, zou je eigenlijk beter geen enkele oogcrème te dicht bij de ogen moeten aanbrengen. Nu vraag je je wellicht af, wat is te dicht? Probeer crème rond het oogbot aan te brengen, en kom daar liever niet boven. Dit kan de gevoelige huid onnodige irritatie opleveren. Wat ik vaak hoor is dat mensen toch van bepaalde producten gaan ’tranen’. Een logische reactie op dat tranen is dat er dan in of rond de ogen wordt gewreven waardoor de crème toch in de ogen gesmeerd wordt, en dat kan dus ook weer irritaties opleveren. Probeer verder crèmes met hoge concentraties parfum te vermijden. Een ingrediëntenlijst is zo opgesteld dat de ingredienten die hoog op de lijst staan, ook de ingrediënten zijn die in hoge concentraties in het betreffende product aanwezig zijn. Des te hoger parfum op de INCI-lijst staat, des te hoger de concentratie parfum in dat product en des te groter de kans dat het product kan irriteren. In principe is een speciale crème voor rond de ogen niet altijd nodig. Je kunt ook een gewone moisturizer rond de oogcontouren gebruiken, mits er dus geen irriterende stoffen aan zijn toegevoegd. Wat je verder ook beter niet kunt doen, is een exfoliant te dicht bij de oogcontouren gebruiken.

Kan een goede oogcrème echt lijntjes en rimpels laten verdwijnen?

Wat sommige reclames ons ook willen laten geloven, het antwoord is helaas nee. Fijne lijntjes en rimpels die er eenmaal zitten, kunnen helaas niet ‘weg gesmeerd’ worden, ook niet met een heel kostbare oogcrème. Toch is het wel belangrijk om de huid goed te verzorgen en vooral ook te beschermen. Hiermee kun je namelijk wel (vroegtijdige) huidveroudering voorkomen. Een anti-ageing crème heet namelijk niet voor niets aan anti-ageing crème. Het woord ‘anti’ betekent namelijk ’tegen’. Welke ingredienten bevat een goede oogcrème? Oogcrèmes heb je variërend in prijs van enkele euro’s tot enkele honderden euro’s voor een verpakking. Ik zal de laatste zijn om te beweren dat een dure crème altijd beter is, maar je kunt van een crème van enkele euro’s ook niet verwachten dat daarin de beste ingredienten zitten en vooral in goede concentraties. Om een voorbeeld te noemen. Vitamine C is een heel mooi ingrediënt wat je ook kunt tegenkomen in een goede oogcrème. Het moet alleen wel aanwezig zijn in een concentratie van minimaal 3%, anders doet het in feite nog niet zoveel voor je huid. Bovendien is vitamine C niet stabiel. Een goede oogcrème die vitamine C bevat moet dus eigenlijk in een luchtdichte pompflacon verpakt zijn. Ook vitamine A, niacinamide en hyaluronzuur zijn mooie toevoegingen in een oogcrème. Hyaluronzuur is heel goed in het vasthouden van vocht en kan de diepte van lijntjes wel verminderen. Vitamine A kan helpen om fijne lijntjes rond de oogcontouren te verminderen en de afbraak van collageen tegen te gaan. Je ziet dat er dus best wat dingen zijn om op te letten bij de aanschaf van een goede oogcrème. Zorg verder natuurlijk ook altijd voor milde reinigers om je oog make-up mee te verwijderen. Ik geef altijd het voorbeeld van de handzeep en de handcrème en in feite gaat dat hier ook voor op. Wanneer je een agressieve zeep gebruikt die je handen onnodig uitdroogt, kun je daar bijna met geen enkele handcrème tegenop smeren. Zo moet je dus ook geen agressieve reinigers rond de ogen gebruiken en de ‘schade’ vervolgens proberen te herstellen met een crème.

GEBRUIK JIJ EEN SPECIALE CRÈME VOOR ROND DE OGEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

4 Comments

  1. Natascha - Beautyopinie says:

    Uhmmmm nee 😉 Ik neem het me wel steeds voor hoor maar ik vergeet ’t gewoon in m’n routine.

  2. Het hangt ervan af. Vaak smeer ik een gewone crème ook daar, als deze niet prikt. Oogcrèmes durf ik wat dichter bij mijn oog aan te brengen omdat ik ervan uitga dat ze geen parfum of SPF bevatten (daar gaan mijn ogen van prikken).

  3. Ik gebruik geen crème rond mijn ogen, vooral ook omdat je dan uit moet kijken dat het er niet te dicht op komt. Ik neem mij wel voor om dagelijks gezichtscrème te smeren en dan ook wel enigszins onder mijn ogen, maar dat schiet er nog wel eens bij in…

  4. Ja! Ik had een heerlijk sample gebruikt, maar die bleek voor 15 ml bijna € 100 te zijn. Gelukkig kreeg ik de nieuwste van Clay and Glow binnen en die bevalt tot nu toe net zo goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.