Alle dingen die je wilt weten over gezichtsmaskers. Hoe gebruik je bijvoorbeeld een sheetmasker en welk gezichtsmasker is de beste keus voor een vette huid?

Crèmemasker en gelmasker

Het meest voorkomende type gezichtsmasker is waarschijnlijk het crèmemasker. Zo’n masker heeft een crèmige textuur en lijkt eigenlijk op een gewone gezichtscrème. Deze maskers zijn vaak prettig over de huid te verdelen. Na de inwerktijd kun je zo’n masker afspoelen of afnemen met een tissue, afhankelijk van welk soort masker je gebruikt hebt. Een masker met voornamelijk hydraterende bestanddelen, zoals glycerine en hyaluronzuur, wordt vaak grotendeels al door de huid opgenomen en hoef je eigenlijks nauwelijks meer af te spoelen. Een crèmemasker kan ook verrijkt zijn met voedende ingrediënten zoals sheaboter, cacaoboter en / of oliën, dat is erg prettig voor een droge huid. Een gelmasker komt iets minder vaak voor dan een crème masker, maar een gelmasker heeft dus een dunnere, luchtigere geltextuur. Dit kan prettig zijn voor bijvoorbeeld een vette, vochtarme huid of bijvoorbeeld na het zonnebaden. Net zoals een crèmemasker kun je een gelmasker altijd heel eenvoudig weer verwijderen door deze af te nemen met een tissue of met water af te spoelen. Er bestaan ook speciale gelmaskers voor rond de oogcontouren.

Overnight masker

De naam zegt het eigenlijk al, een overnight masker laat je zitten gedurende de nacht. Zo’n masker breng je aan op een gereinigde huid, in plaats van een nachtcrème. Het hoeft niet allebei tegelijkertijd. Je brengt immers een ‘gewoon’ masker ook niet aan in combinatie met een gezichtscrème. Overnight maskers hebben meestal een crèmige of een gelformule die vrij snel in de huid trekt. Ik adviseer wel altijd om zo’n masker aan te brengen een tijdje voordat je gaat slapen. Dan geef je het masker de tijd om voor een groot deel al in de huid te trekken en wordt je kussensloop niet onnodig vies. Het is trouwens geen overbodige luxe om je kussensloop de volgende dag te verschonen, want een overnight masker is vrijwel altijd vetter dan een normale gezichtscrème. Overnight maskers hebben vaak een hydraterende, voedende, kalmerende of anti-ageing werking.

Een kleimasker is het ideale gezichtsmasker voor de vette huid

Een kleimasker bevat natuurlijk klei. Klei is in staat om overtollig talg van de huid op te nemen, maar het kan ook schimmels en bacteriën doden. Om deze redenen is een gezichtsmasker op basis van klei zeer geschikt voor een vette huid of een acne-huid. Ik zeg bewust ‘of’, want een vette huid hoeft niet per definitie onzuiver te zijn. De meest voorkomende klei in gezichtsmaskers is kaoline. Ten opzichte van andere soorten klei heeft kaoline een iets minder intensief absorberende werking en dit maakt het ingrediënt zo populair in gezichtsmaskers. Kijk namelijk uit met bepaalde kleimaskers, want ze kúnnen je huid onnodig uitdrogen. Let daarom altijd op of er ook voedende en verzorgende bestanddelen aan de samenstelling zijn toegevoegd. Een kleimasker wordt vaak hard op de huid en moet zeer goed worden afgespoeld. Afhankelijk van welke variant je gebruikt, laat je een kleimasker gemiddeld tien tot vijftien minuten op je gezicht zitten. Wat het beste werkt is om een kleimasker niet ‘keihard’ te laten worden. Op die manier hoef je niet overdreven hard te boenen om alles van je gezicht af te krijgen. Soms kan reinigen met water en olie ook helpen om het masker makkelijker van je gezicht af te krijgen.

Peel-off masker en sheetmasker

Een peel-off masker heeft oorspronkelijk een crèmige textuur en zo’n masker breng je dan ook aan zoals een gewoon masker. Let altijd goed op dat je een peel-off masker niet te dicht bij de ogen aanbrengt, en ook niet te dicht langs de haarlijn. Een peel-off masker wordt hard en het idee van zo’n masker is dat je hem na de inwerktijd letterlijk van je gezicht af kan trekken. Ze moeten zuiverend werken, maar over het algemeen lees je (ik, althans) nooit heel goede verhalen over peel-off maskers, omdat ze nogal agressief voor de huid zouden zijn. Ik heb er zelf ook geen ervaring mee. Sheetmaskers zijn natuurlijk een ware hype. Het masker is eigenlijk letterlijk een ‘sheet’, een vel dus bijvoorbeeld gemaakt van vezels of katoen, met daarin gaten voor je ogen, neus en mond die doordrenkt is in een serum, wat je op / over je gezicht legt. Het ene sheetmasker ‘past’ wat beter dan het andere, en bepaalde maskers ‘plakken’ ook wat beter. Met deze varianten is het makkelijker om de randjes rond je kin bijvoorbeeld om te vouwen, zodat hij op die manier wat beter blijft zitten. Sheetmaskers zijn er ook weer in allerlei varianten, meestal werken ze hydraterend, voedend, verstevigend, kalmerend, herstellend of hebben ze een anti-ageing werking. Het idee achter zo’n masker is dat je huid door de sheet optimaal kan profiteren van alle werkzame stoffen. Een sheetmasker is individueel verpakt. Zodra je een verpakking opent, zul je meestal merken dat er ook vloeistof los in de verpakking zit. Dit kun je alvast aanbrengen op je gezicht. Je vouwt de sheet vervolgens open en deze plaats je op je huid. Als hij goed blijft plakken kun je er gewoon mee rondlopen, maar soms is het prettiger om er mee te gaan liggen. Na ongeveer vijftien tot twintig minuten kun je de sheet verwijderen. Alle vloeistof die overblijft kun je als een serum op je huid inmasseren. Een sheetmasker kun je slechts één keer gebruiken.

Multi-masken met gezichtsmaskers

Ook multi-masking is een trend. Dit betekent dat je verschillende gezichtsmaskers tegelijkertijd op je huid aanbrengt. Bijvoorbeeld een kleimasker op de t-zone van je gezicht (voorhoofd, neus en kin) en een hydraterend gezichtsmasker op de wangen. Het idee hierachter is dat verschillende delen van je huid andere behoeftes kunnen hebben, omdat de huid daar letterlijk anders is. In dit geval heb je dus bijvoorbeeld een vette t-zone en droge of vochtarme wangen. Verder kun je een masker natuurlijk ook plaatselijk aanbrengen, een zuiverend masker op een puistje bijvoorbeeld!

GEBRUIK JIJ WEL EENS EEN GEZICHTSMASKER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

12 Comments

 1. Als ik een masker gebruik, te weinig eigenlijk, is het altijd een creme masker. Dat vind ik prettig aanbrengen.

  1. Christiana says:

   Ik geef ook de voorkeur aan een crème-masker, die breng je inderdaad makkelijk aan en spoel je ook weer heel eenvoudig af. Het fijnst vind ik altijd overnight maskers, die hoef je helemaal niet af te spoelen.

 2. Vrij regelmatig, al moet ik eerlijk zeggen dat ik het ook vaak “vergeet”. Dan neem ik mij voor om voor het douchen een masker op te doen en dan sta ik al onder de douche. Zonder masker 😉
  Ik ben er nog niet over uit wat nu echt het verschil is tussen een nachtcrème en een overnight masker. Weet jij misschien wat het specifieke verschil is?

  1. Christiana says:

   Goede vraag, ik denk dat het sowieso een beetje afhankelijk is van welk masker je gebruikt. Over het algemeen genomen denk ik echter dat er op zich weinig echt grote verschillen zijn tussen een leave on nachtmasker en een nachtcrème. Beide formules zijn immers zodanig ontwikkeld dat ze geschikt zijn om uren lang op je huid te blijven zitten en bevatten waarschijnlijk hydraterende en / of voedende , kalmerende en / of herstellende ingrediënten. Ik heb inmiddels heel wat verschillende nachtcrèmes en nachtmaskers geprobeerd en geen enkele variant is hetzelfde. Vooral qua textuur merk je vaak verschil. Maar ik kan ook niet zeggen dat een nachtmasker áltijd een andere textuur heeft dan een crème. Favoriete nachtmaskers van mij zijn bijvoorbeeld het Hydra beauty masker van Chanel en het Drink-up overnight masker van Origins. Die van Chanel heeft een luchtige geltextuur en die van Origins is juist vrij romig en crèmig. Kijk dus vooral naar wat je zelf prettig vind qua textuur en kijk per product naar de ingrediënten. Van bepaalde merken is de nachtcrème fijner, en van andere merken juist het nachtmasker.

 3. Eerder gebruikte ik veel vaker een maskertje. Lekker even een momentje voor jezelf.
  Nu heb ik een masker van Tolymoly en die bevalt me heel goed!

  1. Christiana says:

   Ik ben benieuwd welk masker van TonyMoly je gebruikt, ik vind die verpakkingen er altijd zo ontzettend schattig uitzien;-)

 4. Zelf gebruik ik ongeveer 1x per week een masker. Het is er momenteel een met een crème textuur van Beauty Kitchen, maar ik heb ook eens een peel-off-, sheet- en overnight masker gebruikt. Ik denk dat mijn voorkeur toch uitgaat naar het masker dat ik nu gebruik van Beauty Kitchen. gewoon lekker no-nonsense en het werkt ook nog eens heel goed voor mijn huid.

  1. Christiana says:

   Fijn dat je een goed masker hebt gevonden! Maskers met een crème textuur vind ik zelf vaak ook het fijnst om te gebruiken.

 5. Zelf was ik nooit zo van de maskertjes, teveel gedoe vooral. Dat gedoe vind ik het nog steeds maar sinds ik een multi mask heb uit Frankrijk ben ik bang. Geweldig wat dat kan doen voor de verschillende gezichtszones!

  1. Christiana says:

   Daarom ben ik ook zo dol op leave on maskertjes. Die breng je aan in plaats van een nachtcrème en hoef je verder ook niet af te spoelen, helemaal geen gedoe dus. Nu ben ik wel heel benieuwd geworden naar jouw multi-mask;-)

   1. Dat ga ik ook eens proberen, lijkt me superhandig!
    Zeker een aanrader de multi-mask die ik heb. Hij is van Cattier en heet multi-mask clay kit. Ik weet niet of ze hem in Nederland verkopen, maar mocht je ooit in Frankrijk zijn dan is het de moeite waard er naar op zoek te gaan.

 6. Mijn voorkeur gaat uit naar een crèmemasker. Dat is voor mijn gevoel het meest fijn voor mijn huid. Een sheet mask is ook lekker, maar je haar wordt er snel vet van als ze net wat te groot zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.