Wanneer je een dure crème gekocht hebt, wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Met déze tips blijf je gezichtscrème langer goed.

Een gezichtscrème is niet eeuwig houdbaar

Je gezichtscrème is niet eeuwig houdbaar. Net zoals het geval is met een pak melk, kan ook een pot crème bederven. Op elke gezichtscrème staat een icoontje van een open pot met een dekseltje. Op dat dekseltje staat een getal. Dat getal staat voor het aantal maanden dat je gezichtscrème na opening houdbaar is. Gemiddeld is een gezichtscrème na openen zes tot twaalf maanden houdbaar. De houdbaarheid van je crème is afhankelijk van verschillende factoren. Zo zullen producten met grotendeels natuurlijke en / of biologische ingredienten korter houdbaar zijn dan producten met synthetische ingrediënten. Dit heeft vaak ook te maken met bewaarstoffen die gebruikt worden door de fabrikant. Verder hebben waterige producten ook een kortere houdbaarheidsduur dan bijvoorbeeld olie-achtige producten. Dit heeft te maken met het feit dat bacteriën goed gedijen in water. Ook is de verpakking van je gezichtscrème afhankelijk van de houdbaarheidsduur. Crèmes in open potten zullen sneller bederven dan crèmes die in luchtdichte verpakkingen zoals tubes of pompflacons verpakt zitten. Houdt verder rekening met het feit dat er een verschil is tussen de houdbaarheid en de werkzaamheid van een product. Bepaalde stoffen zoals anti-oxydanten kunnen rap hun werkzaamheid verliezen wanneer ze veelvuldig worden blootgesteld aan licht en zuurstof. Een crème met anti-oydanten kan dus nog wel ‘goed’ zijn, als in ‘niet bedorven’, maar grotendeels zijn werking verloren hebben wanneer je deze crème bij wijze van spreken weken lang geopend neer zou zetten.

Zó blijft je gezichtscrème langer goed

Hoe weet je of je gezichtscrème nog goed is? Een gezichtscrème die niet meer goed is, verandert vaak van textuur. Zo kan een crème dikker worden of er komen ‘klontjes’ in. Ook kan de kleur van een crème donkerder worden. Verder gaat cosmetica die niet meer goed is, vaak zeer onprettig ruiken. Dit zijn allemaal tekenen dat je gezichtscrème bedorven is en dan kun je hem dus echter beter weggooien. Wil je je gezichtscrème langer goed houden, dan is het belangrijk dat je niet met je (vieze) vingers in de pot gaat. Op deze manier komen er namelijk bacteriën in de crème die de kwaliteit van je product niet ten goede komt. Je kunt eventueel een spatel gebruiken, maar dit is eigenlijk alleen zinvol wanneer je die spatel ook continue desinfecteert. Zelf gebruik ik altijd een schoon wattenstaafje om crème uit mijn pot te halen. Dit doe ik al zolang ik me kan herinneren en voor mij werkt dit perfect. Sluit je verpakkingen altijd goed af, zeker wanneer je crèmes in een open pot hebt. Zorg er verder voor dat er geen water in je pot gezichtscrème komt. Gebruik je toch je vingers om crème uit een pot te halen, zorg dan in ieder geval dat je vingers droog zijn. Kies bij voorbaat luchtdichte verpakkingen zoals tubes of pompflacons. Je kunt je gezichtscrème langer goed houden door deze op de juiste plaats te bewaren. De juiste plaats is in ieder geval niet in direct zonlicht of boven een verwarming. Zet je potten gezichtscrème dus liever niet op de vensterbank. Heb je een aantal van je favoriete crèmes in de aanbieding ingeslagen? Maak ze dan liever niet allemaal tegelijkertijd open. Bewaar je voorraad droog en donker en breek pas een nieuwe verpakking aan zodra je een verpakking leeg gemaakt hebt. Op deze manier staan je potten crème niet onnodig lang open. Wees verder selectief met gezichtsverzorging in de sale. In principe is het winkels en fabrikanten niet toegestaan om cosmetica te verkopen die over de houdbaarheidsdatum heen is, maar gezichtsverzorging is vaak in de sale omdat de producten bijvoorbeeld tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten. Ik zou dus niet adviseren om grote hoeveelheden gezichtsverzorging in de sale te kopen.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.