Voorkom vooral déze (veelgemaakte!) fouten tijdens het plannen van je je bruiloft! Zodat je achteraf nooit hoeft te zeggen, had ik maar, had ik maar…

Te laat beginnen met het plannen en geen back-up plan hebben

Hoe groot of hoe klein jullie bruiloft ook gaat zijn, er moet van alles geregeld worden, en voornamelijk gezien het feit dat je voor veel dingen afhankelijk bent van andere partijen, is een planning erg belangrijk. Zodra je een datum geprikt heb kunnen de voorbereidingen van start gaan: de locatie, het vervoer, de gastenlijst, een diner, bloemen, versiering, een fotograaf en natuurlijk de kleding. Vooral met jullie kleding moet je rekening houden met wachttijd; het bestellen van een trouwjurk of een trouwpak, of het maken of vermaken ervan kost nu eenmaal tijd. Begin dus op tijd om alles voor te bereiden zodat je niet in stress schiet vanwege tijdgebrek. Het weer tijdens onze bruiloft in Frankrijk was schitterend, in Nederland regende het een deel van de dag. Bizar genoeg hebben we vrijwel de gehele maand augustus extreme temperaturen gehad en precies op 9 augustus keerde het tij. Na de ceremonie hadden wij een high tea gepland met onze gasten. Ironisch genoeg sprak ik ongeveer een week voor onze bruiloft met de manager van die locatie en zij vroeg of ik niet liever wilde dat we de high tea buiten zouden doen. Het was immers al weken lang stralend weer. Ik weet nog dat ik toen zei dat ze hem maar gewoon binnen moesten organiseren, omdat ik dacht dat sommige mensen juist niet zo blij zouden worden van die warmte. Uiteindelijk regende het tijdens de high tea ontzettend hard en zaten we uiteindelijk gelukkig dus droog binnen. Ook voor het maken van de trouwshoot hadden we een mooie binnenlocatie, mocht het zo zijn dat weer tegen die tijd niet opgeknapt zou zijn. Niets is zo verraderlijk als het weer en het is één van de weinige dingen waar je echt, echt, écht niets aan kunt veranderen. Met back up-plannen echter kun je wellicht wel wat rustiger slapen.

Zodra het woord eruit is, zullen veel mensen je willen helpen met plannen en organiseren. Super lief natuurlijk, maar vergeet vooral niet dat het jullie bruiloft is. Het gaat om jullie en het is de bedoeling dat jullie er volop van kunnen genieten. Is je aanstaande bijvoorbeeld geen pakdrager, dan kun jij je wel volop verdiepen in trends binnen de trouwpakken  en verwachten dat hij helemaal opgesmukt en volgens de laatste trend bij dat altaar op jou staat te wachten, maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat hij zich fijn en comfortabel voelt in zijn trouwpak. De kleur bordeaux schijnt bijvoorbeeld een upcoming trend te zijn binnen trouwpakken, maar goed; ik zie Andre nog láng niet verschijnen in een bordeauxrood pak. You get the point. Draag iets waar je je mooi, fijn en comfortabel in voelt. Ik heb bijvoorbeeld geen figuur voor een loeistrakke jurk, en dan kunnen rechte, strakke jurken op dat moment wel helemaal on trend zijn, maar totaal niet passend bij mij. Laat je verder adviséren en vergezéllen door de lieve mensen om je heen, maar laat ze jullie bruiloft organisatie niet compleet óvernemen. Als jij geen duiven of een champagnefontein wilt, dan zouden die er ook gewoon niet moeten komen.

Bezuinigen op de ‘verkeerde’ dingen tijdens het plannen van je bruiloft

Dit is natuurlijk allemaal nogal relatief, want wat wij belangrijk vonden, kunnen jullie totáál niet belangrijk vinden. Op enkele lucky basterds na, heeft niemand een eindeloos budget en moet je dus keuzes maken. Nu was het bij ons allemaal een beetje anders, omdat wij natuurlijk twee bruiloften gehad hebben. Een ceremoniele met alleen ons tweeën in Frankrijk en een maand later een bescheiden bruiloft in Nederland met vrienden en familie. Maar ook wij hebben goed afgewogen waar we ons geld in zouden streken. Wij hebben bijvoorbeeld voor onze Nederlandse bruiloft geen feest gehad in de avond, en verder hebben we in Nederland ook geen taart of boeket gehad. Ook reden wij gewoon met onze eigen auto naar de locaties. Allemaal eenvoudige manieren om te besparen. Onze fotografe was er verder alleen tijdens de ceremonie en later heeft ze onze trouwshoot gedaan op de locatie waar wij ook onze huwelijksnacht doorgebracht hadden. Het ‘aankleden’ en de high tea zijn dus niet professioneel vastgelegd. Daarentegen ben ik eindeloos blij met de foto’s die er wel zijn. Zorg er voor dat je niet achteraf spijt krijgt van dingen. In principe trouw je één keer en wil je achteraf met een fijn gevoel op jullie mooie dag terugkijken.

Te veel focussen op details tijdens het plannen van je bruiloft

Natúúrlijk wil je dat jullie trouwdag zo perfect mogelijk is, maar laat de voorpret niet drukken door té veel bezig zijn met details. Wanneer je mensen inschakelt om je te helpen met de voorbereidingen en organisatie van de bruiloft, zoals een weddingplanner of bloemist, dan moet je ook echt proberen om op die mensen te vertrouwen. Het is waarschijnlijk niet de eerste keer dat zij (zaken voor) een bruiloft organiseren en zij houden echt wel rekening met eventuele onvoorspelde scenario’s. Dat is tenslotte hun werk! Laat zorgen over een mógelijke ladder in je panty of een kleur servetten die niet helemaal matcht met je bruidsboeket geen eigen leven leiden en vergeet niet waar het allemaal om draait. Namelijk om jullie en jullie liefde voor elkaar.

BEN JIJ GETROUWD? ZIJN ER DINGEN DIE JIJ WELLICHT ACHTERAF ANDERS HAD WILLEN DOEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.