Wil je je eigen kledingstijl ontdekken, leer dan eerst eens goed kijken; waarom vind je bepaalde dingen wel of juist niet mooi?

Je eigen kledingstijl ontdekken

Ik heb door de jaren heen zo ontzettend veel miskopen gedaan dat ik de tel niet eens heb bijgehouden. Dat had natuurlijk meerdere redenen. Zo is er een lange tijd geweest dat ik álles mooi vond, of in ieder geval in de veronderstelling verkeerde dat ik alles mooi vond. Ik had niet echt een eigen stijl. Ik ging toen heel vaak uit shoppen en ik kocht ook veel in de sale, vooral omdat het zo goedkoop was. Shoppen voor kleding in de sale doe ik tegenwoordig nauwelijks nog. Mijn motto is nu namelijk; een item is niet voor niets in de sale. Natuurlijk gaan bepaalde kledingstukken in de sale omdat ze seizoensgebonden zijn, maar niet zelden merk(te) ik dat er gewoon ook ‘iets’ met bijvoorbeeld de pasvorm van zo’n kledingstuk aan de hand is, waardoor niemand het dus uiteindelijk mee naar huis neemt. Tegenwoordig shop ik dus alleen nog voor bijvoorbeeld lingerie, pyjama’s en schoenen in de sale, maar zelden nog voor bijvoorbeeld jurkjes, die ik meestal draag. Door de jaren heen ben ik zelf enorm veranderd, maar is mijn stijl ook echt enorm veranderd. Vroeger konden sieraden mij niet groot en kledingstukken mij niet kleurrijk genoeg zijn. Nu is mijn stijl meer ingetogen en, dat hoop ik tenminste, wat tijdlozer en klassieker. Ik spaar liever wat langer voor één item dat ik echt mooi vind en volgend jaar ook nog kan en wil dragen, dan diverse goedkope items aan te schaffen die eigenlijk na een paar keer wassen al niet meer mooi zijn en waar ik bovendien na één seizoen sowieso alweer op uitgekeken ben. Op dit moment ben ik heel tevreden met het feit dat ik mijn eigen kledingstijl gevonden heb en dus in feite nauwelijks nog miskopen doe. Ik vertel je hoe ik dat deed en wat mij daarbij geholpen heeft.

Je eigen kledingstijl ontdekken door te leren kijken

Je eigen kledingstijl ontdekken begint met ‘leren’ kijken. Inspiratie voor outfits kun je letterlijk overal opdoen; op social media zoals Instagram en Pinterest, maar ook op tv op programma’s en in films. Sla een willekeurig tijdschrift open en ook daar vind je inspiratie genoeg. Vraag jezelf bij outfits of kledingstukken eens wat vaker af wáárom je iets mooi vind. Dat klinkt een beetje gek, maar het antwoord op die vraag kan je echt helpen bij je eigen kledingstijl ontdekken. Natuurlijk is het een feit dat je iets simpelweg wel of niet mooi vindt, maar weet je het ‘waarom’, dan kun je je dus meer gaan richten op de dingen die je wel mooi vind en je minder bezig houden met de dingen, in dit geval dus de kledingstukken, die je niet mooi vindt.

Ga shoppen in je eigen kast

Tijdens en na mijn scheiding heb ik afscheid genomen van énorm veel spullen, waaronder vooral ook heel veel kleding. Sowieso was ik in die periode al bezig met bewuster geld uitgeven, maar ik wilde me ook niet langer hechten aan spullen die ik had, droeg en gebruikte ten tijde van mijn getrouwde leven. Ik wist dat ik een heel nieuw leven op zou moeten gaan bouwen, en ik vond veel spullen en vooral dus veel kleding daar niet bij passen. Na de scheiding heb ik vooral veel geld gestoken in mijn nieuwe appartement en de verbouwing ervan. Aangezien ik mijn geld, net zoals iedereen, maar één keer kan uitgeven, heb ik weinig kleding gekocht in het afgelopen jaar. De kleding en accessoires díé ik vorig jaar kocht, draag ik dit jaar nog steeds en nog steeds ook met plezier. Ik heb een heel bescheiden garderobe en alhoewel ik soms wel eens wat meer afwisseling zou willen hebben, ben ik wel heel tevreden met de spullen die in mijn kast hangen. Heb jij nu echter een overvolle kledingkast, ga dan eens shoppen in je eigen kast! Ruim je kledingkast op en organiseer de boel eens goed. Pas items en doe dingen waar je niet (meer) blij van wordt, de deur uit. Maak sets met de items die je wel blij maken en die je graag draagt. Aan de hand daarvan kun je ook ontdekken welke items voor jou wel en niet werken en waar je naar kunt kijken tijdens een volgend dagje shoppen. Dat betekent niet dat je alleen maar soortgelijke items moet kopen als die je al hebt, maar het kan je wel inzicht geven in waar je blij van wordt en waarvan niet. Ik draag bijvoorbeeld al jaren geen broeken meer. Sterker nog; ik heb geen énkele jeans in mijn kast. Ik voel me veel prettiger en mooier in een jurk. Jurkjes zijn echt mijn ding en een heel belangrijk onderdeel van mijn eigen kledingstijl. Neem afscheid van items die je niet gelukkig maken, ook al droeg je ze op een bijzondere gelegenheid, of heb je er heel veel geld voor betaald. Als het je vandaag niet meer blij maakt, kan het beter ruimte maken voor iets dat je wel blij gaat maken.

Goede basics en lingerie

Goede basics en lingerie zijn échte musthaves in je garderobe. Basics kun je het hele jaar door dragen en steeds opnieuw combineren met opvallendere items. Prettige basics zijn voor mij bijvoorbeeld zwarte t-shirts, in de zomer met korte mouwen en voor de winter met lange mouwen, en tops met spaghettibandjes. Lingerie die goed zit zorgt er niet alleen voor dat je je lekkerder voelt, maar in veel gevallen ook echt dat je kleding mooier en beter valt. Met boxers voor je lief is dat natuurlijk een beetje een ander verhaal, maar evengoed kun je natuurlijk ook wat fijne basics voor hem aanschaffen wanneer je toch al voor jezelf aan het shoppen bent. Voor de wat mooiere lingerie kom ik altijd graag bij Hunkemoller, maar basics koop ik al jaren graag bij bijvoorbeeld H&M. Wat voor mij verder ook echte musthaves zijn, zijn kwalitatief goede sokken en panty’s. Want ja, de herfst komt er weer aan en dan moeten we die helaas weer uit de kast tevoorschijn halen.

Ken je figuur

Ik heb echt een appelfiguur, dat betekent dat ik met een eeuwig buikje zit. Jaren geleden, voor mijn zenuwoperatie, kwam ik twintig kilo aan door het gebruik van anti-depressiva. Om depressief van te worden, natuurlijk. Ik kreeg die kilo’s er met eigen kracht weer af, maar voor aankomen ben ik helaas wel erg gevoelig. In de periode voor mijn scheiding zat ik niet lekker in mijn vel en kwam ik weer wat kilo’s aan. Lang niet zoveel als toen, maar genoeg om een stuk minder lekker in mijn vel te zitten. De scheiding voelde achteraf echt als een bevrijding en opnieuw viel ik weer kilo’s af. Inmiddels zat ik al weer ruime tijd op mijn ‘ideale’ gewicht, dat betekent dat ik onder de zestig kilo zit bij een lengte van 1.72 meter. Ik zal nooit heel erg dun zijn en altijd dat eeuwige buikje houden. Ik zou dat buikje er eventueel af kunnen krijgen, maar ik weet dat ik daar erg veel voor zou moeten doen en vooral zou moeten laten en dat is het mij gewoon simpelweg niet waard. Ik ken mijn figuur en heb daar nu, na zevenendertig jaar, vrede mee. Mijn eigen kledingstijl ontwikkelen ging dus ook hand in hand met het leren kennen en vooral ook accepteren van mijn figuur. Ik draag dus altijd jurken, maar zeker niet alle modellen jurken. Met mijn appelfiguur kies ik bijvoorbeeld voor wikkeljurken en A-lijn jurken en laat ik strakke, rechte modellen bij voorbaat al hangen. Dit betekent dat ik ook vrij snel ‘scan’ in een winkel. Felle kleuren sla ik sowieso al over, maar broeken en strakke kleding ook. Hierdoor doe ik nauwelijks nog miskopen.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

3 Comments

  1. Herkenbaar, ik heb ook zat miskopen gedaan. Voor mij was de style experience die ik een tijdje geleden deed, echt een eye-opener. Ben nu veel bewuster aan het shoppen en dat gaat me hopelijk miskopen besparen. Al betrapte ik mezelf laatst op een impuls aankoop 😂 ach ja, je hebt altijd Vinted nog 😜.

    1. Christiana says:

      Ik las je artikel Deb, zó leuk! Ik zou ook wel eens zoiets willen proberen, niet zozeer om te kijken welke kleuren bij mij passen, maar meer qua modellen en dan ook vooral het combineren van kleding. Op de een of andere manier vind ik combineren in mijn interieur altijd heel makkelijk, maar met kleding kom ik toch vaak vrij vaak op dezelfde combinaties uit.

  2. Ik heb ook zoveel miskopen gedaan in het verleden, zo zonde! Ik ben toen heel kritisch naar mijn kledingkeuze en figuur gaan kijken en sindsdien heb ik geen miskopen meer gedaan. Ik spaar ook liever langer voor een mooi kledingstuk waar ik jaren plezier van heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.