Wil je je garderobe netjes houden? Dat begint in een garderobekast die daadwerkelijk past bij jouw garderobe.

Haal je garderobekast eerst eens helemaal leeg

De lente komt eraan. Dat is een super goed moment om lekker aan de slag te gaan met het organiseren en uitzoeken van je garderobe en je garderobekast. Heb je een zeer grote garderobe, dan kan het best lastig zijn om hier een begin mee te maken. Want wáár moet je beginnen? In theorie is het eigenlijk allemaal heel erg simpel. Wil je je garderobe netjes houden, dan moet je hem eerst netjes gaan maken. Dat begint met het volledig leeghalen van je garderobekast. Haal écht álles eruit. Staat je kast op de slaapkamer, dan is je bed vaak de meest handige plek om alles neer te leggen. Heb je daar niet genoeg ruimte? Gebruik dan ook de vloer en eventueel kledingrekken, mocht je die hebben. Vergeet ook vooral de kleding en accessoires die rondslingeren op andere plekken in huis niet, of die bijvoorbeeld in je sporttas of in de was zitten. In principe kun je er vanuit gaan dat je alles wat nu in de was zit, ook daadwerkelijk draagt, maar het is voor het opruimen wel zo handig om een compleet overzicht te hebben van wat je allemaal hebt.

Keuzes maken

Is je hele garderobekast leeg, dan is het tijd om je volledige garderobe uit te gaan zoeken. Keuzes maken is enorm lastig, zeker wanneer het om kleding gaat. Je zult ervaren dat je met veel kledingstukken en accessoires een emotionele band hebt. Dat ene jurkje had je bijvoorbeeld aan tijdens je eerste date, en dat vest droeg je op een dag dat je heel slecht nieuws te horen kreeg. Je kunt ook bepaalde dingen cadeau gekregen hebben of zelf aangeschaft voor een bijzondere gelegenheid. Je kunt echt gehecht zijn aan bepaalde spullen. Besef echter goed dat, op het moment dat je zo’n kledingstuk toch besluit weg te doen, je het kledingstuk zelf dan wellicht kwijt bent, maar de dierbare herinnering niet. Zeker kledingstukken die je herinneren aan moeilijke of verdrietige periodes in je leven, kun je uiteindelijk beter kwijt dan rijk zijn. Een andere vraag die je aan jezelf kunt stellen wanneer je twijfelt om iets weg te doen is: ‘Kan ik het morgen aan’? Dus niet wanneer je er ‘ooit een matchend truitje bij vindt’, of wanneer je ‘vijf kilo afgevallen bent’, of wanneer je ‘eindelijk eens uitgenodigd wordt voor een cocktailparty’. Kún je het inderdaad morgen aan, dán mag het straks weer terug in je garderobekast. Weet je van jezelf dat je het om wat voor reden dan ook niet aankunt om je hele garderobe in één keer leeg te halen, dan kun je het ook anders aanpakken. Zorg er dan voor dat je eens een tijdje alle kleding die je echt draagt aan één kant van je kast hangt of legt. Na een tijdje is het voor jou dan een stuk duidelijker wat je daadwerkelijk draagt (en dus ook wat niet!) en aan de hand daarvan kun je wellicht makkelijker keuzes maken, wanneer je op een bepaald moment echt aan de slag gaat met je garderobe uit te zoeken.

Je garderobe netjes houden doe je in een praktische garderobekast

Heb je je hele garderobe uitgezocht en besloten wat je wilt houden? Dan is het tijd om je kast weer in te gaan delen. Bedenk voordat je dat doet of je eigenlijk wel honderd procent tevreden bent met je kast en de huidige indeling ervan. Je garderobe netjes houden kan in feite alleen in een kast waar je genoeg ruimte hebt, maar die vooral ook past bij jouw garderobe. Ik draag zelf praktisch alleen maar jurkjes, ik heb dus vooral hanggedeelte nodig, om maar een voorbeeld te noemen. Heb jij echt een heel grote garderobe en veel specifieke zomer- en winterkleding? Dan kan het een optie zijn om een aparte kast te kopen voor bijvoorbeeld op zolder of in een garage. Een lockerkast kopen is bijvoorbeeld handig voor winterjassen, ski-, sport- of werkkleding. Door kleding die je niet continue draagt of nodig hebt uit je garderobekast te halen, hou je makkelijker overzicht en vind je in de ochtend sneller wat je zoekt. In veel garderobekasten, maar ook in bepaalde lockerkasten kun je zelf aan de slag met de indeling ervan. Wellicht kun je planken toevoegen zodat je meer legruimte hebt. Je kunt ook juist één of meerdere planken weghalen zodat je vakken groter worden en je dus niet meer je tassen of laarzen bijvoorbeeld in een te klein vak hoeft te ‘proppen’.

Je garderobe netjes houden met de juiste accessoires

Ik kan dus echt énorm gelukkig worden van een opgeruimde en georganiseerde kast, en dus ook van een opgeruimde garderobe. Wil je je garderobe netjes houden, dan loont het om te investeren in praktische organizers, zoals manden, al dan niet in verschillende groottes. Ik vind het zelf altijd wel zo netjes om dan allemaal mandjes te kopen uit dezelfde serie en in één kleur, anders wordt het alsnog een allegaartje. Je doet er goed aan deze pas uit te zoeken nadat je je garderobe uitgezocht hebt. Pas dan weet je namelijk wat je nodig hebt en wat voor jou en jouw garderobe daadwerkelijk praktisch is. Zorg ook vooral voor voldoende kledinghangers. Niets vervelender dan meerdere jurkjes of jasjes die over elkaar heen hangen, want uiteraard heb je altijd dat ene jasje nodig dat onderaan hangt. Niet alleen wordt het op deze manier lastiger om te vinden wat je zoekt, de kans dat je in de ochtend uit frustratie een aantal van die kledingstukken weer op de bodem van je kast gooit, is groot. En dán wordt die bende op de bodem van je garderobekast natuurlijk elke dag een beetje groter.

Dingen die je blij maken

De reden dat je garderobekast tot op dit moment een zooitje was, kan allerlei verschillende oorzaken hebben. Misschien ben je gewoon niet zo’n opgeruimd type of is je kast gewoon echt veel te klein. Het kan echter ook een reden hebben die wat dieper ligt dan dat. Je kunt namelijk ook gewoon echt niet blij zijn met je garderobe. Dat kan zijn omdat veel spullen een emotionele lading hebben, of omdat je veel dingen niet meer past, omdat je bijvoorbeeld wat afgevallen of juist bent aangekomen. Dan is de kans groot dat je elke dag verdrietig voor je kast staat en dat je er dus ook gewoon de energie niet voor hebt om er wél iets moois van te maken. Zorg dus voor een garderobe waar je blij van wordt, met items die daadwerkelijk passen en die je onderling goed met elkaar kunt combineren. Met oude kleding kun je altijd anderen blij maken, door het te doneren of te verkopen. Met de opbrengst kun je natuurlijk weer mooie, nieuwe dingen aanschaffen.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

1 Comment

  1. Fijne tips! Ik ruim mijn kledingkast altijd elk seizoen op, zo blijft het opgeruimd en weet ik wat ik nog moet kopen en wat niet zodat ik niet opeens 10 witte shirts heb 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.