Langer plezier van kleding begint met het shoppen van kwalitatief goede items die makkelijk onderling met elkaar te combineren zijn.

Langer plezier van kleding door je eigen stijl te ontwikkelen

Wanneer je iets nieuws voor jezelf hebt gekocht, wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben, zeker wanneer het een wat duurder item is geweest. Toen ik wat jonger was, had ik eigenlijk best wel een beetje een gat in mijn hand. Ik kon tijdens een werkpauze van dertig minuten meer uitgeven dan ik die dag of zelfs die hele week verdiende. Door de jaren heen is dat gelukkig wel veranderd. Ik probeer eigenlijk al jaren bewuster te shoppen. Sowieso is mijn financiële situatie natuurlijk enorm veranderd na de scheiding, maar ik merkte ook echt dat ik vaak snel was uitgekeken op kleding. Niet alleen vond ik dat zonde van mijn geld, ik werd er ook zelfs echt een beetje gefrustreerd van. Ik denk dat je langer plezier van kleding en andere aankopen kunt hebben, wanneer je koopt wat je echt mooi vind. Dit klinkt natuurlijk heel eenvoudig, maar ik weet dat dit in theorie niet zo is. Want niet iedereen kent zijn eigen smaak heel goed of weet wat echt mooi staat. Dit heeft tijd nodig. Als ik voor mijzelf spreek, kan ik wel zeggen dat ik mijn eigen stijl steeds beter heb leren ontwikkelen door de jaren heen. Zo doe ik veel minder vaak miskopen en lukt het me ook steeds beter om bepaalde kledingstukken onderling met elkaar te combineren. Over het ontwikkelen van je eigen kledingstijl valt in feite zoveel te vertellen dat ik hier wel een aparte blog aan zou kunnen wijden. Voor nu wil ik vooral zeggen dat het eens leuk is om te kijken naar wat je echt mooi vind en vooral waarom. Sla een willekeurig tijdschrift open en je zult waarschijnlijk ervaren dat je steeds een beetje door dezelfde outfits wordt aangetrokken. Vraag jezelf af waarom je bepaalde outfits mooi vind. Wat trekt jou zo aan en waarom vind je die outfit daarnaast juist niet mooi? Dit klinkt misschien een beetje dom, maar ‘leren kijken’ kan echt bijdragen aan het ontwikkelen van je eigen stijl.

Je figuur

Natuurlijk zijn er meer dan genoeg mensen die gewoon puur aantrekken wat ze willen, ongeacht of het nu staat of ‘passend’ is, alhoewel dat allemaal ook heel persoonlijk is natuurlijk. Ik vind veel dingen mooi, maar die koop ik nooit omdat ik ze niet vind passen bij mij of bij mijn figuur. Ik ben een echte appel met een buikje. Ik zou dus bijvoorbeeld nooit een korte top in combinatie met een strakke jeans dragen. Een wikkeljurk vind ik bijvoorbeeld mooier staan. Een korte jurk vind ik dan wel weer mooi, omdat je hiermee accent legt op de benen, waar ik dan wel tevreden over ben. Verder vind ik het enorm leuk wanneer vrouwen sneakers onder een lange jurk dragen, maar dat past totaal niet bij mij. Wanneer ik op sneakers de deur uitga, heb ik altijd het gevoel dat mensen denken dat ik net uit de sportschool kom en vergeten ben om mijn schoenen om te wisselen. Wil je langer plezier van kleding, weet dan wat goed bij je figuur past. Online kun je eindeloos zoeken naar passende kleding voor jouw figuur, maar in feite werkt passen altijd het best. Hoewel ik alleen shoppen stiekem het prettigst vind, kan het soms juist prettig zijn om iemand mee te nemen, zeker wanneer die persoon echt kijk heeft op kleding. Zo ging ik een keer shoppen met mijn zus die echt meer verstand heeft van kleding dan ik zelf, en die haalde het ene na het andere leuke item uit de rekken. Er zijn natuurlijk ook meer dan genoeg ervaren verkoopsters in winkels, maar je moet daar natuurlijk wel een beetje geluk mee hebben. Bij ketens zoals Zara of H&M ben ik eigenlijk nog nooit echt goed geadviseerd, maar bij de wat ‘duurdere’ winkels zoals Yaya, Noa Noa, Anna van Toor en Expresso wordt je vaak echt enthousiast en vakkundig geholpen.

Langer plezier van kleding, ga je wel of niet shoppen in de sale?

Vroeger kon ik niet wachten tot de sale begon, tegenwoordig loop ik er niet echt meer warm voor. Kleding shoppen in de sale doe ik vrijwel nooit meer, op schoenen, lingerie en pyjama’s na. Ik heb daar namelijk een theorie over; items die in de sale zijn, zijn niet voor niets in de sale. Het zijn seizoensitems, dat in de eerste plaats, maar niet zelden gaat het ook om modellen die het gewoon nét niet zijn. Ze zijn over omdat niemand ze wilde hebben, daarom zijn ze ook in de sale. Dan haal je een item uit een rek en dan denk je dat je een heel fraai item in handen hebt, totdat je het aantrekt in de paskamer en denkt dat je nog beter een vuilniszak aan had kunnen trekken. Door de jaren heen heb ik zo ontzettend vaak meegemaakt dat ik items in de sale shopte die ik uiteindelijk nooit gedragen heb. Vraag jezelf bij het bestellen of kopen van een kledingstuk altijd af; kan ik het morgen aan? Dus niet wanneer je eerst nog een paar kilo bent afgevallen of wanneer je er een passende rok bij gevonden hebt. Als je het morgen aan kunt en ook aan wilt trekken, dan is het vaak een veilige en goede keus en zul je er waarschijnlijk ook langer plezier van hebben.

Ga voor tijdloze en makkelijk te combineren items

Tijdloos is denk ik een vrij relatief begrip, zeker wanneer het gaat om fashion. Wat voor de één namelijk een tijdloos item is, hoeft dat voor de ander helemaal niet te zijn. Ik draag zelf veel minder uitgesproken kleuren en prints dan vroeger, maar dat wil niet zeggen dat iedereen zwart en blauw tijdloos vind. Zo zie ik dagelijks vrouwen die stukken ouder zijn, maar nog heel uitgesproken kleuren en prints dragen. Wanneer het dus gaat om tijdloze items, bedenk dan voor jezelf wat jij tijdloos vind. Kijk bovendien vooral naar wat je makkelijk kunt combineren met kledingstukken die je al hebt. Wanneer je een nieuw vestje zowel zowel over een jurkje als boven een jeans kunt dragen, bijvoorbeeld in combinatie met een blousje, dan zit je al goed. Onlangs is er een filiaal van Yaya in Utrecht geopend en Yaya kleding vind ik een mooi voorbeeld van een merk met echt tijdloze en klassieke items. Yaya verkoopt kledingstukken waarvan ik weet dat ik ze volgend jaar nog steeds leuk vind en die bovendien ook makkelijk met elkaar te combineren zijn.

Je kleding langer mooi houden

Langer plezier van kleding heb je ook wanneer je kleding langer mooi blijft. In feite begint dat al met de kleding die je koopt. Over het algemeen kun je beter investeren in wat duurdere items van goede kwaliteit die je langer kunt dragen dan items die er na een paar keer wassen al verwassen of zelfs versleten uitzien. Veel kleding hoeft verder na één keer dragen al in de wasmachine. Dat je dagelijks je shirtjes of blousjes in de was gooit is vrij logisch, maar een vestje dat je bijvoorbeeld over een jurk draagt, zal na een enkele keer dragen waarschijnlijk niet onfris ruiken. Hetzelfde geldt voor broeken. Door een kledingstuk even buiten of voor een open raam te hangen, kan het al lekker een beetje door luchten. Was je kleding verder binnenstebuiten en gebruik waszakjes en de juiste wasprogramma’s voor delicate stofjes. Sluit ritsen en doe knoopjes dicht voordat je items in de wasmachine gooit. Hierdoor heb je minder kans dat je andere kledingstukken beschadigd raken door die scherpe uiteindjes. Hetzelfde kun je trouwens ook doen met BH’s; zorg ervoor dat de haakjes op elkaar zitten. Zo kan één van de haakjes bijvoorbeeld niet verstrikt raken in een ander kledingstuk. Haal verder losse ceinturen van kleding af voordat je ze wast. Zo kunnen ze niet verwikkeld raken in andere kledingstukken. Tot slot kun je beter niet al je kleding in de droger gooien; bepaalde stoffen zoals wol, satijn en kant kun je beter helemaal niet in de droger stoppen, net zoals BH’s en zwemkleding omdat ze hun vorm kunnen verliezen. Spijkerbroeken kunnen in de droger, mits je ze niet op de hoogste temperatuur laat drogen.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.