gratis musea in Londen
HOTSPOTS, Reizen

4 Gratis Musea in Londen (Déze musea zijn het bezoeken waard!)

 

Gratis musea in Londen die de moeite van het bezoeken waard zijn.

Gratis musea in Londen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Nee. We hebben niet alléén maar gewinkeld in Londen. We hebben letterlijk ons beste culturele beentje voorgezet door een aantal musea te bezoeken. De musea in Londen zijn erg aantrekkelijk gemaakt, zeker voor toeristen, omdat de entree in veel gevallen gratis is. Wel zijn er in de musea dan bepaalde exposities waar je wel alleen naar toe kunt tegen betaling, maar dat is dan natuurlijk een keuze die je ter plaatse kunt maken.

National history museum

Het eerste museum dat wij bezochten was het National history museum. Dit is het grootste natuurhistorisch museum van Engeland en je kunt er van alles bekijken of het gebied van flora en fauna van over heel de wereld. Er zijn momenteel zo’n 70 miljoen ‘ voorwerpen’ te bekijken. Voorwerpen tussen haakjes, want een groot deel daarvan zijn skeletten of beelden van dieren. Een deel van die dieren is opgezet, maar een nog groter deel zijn in feite ‘gewoon’ beelden, wat het museum wat mij betreft niet echt spannend maakt. Wellicht leuk wanneer je héél erg geïnteresseerd bent in dieren. Ik vond dit persoonlijk het minst interessante museum.

The British museum

Het British museum is zeer de moeite waard om te bezoeken. In dit museum maak je in feite een reis om de wereld. Er zijn maar liefst 94 zalen en alleen de zalen zelf al zijn erg indrukwekkend. In het British museum kun je allerlei soorten kunst uit landen van over heel de wereld bekijken. Er zijn bijvoorbeeld speciale zalen en ruimtes gewijd aan de Prehistorie, Griekse en Romeinse kunt, Egypte, Afrika en Amerika. Eén van de beroemdste objecten die je in het British museum kunt bekijken is de Rosetta stone. Hij wordt hier al sinds 1802 bewaard. Op deze steen staat een dezelfde tekst in drie verschillende talen; Egyptische hiërogliefen, Egyptisch demotisch schrift en Grieks. De steen bleek uiteindelijk een belangrijke sleutel te zijn tot het ontcijferen van de hiërogliefen. Wat ik ook super bijzonder  vond om te zien waren de mummies, je kunt er ook stap voor stap lezen hoe de mummificatie tot stand kwam en waarom het eigenlijk werd gedaan. De beroemdste mummie die in het British museum ligt is waarschijnlijk wel Cleopatra.

Eén van de mooiste gratis musea in Londen: het Science museum

Zeer onverwacht, maar dit vond ik zelf het mooiste museum. Het museum bevind zich trouwens tegenover het Victoria and Albert museum, dus een bezoek aan deze twee musea is uitstekend te combineren. Je kunt hier allerlei interessante aspecten uit de wetenschap bekijken, van door de jaren heen. De ruimte die het meeste indruk op mij gemaakt heeft, is het deel waarin allerlei objecten vanuit de eerste wereldoorlog tentoongesteld werden. We hebben allemaal wel de films gezien van helden uit de oorlog, maar vergeten soms wel eens dat deze mannen écht op dat slagveld gelegen en intens geleden hebben. In het Science museum vind je bijvoorbeeld originele flesjes Morfine, die gebruikt werd om zeer ernstig gewonde mannen een snelle dood te gunnen, brancards, verbanden, gasmaskers (ook voor paarden!) en uniformen die de soldaten droegen. Het meest indrukwekkend vond ik een pamflet dat gebruikt werd na de eerste wereldoorlog. Hierop konden mensen zien op hoeveel geld ze recht hadden wanneer ze tijdens de oorlog gewond geraakt waren; zo kreeg je meer geld als je bijvoorbeeld het zich aan beide ogen kwijt geraakt was, dan wanneer je met ‘slechts’ één oog niet meer kon zien, en kreeg je meer geld wanneer je een heel been kwijt was, in plaats van bijvoorbeeld alleen je onderbeen. Bizar. Denk trouwens absoluut niet dat de mannen recht hadden op veel geld. Waarschijnlijk konden ze er maar op het nippertje van rondkomen. Ook kun je in het Science museum allerlei medische objecten zien, zoals de eerste couveuse en het eerste apparaat waarmee MRI-scans gedaan werden. Maar ook op het gebied van techniek is er van alles te zien. Klokken bijvoorbeeld, en de eerste (gigantische!) computers. Ook leuk is de zaal die helemaal gericht is op de ruimtevaart. Je vind hier bijvoorbeeld replica’s van de Sputnik en het pak van de eerste Britse astronaut die in de ruimte is geweest.

Victoria and Albert museum

Dit museum is wat mij betreft het mooist vormgegeven museum. Super imposant door de enorm hoge plafonds, pilaren en marmeren trappen. Het museum staat in het teken van kunst en design. Je kunt hier onder andere keramiek, fotografie, sculpturen, behang, stoffen, bouwkunst, meubels en sieraden bekijken. Wat er ook veel was, was kleding. Super leuk om te zien hoe klederdracht door de eeuwen heen eigenlijk is veranderd. Ook leuk; in de zaal beneden zaten ongelofelijk veel kunstenaars te schetsen. Bovendien heeft het Victoria & Albert museum een indrukwekkende buitenplaats waar je heerlijk in de zon kunt zitten.

Bezoek jij graag musea wanneer je op vakantie bent?

© ByChristiana tekst & fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. Leuke en zeer fijne tips om musea te gaan bezoeken.

    Xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.