Een origineel interieur shop je niet bij elkaar in één winkel en al helemaal niet op één dag. Ik geef je 5 tips voor dat wow-effect in je interieur.

Koop niet alles in dezelfde winkel

Een origineel interieur shop je nu eenmaal niet in één winkel bij elkaar. Over het algemeen is het toch een feit dat je in een bepaalde winkel toch een bepaalde stijl vind. Neem ook vooral de tijd. Buiten het feit dat het vaak financieel onmogelijk is om alles tegelijkertijd te kopen, moet je ook maar net de juiste dingen, of de dingen die je zoekt, kunnen vinden. Mijn advies? Wacht liever wat langer tot je iets tegenkomt wat je echt mooi vind, dan genoegen te nemen met iets wat je eigenlijk maar zo-zo vind. In een origineel interieur hoeft verder niet alles met elkaar te ‘matchen’. Veel merken en winkels verkopen verschillende meubels uit een dezelfde serie. Zo zijn er bijvoorbeeld woonwinkels waar je een wandkast, dressoir en salontafel uit dezelfde serie kunt kopen, maar echt origineel is dat natuurlijk niet. Meubels in je interieur hoeven zeker niet altijd met elkaar te matchen, net zoals kleuren en stijlen trouwens. Het is juist leuk om contrasten op te zoeken.

Een origineel interieur is persoonlijk

Foto’s en persoonlijke bezittingen maken een interieur natuurlijk sowieso al origineel en ‘eigen’, maar wat ik vooral bedoel is; maak de meubels en accessoires ook ‘eigen’. Ik ben bijvoorbeeld echt fan van Ikea, maar ik probeer daar dan wel mijn eigen draai aan te geven. Simpel voorbeeld; een Ikea kastje kun je prima opleuken met toffe deurknoppen of grepen, of bijvoorbeeld een verfje. Probeer ook alledaagse dingen eens op een andere manier te gebruiken; zie je bijvoorbeeld mooie gordijnstoffen van Ikea, dan kun je daar misschien wel een heel mooi tafelkleed of een sprei van maken. In kommetjes uit je servies kunnen plantjes staan. Een vloerkleed kan prachtig aan je wand staan. Tegenwoordig kun je ook van een eigen foto behang laten maken, zoiets is natuurlijk ook super origineel en dan weet je zeker dat niemand hetzelfde heeft.

Zet niet alles tegen de muur aan

Op de één of andere manier zijn we altijd heel erg geneigd om meubels tegen de muur aan te plaatsen. Terwijl bepaalde meubels zich heel erg goed lenen om juist midden in de ruimte geplaatst te worden. Een bank of een fauteuil bijvoorbeeld, maar ook een bureau kan midden in de ruimte geplaatst worden, mits je daar natuurlijk de ruimte voor hebt. Door een niet alledaagse opstelling te kiezen, creëer je ook al al echt originaliteit.

Combineer ‘oud’ met nieuw en ga voor eyecatchers

In het kader van het combineren van stijlen, kun je in een origineel interieur natuurlijk ook los gaan met het combineren van oude en nieuwe meubels en accessoires. Rommelmarkten en kringloopwinkels zijn natuurlijk de perfecte plekken om mooie vintage, antieke of retro spulletjes te vinden. Je kan natuurlijk ook altijd eens vragen of je bij je opa of oma op zolder mag snuffelen. Wie weet wat voor schatten je daar vind! Ook hier geldt weer; wees creatief met je vondsten. Een oud metalen plantentafeltje kun je behandelen met een spraypaint, net zoals je een kastje kan verven. In een oude lijst die je prachtig vind, kun je natuurlijk zelf een eigen foto doen. Tot slot heeft een origineel interieur ook een of meerdere ‘eyecatchers’. Vaak kiezen mensen in hun interieur voor ‘veilig’, zeker voor de basics zoals een bank, gordijnen, tegels en vloerbedekking. Maar juist voor deze dingen is het tof om voor eyecatchers te gaan! Kies bijvoorbeeld eens voor een gekleurde bank in plaats van het standaard grijs. Ga op je werkplek voor rolgordijnen met een print in plaats van een doorsnee effen kleur. Ook met behang kun je natuurlijk echt dat wow-effect creëren. Andere manieren waar je een origineel interieur mee bereikt is om bijvoorbeeld voor een originele achterwand in je keuken te gaan, voor bijzondere tegels in je toilet of badkamer of een hele spiegelwand in plaats van een grote spiegel.

VIND JIJ DAT JE EEN ORIGINEEL INTERIEUR HEBT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

8 Comments

 1. Ja ik vind wel dat ik een origineel interieur heb. En het verandert nog steeds regelmatig. Naar mijn mening is een interieur nooit af, net als dat je zelf nooit ‘af’ bent ♥

  1. Christiana says:

   Ik ben het helemaal met je eens, jij hebt zeer zeker een origineel interieur! En inderdaad, het is nooit af. Hoewel….we zijn nu bijna klaar met de klussen waar we een tijdje geleden aan begonnen zijn, en ik moet zeggen dat ik daar erg blij mee ben. Ik ben de rommel en het stof inmiddels wel zat. Maar Andre vroeg vanochtend wel wat mijn volgende project nu wordt, haha;-)

 2. Mooie tips. Ik ben heel blij met ons interieur dat net nieuw is en ook origineel is naar mijn mening. Maar af is het nooit dus ik zal altijd blijven ‘schuiven’.

  1. Christiana says:

   Maar dat is juist leuk! Ik kan het me ook helemaal niet voorstellen dat je interieur er jaren lang hetzelfde uitziet;-) Soms zet ik wel eens iets op een andere plek neer en dan lijkt het ook soms ook alsof je gewoon iets nieuws hebt!

 3. Wat een leuk artikel! Ik herken heel erg wat je zegt over die bank. Ik wil al een tijdje een nieuwe bank, maar vind het best eng om voor een gekleurde te gaan. Iedere keer als ik een grijze zie denk ik ja leuk, ideaal zo basic maar het doet het net niks bij mij. Een gekleurde wel, een velvet roze zoiets, die zou ik zo graag willen, maar vind het ergens ook lastig. Stel dat ik toch een ander interieur wil, past die roze bank dan nog wel? Dit is dus al de discussie met mezelf voor bijna een jaar en heb nog steeds geen nieuwe bank gekocht…..

  Verder heb ik een eye-catcher in huis waar ik echt verliefd op ben; het houten kledingrek van mijn dochter mét al haar prinsessenjurken eraan. Het rek stond eerst bij mij in de slaapkamer, maar merkte dat er bij mij vaak rommel op belandde en ik daardoor steeds kleding kwijt was. Nu bij mijn dochter in haar nieuwe roze kamer (met een glittermuur uiteraard haha) staat dat kledingrek gewoon geweldig.

  1. Christiana says:

   Wat ontzettend leuk dat je nu een mooie, nieuwe bestemming voor het kledingrek gevonden hebt! Zo zie je maar, alleen maar door iets te verplaatsen of er een andere functie of bestemming voor te zoeken lijkt het net alsof je gewoon helemaal iets nieuws in huis hebt! En wat de eventuele roze bank betreft, daar kan ik je eigenlijk geen tips voor geven, behalve: het gewoon doen, haha;-) Wij kochten onze blauwe bank enkele jaren geleden online, zelfs zonder hem ooit in het echt gezien te hebben, en ik heb er nog steeds elke dag heel veel plezier van!

 4. Ik denk dat ik geen standaard interieur heb al staat bij ons uit ruimtegebrek wel alles tegen muren. Wij vinden het leuk om meubels te verplaatsen, vaak als je door een straatje loopt met dezelfde huizen zie je overal de tv etc op dezelfde plek staan. Wij zetten hem meestal op een andere plek, kan soms heel verrassend uitpakken!

  1. Christiana says:

   Zonde is dat hè? Terwijl je interieur er juist zo anders uit kan zijn door dingen niet op de ‘standaard’ plekken neer te zetten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.