Bang voor kleur in je interieur, maar wil je het wel graag? Ga voor de juiste kleurencombinaties of gebruik kleurrijke details. Ik laat je zien hoe je dit kunt doen.

Waarom ben je bang voor kleur in je interieur?

Begin eens bij het begin. Ik denk namelijk dat het eerst eens goed is om je af te vragen waarom je bang voor kleur in je interieur bent. Ben je bang dat een kleur niet goed uitpakt? Daarvoor heb je dus allemaal handige kleurtesters of behang- of verfstalen, daar vertel ik je straks meer over! En je hoeft natuurlijk niet direct een héle ruimte aan te pakken. Het is slim om bijvoorbeeld te beginnen één wandje. Stop na dat ene wandje met verven of behangen, kijk het een tijdje aan en dan voel je vanzelf wel of je ook de rest van de ruimte wilt aanpakken. Ben je bang dat je op een kleur uitgekeken zal raken? Tja, dat zal waarschijnlijk op een bepaald moment ook we gebeuren. Ik ben ook wel eens, of wat vaker, uitgekeken op een bepaalde kleur. Maar wie houdt je dan tegen om zo’n randje of kamer opnieuw te verven of te behangen? En heb je echt spijt van een kleur? Dan verf je er net zo makkelijk weer overheen!

Maak een moodboard wanneer je bang bent voor kleur

Wil je graag meer kleur in je interieur, maar vind je het lastig om hiermee te beginnen, overweeg dan eens het maken van een moodboard. Je kunt natuurlijk met tijdschriften en een schaar aan de gang, maar je kunt ook een bord, of meerdere natuurlijk, op Pinterest maken. Zelf volg ik al jaren lang diverse (Amerikaanse) interieurblogs en ik sla inspirerende foto’s altijd op in een speciale map op mijn computer. Als ik dan eens inspiratie nodig heb of het gewoon leuk vind om door inspirerende beelden heen te ‘bladeren’, ga ik eens in die map kijken. Wanneer je een ‘moodboard’ maakt, op een manier die dus echt bij je past, zul je zien dat er ongetwijfeld bepaalde kleuren steeds terug komen. Dit zijn dus blijkbaar kleuren die je mooi vind, die je aanspreken, bij je passen en een fijn gevoel geven. Dit zijn dus kleuren waar je mee kunt gaan werken.

lege muur inspiratie

Combinatie van kleuren

Je kunt natuurlijk voor een neutrale basis en één accentkleur gaan, maar juist door het combineren van verschillende kleuren en / of verschillende kleurnuances kun je een huis echt huiselijk en gezellig maken. Denk goed na over deze kleurencombinaties. De ene combinatie van kleuren ‘werkt’ namelijk beter dan de andere combinatie. Zo kun je bijvoorbeeld een combinatie maken van de zogenaamde contrasterende keuren; een combinatie van oranje en blauw of roze en groen zijn hier toffe voorbeelden van. Ook kun je kiezen voor een zogenaamd harmonieus kleurenpallet. Hierbij kun je verschillende kleuren die op elkaar lijkenhaast elkaar gebruiken, zoals groen en blauw of roze en rood. De 60 / 30 / 10 regel is ook een handige tip om toe te passen voor meer kleur in je interieur. Je kiest dan een basiskleur die je in 60% van de ruimte gebruikt, zoals de vloer en de muren. Een andere kleur gebruik je in 30% van de ruimte, je kiest dan bijvoorbeeld voor een gekleurd (groot) meubelstuk zoals een bank of een kast. Die 10% kleur je in met een accentkleur.

Kleurstalen

Kleur kun je op allerlei verschillende manieren in je interieur brengen. Grootse manieren zijn bijvoorbeeld met verf, behang en textiel, zoals raambekleding, gordijnen bijvoorbeeld. Steeds meer winkels en webshops hebben de mogelijkheid om stalen te te bestellen, zowel van behang als van raambekleding. Zo heb ik bijvoorbeeld eerder stalen besteld voor onze gordijnen van Veneta. Soms moet je hiervoor een klein bedrag betalen, soms alleen de verzendkosten, soms is het helemaal kosteloos. Maak goed gebruik van zulke services en bestel tegelijkertijd meerdere stalen. Je kunt de kleurstalen dan thuis met elkaar vergelijken, bij elkaar houden en, heel belangrijk, in het juiste licht houden. Zeker met gordijnen is dit super belangrijk, want als er ergens een plek is waar veel licht binnenkomt en waar bepaalde kleuren dus anders kunnen lijken gedurende de dag, is het wel bij ramen. Ook van verf kun je tegenwoordig kleurtesters kopen. Dit werkt echt een stuk beter dan kleurstaaltjes, vind ik althans. Die kleurtesters kosten een paar euro, maar dan heb je gewoon een kleine hoeveelheid van de verf die je rechtstreeks op de muur kunt aanbrengen. Zeker wanneer je meerdere kleuren boven elkaar aanbrengt, kun je heel goed het verschil zien en kun je waarschijnlijker ook makkelijker een keus maken betreffende de kleur die je echt het mooist vindt. Een ander idee is de Visualizer app van Flexa. Hiermee maak jij een foto van een ruimte in je huis die je graag een kleurtje zou willen geven. Met deze app kun je dan op je scherm allerlei kleuren ‘invoegen’ zodat je precies kan zien hoe die kleur er uit komt te zien op die betreffende muur en natuurlijk in combinatie met de rest van de inrichting. Behang heeft echter wel altijd een groot voordeel ten op zichte van verf. Je weet namelijk direct om welke kleur het gaat. Behang op een rol ziet er immers hetzelfde uit als behang op de muur.

Kleurrijke details

Wil je graag meer kleur en weet je welke kleuren je graag in je interieur wilt gebruiken, maar wil je het evengoed graag subtiel houden? Dat kan! Kleur kun je namelijk ook op een subtiele manier in je interieur verwerken. In plaats van een kleurrijk dekbedovertrek kun je kiezen voor een kleurrijke sprei of kussens. In plaats van een gekleurde bank kies je voor gekleurde kussens of een leuke deken die je over de bank drapeert. Extra fijn omdat je er ook lekker onder kunt kruipen. Een saai kastje hoef je niet meteen helemaal te verven, maar kun je ook opleuken met een gekleurd kader of gekleurde deurknoppen. Een (saaie) witte muur kun je opleuken met wandplanken, een groot kleurrijk schilderij of bijvoorbeeld een gallery wall. Het leuke van een gallery wall vind ik altijd dat je de afbeeldingen in de lijstjes eenvoudig weer kunt omwisselen. In een basic keuken breng je makkelijk kleur met kleurijk servies dat je bijvoorbeeld kan neerzetten op een dienblad of op een wandplank. In de badkamer kun je werken met gekleurde handdoeken. Ook planten en bloemen brengen altijd veel kleur en sfeer in je huis.

Bang voor kleur? Breng dan kleur aan in de kleine ruimtes in je huis

Als je graag meer kleur in je interieur wilt brengen, is het ook een idee om te beginnen met de kleine ruimtes in je huis. Ook kun je kleur brengen in de ruimtes in je huis waar je steeds maar kort bent. Mooie voorbeelden hiervan zijn natuurlijk het toilet, de hal, de overloop, een bijkeuken of een wasruimte. Doordat je hier steeds maar kort bent, kijk je dus niet continue tegen die kleur aan, overweldigt het je waarschijnlijk minder en zul je er ook minder snel op uitgekeken zijn.

HOU JIJ VAN KLEUR IN JE INTERIEUR?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. 

7 Comments

 1. Ik ben echt DOL op kleur! Ik heb een opvallende blauwe muur in mijn woonkamer, en ik herken helemaal wat je zegt over de kleur die er op je moodboards uit gaat springen. Als je op mijn Pinterest-boards kijkt, is er echt geen twijfel over mogelijk wat mijn lievelingskleur is, haha. Ik hou ook erg van geel trouwens. Zit nog te twijfelen of ik daarvoor kies in de babykamer, of dat ik daar voor een mooie groentint ga.

  De vorige bewoner van mijn huis had trouwens het halletje en de gang bij de trap al behangen met nogal kleurrijk behang, en dat vind ik inderdaad alleen maar leuk voor zulke doorloopruimtes. Sowieso zag ik het niet zitten om met ladders en van alles aan de slag te gaan rond de trap en overloop, maar ik vind het ook echt leuk.

  1. Christiana says:

   Ik snap wat je bedoelt met behang. Vroeger koos ik echt altijd voor behang, maar de laatste tijd heb ik de verf ook helemaal ontdekt. Zo zijn mijn werkplek, de slaapkamer en een paar weken geleden de keuken nu allemaal geverfd, allemaal blauw trouwens;-) Zo’n kleur is toch net even wat tijdlozer dan behang. Maar in kleine ruimtes blijf ik het geweldig vinden, ik heb inmiddels al weer tof nieuw behang voor de hal op mijn wishlist staan (ook blauw, haha;-))

 2. Ik breng kleur in ons interieur door accessoires. Nog steeds wil ik graag een kleurtje op de muur, maar ik durf het niet goed en ik twijfel welke wand geschikt is.

 3. Ik ben echt een fan van kleur en maak altijd eerst een moodboard. Zo hebben we een muur een kleur gegeven die weer terugkomt in de bloempotten. De kleur in het vloerkleed komt weer terug in de gordijnen. Leuk om zo met kleur te spelen.

  1. Christiana says:

   Leuk is dat inderdaad. Ik vind het ook altijd tof om te zien hoe ideeën die ik in mijn hoofd heb, in het echt uitpakken. Gelukkig gaat het meestal goed;-)

 4. ik wil nog steeds de muren witten, of een leuke kleur daar opbrengen, maar de enige verfkwast die ik nu hanteer is die met olieverf. Als alles wat “rustiger” is dan ga ik wat kleur op een van muren brengen, nu kan dat sinds wij alles veranderd hebben!

 5. Ik hou van kleur in het interieur, maar wel in combinatie met rustige, neutrale kleuren. In sommige kamers zit de kleur ‘m dan vooral in de details en ornamenten, en in bijvoorbeeld de huiskamer in groene gordijnen, gekleurde ornamenten en eetkamerstoelen met vrolijk gekleurd dessin, en dan wel weer een rustige, effe kleur op de muur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.