Het Chinees lantaarnplantje verzorgen is heel makkelijk. En heeft hij het naar zijn zin en groeit hij goed, dan kun je hem ook stekken.

Chinees lantaarnplantje verzorgen, zoveel water heeft hij nodig!

Het Chinees lantaarnplantje, oftewel de Ceropegia woodii of String of hearts is een vetplantje. Eén van de redenen dat vetplantjes zo makkelijk in onderhoud zijn, is dat ze weinig water nodig hebben. Je Chinees lantaarnplantje heeft gedurende de zomer elke week een klein beetje water nodig. In de winter is om de week voldoende. Let er op dat je het plantje niet in één keer heel veel water geeft. Hij heeft namelijk niet graag natte voeten. Je plantje wil graag wat plantenvoeding in het voorjaar en in de zomer.

Waar kun je je Chinees lantaarnplantje het best bewaren?

In principe kan je Chinees lantaarnplantje overal in huis staan. Zelf merk ik wel dat mijn twee Chinese lantaarntjes die veel daglicht krijgen het beter doen dan het plantje dat op een wat donkerdere plek staat. Qua temperatuur zijn ze ook niet zo moeilijk. Het moet alleen niet te koud zijn.

chinees lantaarnplantje verzorgen

Wat te doen met de lange ranken?

Een Chinees lantaarnplantje die het naar zijn zin heeft, kan ongelofelijk snel groeien. Ik heb er eentje in huis die inmiddels al honderdtachtig centimeter lang is! Als het plantje maar door blijft groeien, kan het soms gebeuren dat sommige onderste ranken heel kaal blijven. Je doet er goed aan die er dan af te knippen. Je kan trouwens gewoon knippen op het punt waar de rank er niet meer mooi uitziet. Je hoeft zeker niet de hele rank er af te knippen! Zo heeft het plantje weer meer energie om nieuwe blaadjes te maken. Mocht je een geel blaadje tegenkomen, dan kun je ook die er voorzichtig afknippen.

Je Chinees lantaarnplantje verzorgen, ontwar hem af en toe

De ranken van het Chinees lantaarnplantje raken heel snel met elkaar verstrengeld. Dit ziet er meestal niet zo mooi uit, maar het is ook niet zo bevorderlijk voor de groei. Ontwar hem dus af en toe. Ik heb hier zelf eigenlijk geen ‘gouden tip’ voor. Meestal gaat het gewoon goed, mits je het ontwarren natuurlijk met een beetje beleid doet en niet te hard aan de ranken trekt. Extra tipje; staat je plantje hoog en ga je hem ontwarren, haal hem dan even naar beneden om te voorkomen dat je te hard trekt en per ongeluk het hele potje naar beneden trekt!

Stekken? Zo doe je dat!

Een Chinees lantaarnplantje is een ongelofelijk leuk plantje dat eigenlijk op elke plek in huis leuk is. Wil je er eentje stekken om die op een later moment op een andere plek in huis te zetten? Knip dan een uiteinde van ongeveer tien centimeter af wat je in een glaasje water laat wortelen. Zorg er hierbij voor dat er geen blaadjes in het water komen, want die kunnen gaan rotten. Als er eenmaal worteltjes tevoorschijn zijn gekomen, kan je deze vervolgens in de aarde zetten. Houdt deze in het begin goed vochtig. Als het plantje eenmaal gaat groeien, ga hem dan water geven zoals je normaal gesproken doet.

HEB JIJ AL EEN CHINEES LANTAARNPLANTJE IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

11 Comments

 1. Wat een leuk plantje! Ik heb deze niet, maar hou wel van vetplanten, juist omdat ze goed te verzorgen zijn, ook al heb je niet echt groene vingers 🙂

  1. Christiana says:

   Klopt! Het enige ‘risico’ met vetplanten is dat je ze eigenlijk te veel water geeft;-) Dus je kunt ze bijna niet verwaarlozen.

 2. Het is een leuk plantje inderdaad, maar hij groeit wel vreselijk hard, ik blijf knippen om te voorkomen dat hij de hele vloer gaat overwoekeren haha.

  1. Christiana says:

   Hij groeit inderdaad heel hard. Jaren geleden had ik er eentje op een plankje in de keuken staan, en daar kregen we steeds ruzie mee tijdens het koken. Ik knipte er steeds een stuk af. Datzelfde plantje staat nu bovenop een kast en die is dus inmiddels al 180 cm. lang. Stel je voor dat ik er nooit iets van afgeknipt had;-)

 3. Wat een schattig plantje! Ik ben dol op makkelijke plantjes! Dus, deze wil ik ook. Had ik het maar geweten dan had ik ‘em laatst ook besteld. Ik ben het zo zat dat we niet naar het Tuincentrum kunnen nu dus ik heb online plantjes besteld (krulvaren en kanonplant). Het is zo kaal nu de kerstboom weg is. Ik zie dat ze het lantaarnplantje ook verkopen bij de webshop waar ik laatst bestelde, maar alleen in een hangplant (ik kan hier niet echt een hangplant kwijt) variant. Maakt dat nog iets uit? Vind het trouwens een enorm leuke pot/vaas waar ie in staat.

  1. Christiana says:

   Nee hoor, een hangplant kun je ook makkelijk neerzetten zoals ik gedaan heb. Ik zet hangplanten vaak wel hoog neer. Niet alle hangplantjes vind ik er zelf namelijk mooi uitzien op ooghoogte, maar dat is misschien ook iets persoonlijks.

 4. Wat een leuke plant! Nee heb ik niet, ik ben zelf dol op palmen. Alleen kan ik ze over het algemeen niet echt lekker houden. Dus als je nog eens zonder bloginspiratie zit en je nog wat tips hebt voor zo’n plant… haha, die zijn erg welkom!

  1. Christiana says:

   Oeh, palmen! Ja, dat zijn lastige planten, ik moet eerlijk zeggen dat ik er in het verleden wel eens eentje in de woonkamer gehad heb (een kleintje), maar die heeft er ook niet heel lang mooi bij gestaan. Sindsdien koop ik ze ook nooit meer;-)

 5. Ik ben dol op vetplantjes want ik vergeet planten vaak water te geven. Dit is ook een dotje en leuk om te weten hoe je hem kan stekken!

  1. Christiana says:

   Zo’n Chinees lantaarnplantje kan dus best wat langer zonder water. Ik merk in ieder geval dat ze het beter doen als ze wat langer geen water krijgen dan als ze weinig licht krijgen.

 6. Ik had er eentje, maar heb die helaas iets te veel water gegeven. Oeps! Nu is hij er niet meer. Misschien ga ik het toch maar nog eens proberen en dan gewoon iets minder scheutig zijn met water. Ik vind het namelijk, net als jij, zo’n geweldig plantje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.