Prints, kleuren en antiek en modern combineren in je interieur? Alles is mogelijk, zó creëer je eenheid en voorkom je een allegaartje.

Combineren in je interieur

Ik denk dat een warm, gezellig en persoonlijk interieur een interieur is waarin er volop gecombineerd wordt. In een interieur kun je natuurlijk alles met elkaar combineren. Verschillende woonstijlen natuurlijk maar ook prints, kleuren, oud en nieuw, antiek of vintage en modern. Combineren vind echter niet iedereen even makkelijk. Ik hoor nog vaak om me heen dat mensen niet weten waar of hoe ze moeten beginnen, maar vooral ook niet ‘durven’. Mijn woonstijl is door de jaren heen wel veranderd. Ik merk dat ik het laatste jaar sinds ik in mijn nieuwe appartement woon wat meer behoefte heb aan rust en minder aan uitgesproken kleuren en prints. Toch heb ik nog steeds volop gecombineerd in mijn interieur. Dít zijn mijn gouden tips.

Werk met een kleurenpalet

Veel mensen die aan combineren in hun interieur denken, denken aan het combineren van verschillende kleuren. Kleur kan dan ook enorm veel doen voor een interieur. Echter, kleuren hoeven zeker niet altijd heel uitgesproken te zijn. Je hoeft dus echt geen knalroze muren of oranje kussens te hebben om een interieur sfeervol, gezellig en persoonlijk te maken. Je kunt namelijk ook een prachtig interieur creëren met bijvoorbeeld alleen maar aardse tinten, zonder dat dit er saai of zielloos uitziet. Wanneer je wel graag kleur gebruikt of graag meer kleur wilt gebruiken, is het handig om te werken met een kleurenpalet. Je kiest hierbij bijvoorbeeld een drietal kleuren, die je overal in een ruimte, of zelfs overal in je huis, terug laat komen. Het is dan vooral de kunst om te werken met verschillende nuances van een bepaalde kleur. Werk je bijvoorbeeld graag met blauw, kies dan voor licht-en donkerblauw. Twee donkerblauwe kleurenvlakken naast elkaar, bijvoorbeeld een donkerblauw dekbedovertrek voor een donkerblauwe muur, verzwakken elkaar. Je zit dan in feite tegen een dodelijk saaie, donkerblauwe massa aan te kijken. Kies je echter voor een lichtblauwe muur en een donkerblauw dekbedovertrek, dán wordt het geheel al een stuk interessanter. Begin je echt ‘from scratch‘ en weet je niet zo goed welke kleuren goed bij je passen? Kijk dan of een item wat je al hebt en waar je heel erg aan gehecht bent, als inspiratie kan dienen voor je kleurenpalet, zoals een schilderij of een vloerkleed. In een kleurenpalet is het verder ook leuk om te werken met accentkleuren. Hiervoor kun je je verdiepen in de kleurencirkel. Zogenaamde contrasterende kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar op de kleurencirkel liggen; zo is oranje bijvoorbeeld een contrasterende kleur van blauw. Gebruik je veel blauw in je interieur, maar zoek je iets wat echt opvalt? Dan is het leuk om te werken met oranje kleuraccenten, bijvoorbeeld in de vorm van oranje kussens of een oranje lampenkap.

Koop niet alles tegelijkertijd en al helemaal niet allemaal in dezelfde winkel

Ontzettend cliché, maar wel ontzettend waar: een interieur moet groeien en een interieur is nooit af. Dat laatste is zeker van toepassing wanneer je graag met je interieur bezig bent. Combineren in je interieur is vooral leuk door te winkelen bij verschillende winkels. Ik kom bijvoorbeeld graag bij Ikea, maar ik wil geen typisch Ikea huis. Meubels shop ik graag bij Ikea. De prijzen zijn prima en bovendien kun je je spulletjes direct mee naar huis nemen. Ik combineer de basic Ikea meubels dan wel graag met bijvoorbeeld accessoires die ik bij de kringloop vind of juist met duurdere design items. Zo doet een strakke, moderne Fatboy lamp het enorm goed op een eenvoudige ladekast van Ikea en daarnaast kan prima een antieke vaas staan, vooral wanneer je kleuren uit die lamp terug laat komen in die vaas. Het kan zijn dat je iets in je hoofd hebt, maar dat je hetgeen niet direct kunt vinden. Dan moet je dus wachten tot je zoiets vindt of tegenkomt. Uiteindelijk zul je zien dat je interieur daardoor meer gaat leven en steeds persoonlijker wordt.

Combineren in je interieur door eenheid te creëren

Ik denk dat veel mensen het eng vinden om te combineren in hun interieur, omdat ze bang zijn dat het een zogeheten allegaartje wordt. Ik kom zelf enorm graag op de rommelmarkt en bij de kringloop, maar ik wil absoluut niet het gevoel hebben dat ik een kringloopwinkel binnenstap zodra ik mijn voordeur opendoe. Combineren in je interieur gaat dan ook een beetje om het creëren van eenheid. Dat kan door te werken met een kleurenpalet, maar bijvoorbeeld ook door te zoeken naar overeenkomsten. Neem marmer. Marmer past enorm goed in een strakke, moderne woonstijl, maar óók in een kitscherig Hollywood regency interieur. Zo zie je maar dat je bepaalde accessoires of meubels prima kunt combineren. Eenheid creëren lukt vaak ook goed door items te groeperen. Ik neem als voorbeeld even Delfts blauw. Ik ben gek op Delfts blauw en ik heb het dan ook overal in huis staan. Ik vind het leuk om Delfts blauw te combineren en dat kun je doen door bijvoorbeeld meerdere Delfts blauwe items te groeperen op één plek. Dat werkt helemaal goed door bijvoorbeeld een dienblad te gebruiken of een stapel boeken waar je die items dan opzet. Zo’n verzameling kan prima op een strakke, basic kast.

Prints combineren in je interieur

Naast oud en nieuw en verschillende kleuren combineren, is het ook erg leuk om verschillende prints te combineren in je interieur. De ene combinatie ‘werkt’ vaak beter dan de andere. Soms kun je vanaf een afstandje kijken naar bijvoorbeeld de combinatie van kussens op je bank of een bepaalde lampenkap voor een bepaald behangetje en het gevoel hebben dat het niet helemaal ‘klopt’. De gouden tip voor het combineren van prints in je interieur is om te werken met prints van verschillende grootte. Zo kun je bijvoorbeeld prima een streep met een bloemetje combineren, zeker wanneer je een grote streep combineert met een druk en klein bloemetjespatroon. Wanneer je dan óók nog eens dezelfde kleuren uit verschillende prints laat terugkomen, zit je helemaal goed. Denk er vervolgens aan dat je over het algemeen langer tegen een klein patroontje kunt aankijken dan tegen een groot patroon; een groot patroon gaat vaak sneller vervelen. Wil je dus bijvoorbeeld een druk behangetje plakken, maar vind je dit een beetje spannend? Kies dan liever voor een behangetje met een kleine(re) print en combineer dat bijvoorbeeld met een bankje ervoor met kussens met een brede streep. Een kussenhoesje verander je immers wat makkelijker dan een behangetje op de muur.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.