Welke woonstijl je ook hebt en hoeveel of weinig ervaring je ook hebt met het stylen van je interieur, déze interieur styling tips werken altijd!

Interieur styling tips, welk passen bij mij en mijn interieur?

Google op ‘interieur styling tips’ en de resultaten zijn eindeloos. Als je het op zich leuk vind om met je interieur bezig te zijn, maar het toch wel lastig vind om een ruimte of een meubelstuk te stylen, dan kan ik me voorstellen dat je op een gegeven moment niet meer weet hoe je het aan moet pakken. Ook al heb je die feeling zelf niet zo, of denk je dat die feeling niet hebt, toch garandeer ik je dat er dingen zijn die je kunt doen om je interieur gezelliger en sfeervoller te maken. Dít zijn de 10 beste interieur styling tips die altijd werken.

Werk met oneven aantallen

Wat je ook maar wilt stylen, oneven aantallen werken altijd goed. Wil je bijvoorbeeld een dressoir of een wandplank inrichten, kies dan bijvoorbeeld voor drie of vijf objecten in plaats van twee of vier.

Werk met hoogteverschillen

Eigenlijk een beetje in het verlengde van het stylen met oneven aantallen, werkt ook het stylen met hoogteverschillen altijd goed. Wil je bijvoorbeeld een aantal fotolijstjes naast elkaar zetten, of vaasjes, beeldjes of souvenirs, zorg er dan voor dat deze verschillend van hoogte zijn. Plaats ze ook gerust door elkaar, je hoeft ze dus zeker niet trapsgewijs neer te zetten. Naast hoogteverschillen doen ook verschillen in afmetingen en vormen het goed.

Kies een kleurenpalet

Veel mensen zouden best graag wat meer kleur in hun huis willen. Toch komt die kleur er vaak niet van, omdat ze niet weten hoe ze een kleur moeten kiezen of welke kleuren bij elkaar passen. Als je het lastig vind om kleuren met elkaar te combineren, kun je kiezen voor een kleurenpalet. Zo’n kleurenpalet kan bijvoorbeeld bestaan uit drie kleuren. Je start dan met twee kleuren die ‘logisch’ bij elkaar zijn. Wat de één logisch vindt, hoeft de ander natuurlijk helemaal niet logisch te vinden, maar over het algemeen zou je kunnen zeggen dat een logische of voor de hand liggende combinatie van kleuren, twee kleuren zijn die dicht bij elkaar op de kleurencirkel liggen. Voorbeelden hiervan zijn paars en blauw of rood en roze. Dit zijn combinaties van kleuren die de meeste mensen mooi vinden, als je natuurlijk überhaupt van deze kleuren houdt. Als ‘spannend’ element kun je daar dan een contrasterende kleur aan toevoegen. Dit is een kleur die pal tegenover een andere kleur op de kleurencirkel ligt. De contrastkleur van blauw is bijvoorbeeld oranje. Wanneer jij veel blauw en groen in huis gebruikt (harmonieuze kleuren), zul je zien dat een paar toefjes oranje heel tof kunnen staan.

Kies voor verschillende nuances van een kleur

Als het je eenmaal gelukt is om een kleurenpalet samen te stellen, dan ga je vervolgens aan de slag met het uitzoeken van meubels en accessoires die goed binnen dit kleurenpalet passen. Het is echter leuk om op zoek te gaan naar verschillende nuances van een bepaalde kleur. Kies je voor blauw, ga dan voor lichtblauw en donkerblauw. Niet alleen is het vaak bijna niet te doen om exact dezelfde kleuren te vinden, vaak vallen die twee kleuren dan ook helemaal weg naast elkaar.

Werk met verschillende materialen

De keus aan materialen die je voor je interieur kunt gebruiken, is eindeloos. Het is daarnaast ook gewoon erg leuk en vooral slim om te stylen met verschillende materialen. Zet je je huis vol met tafeltjes en kastjes van MDF-plaat of gebruik je door je hele huis alleen maar hout, dan kan het geheel er heel saai uitzien. Mixen dus, die materialen!

Gebruik iets groens

Je zult zien dat iets groens toevoegen altijd werkt als je aan het stylen bent. Dat kan een bosje bloemen zijn, maar ook een enkele bloem, of een plant, een tak of droogbloemen.

Niet elke plek hoeft helemaal vol te staan

De meningen over de hoeveelheid spullen in een huis zijn natuurlijk verdeeld. Sommige mensen worden blij van een zo minimalistisch uitziend interieur, terwijl het motto van anderen is: ‘zo veel mogelijk spullen en het liefst overal’. Zelf probeer ik altijd de gulden middenweg te kiezen. Ik ben absoluut niet van het minimalisme, maar van een overvol huis zou ik ook niet blij worden. Niet elke plek in huis hoeft dan ook helemaal vol te staan. Wanneer je bijvoorbeeld een open kast gaat stylen, of wandplanken in je keuken, dan mogen er best wat lege plekken zijn. Kies bijvoorbeeld voor een plank vol foto’s, en plaats op de plank eronder slechts één decoratief object. Op zo’n manier krijgt zo’n object dan ook alle aandacht die het verdient.

Groeperen

Het groeperen van spulletjes is ook altijd leuk en slim om te doen. Zeker wanneer je eenheid mist, of wanneer je eigenlijk toch wel het idee hebt dat al die losse spulletjes door het hele huis wat rommelig ogen. Om welke spulletjes het ook gaat, groepeer ze! Knutselwerkjes, beeldjes, souvenirs, waxinelichthoudertjes, kleine plantjes, servies? Zet zulke dingen op een paar plekken in je huis, in plaats van óveral waar maar ruimte is. Maak tijdens het groeperen ook zeker gebruik van de eerdergenoemde interieur styling tips, zoals het werken met hoogteverschillen en oneven aantallen.

Voeg persoonlijke touches toe

Waarschijnlijk wel één van de meest belangrijke interieur styling tips, is het toevoegen van persoonlijke touches. Hoe leuk de stijlkamers in winkels er vaak ook uitzien, vaak missen ze toch iets. Dat ‘iets’ is die persoonlijke touch. Juist met persoonlijke spulletjes laat je zien dat jij in je huis woont. Je maakt je huis hiermee eigen en het creëert gezelligheid en sfeer.

Het juiste formaat

Wanneer je een klein huis vol gaat zetten met grote meubels, kan zo’n huis er al gauw benauwd door aanvoelen. Echter, te kleine meubels in een heel grote ruimte kunnen er hartstikke verloren uitzien. Hang een piepklein schilderij aan een gigantische wand en ook dit zal er niet heel leuk uitzien. Meten is echt weten. Kies meubels en accessoires in formaten die daadwerkelijk goed in de ruimte passen.

WELKE VAN DEZE INTERIEUR STYLING TIPS PAS JIJ ZELF AL TOE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

13 Comments

 1. Fijne tips! Ik zorg altijd voor een kleurenpalet en groepeer spulletjes. Het is ook leuk om deze eens in de zoveel tijd te veranderen, dan blijft je interieur dynamisch.

  1. Christiana says:

   Met een kleurenpalet werken doe ik ook graag, ik denk dat dat een van de tips is die ik zelf het vaakst maar vooral ook het meest bewust toepas.

 2. Dit zijn heel fijne tips! Plantjes doen inderdaad echt heel veel goeds voor een ruimte vind ik altijd.

  1. Christiana says:

   Ik ben ook een echte crazy plant lady. Jaren geleden had ik geen enkele plant, totdat ik er een keer eentje kocht en nu staan ze overal, tot op het toilet aan toe;-)

 3. Hele goede en fijne tips! Wij zijn ongeveer een jaar geleden verhuisd en ik merk dat we nu nog het persoonlijke gevoel missen in huis, dus daar ben ik nu druk mee bezig, hihi 🙂

  1. Christiana says:

   Ook een goede tip; een interieur moet echt groeien. Het is sowieso vaak financieel onmogelijk om alles in 1 keer te doen of te kopen, maar vaak is het ook zo dat wanneer je een tijdje in je huis woont, je pas weet wat je huis nodig heeft. En dan moet je natuurlijk ook nog de juiste dingen vinden;-) Het is een on-going proces, ik denk dat een huis ook nooit ‘af’ is, want ik verzin ook steeds iets nieuws.

 4. Ik pas er verbazingwekkend veel op. Dat had ik nooit verwacht! Alleen heb ik nog wel een paar hoekjes in huis waar ik gewoon niks weet neer te zetten. Daar moet je volgens mij echt tegenaan lopen. En als we Rutte moeten geloven, dan zal dat nog wel een tijdje duren 😉

  1. Christiana says:

   Dat is ook zeker zo! Ik zit ook nog steeds met een hoek in de woonkamer die ik niet ‘af’ krijg. Ik heb al van alles geprobeerd, maar het is me nog steeds niet gelukt om er iets neer te zetten waarvan ik niet na een week denk; mweeeeeh!

 5. Super handige tips 😊. Ik gebruik steeds vaker plantjes (en dus iets groens) in ons interieur, met verschillende potjes en kleuren maar die wel mooi bij elkaar staan. Volgens mij pas ik daarmee iets dat lijkt op een kleurenpalet toe. Kan nog veel van je leren.

  1. Christiana says:

   Zeker waar! En welke kleuren jij mooi bij elkaar vind passen, is natuurlijk ook super persoonlijk. Mocht je het nog leuk vinden om inspiratie voor kleurencombinaties op te doen, kun je misschien nog eens dit artikel bekijken: https://www.bychristiana.nl/interieur/verschillende-kleuren-combineren-in-je-interieur-zo-doe-je-dat/

 6. Eigenlijk geen een, althans, niet bewust. Ik zou best wel eens willen weten hoe jij ons huis zou stylen, een hele uitdaging denk ik. dit omdat het al snel te vol oogt bij ons. Fijne tips!

  1. Christiana says:

   Fijn om te horen! Ja, daar ben ik ook wel benieuwd naar, omdat je inderdaad vaak aangeeft dat de ruimte bij jullie wat beperkt is.

 7. Wat een fijne tips! Sommige pas ik al (bijvoorbeeld die van verschillende hoogtes, groeperen en verschillende materialen) en sommige niet of niet bewust. Werken met verschillende kleurnuances vind ik een hele mooie! Werken met oneven getallen, klinkt interessant (ik kies onbewust vaak voor twee van iets, weliswaar dan in verschillende kleuren of hoogtes), ga ik ook eens bewust mee bezig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.