Rommelmarkt vondsten scoren? Ik geef je tips hoe je de mooiste vondsten voor de beste prijs scoort.

Vroeg op pad en weet met wie je handelt

Zoek de dag van tevoren even uit hoe laat de rommelmarkt open gaat. Zorg er in ieder geval voor dat je er bent op het moment dat de deuren op gaan. Dan heb je de eerste keus! Bij sommige rommelmarkten betalen handelaren (iets) meer om al eerder naar binnen te mogen, wellicht ook een tip waar je iets aan hebt. Ik denk dat je de mensen die achter een kraam op de rommelmarkt staan, grofweg kunt verdelen in vier categorieën; mensen die het als hobby doen en vaak spulletjes voor de verkoop krijgen van kennissen, familie, buren en vrienden. Dan heb je de mensen die bijvoorbeeld eens per jaar staan en gewoon even flink opgeruimd hebben in huis. Verder zijn er mensen die bijvoorbeeld een erfenis gekregen hebben en eenmalig op de rommelmarkt staan om deze (vaak heel mooie!) spulletjes kwijt te raken. Tot slot zijn er de handelaren. Deze mensen ‘leven’ min of meer van de opbrengsten die zij uit de verkoop halen. Waar je bij deze laatste groep mensen rekening mee moet houden is dat zij partijen opkopen. Ik denk dat je je alvast een beetje kunt indenken dat ‘handelen’ met deze verschillende type mensen, steeds een beetje anders is. Vaak kun je het type verkoper al afzien aan hoe de kraam eruit ziet; handelaren, en dan heb ik het even over handelaren in bijvoorbeeld antiek, porselein en servies, hebben vaak een heel nette en mooie kraam. Er ligt een net, gestreken kleed over de kraam heen en spulletjes (die vaak in erg mooie staat zijn!) staan keurig tentoongesteld, niet te dicht op elkaar, soms met prijsjes erbij. Kramen van mensen die hun huis willen opruimen of (een deel van) een erfenis willen verkopen, staan juist vaak vaak weer ongelofelijk vol! Deze mensen hebben erg veel bij zich en hun doel is om zo min mogelijk mee terug te nemen naar huis. Je snapt het verschil!

De beste rommelmarkt vondsten scoren? Heb respect voor de spullen en de verkopers

Of mensen er nu puur staan uit commercieel oogpunt, voor de fun of omdat ze zoveel mogelijk spullen kwijt willen raken, heb altijd respect voor de verkoper en de spullen. Je moet je voorstellen dat er vaak spullen met een verhaal of een herinnering op zo’n kraam staan. Het is niet zo aardig om iets wat je in je handen gehad hebt, bijvoorbeeld terug op de kraam te ‘gooien’. Ook (onnodig) muggenziften over een vlekje of een krasje op een item, is vaak wat flauw. Remember; je bent op een rommelmarkt. Veel spullen die op de kraam liggen, zijn tweedehands! Veel verkopers zijn ook altijd in voor een gezellig praatje, dat is niet alleen leuk, maar vergroot ook je kans om een super goed koopje te scoren op de rommelmarkt. Iets met de #gunfactor.

Afdingen mag, maar ding niet af om het afdingen

Afdingen is natuurlijk hartstikke normaal op een rommelmarkt. Het is leuk en het hoort er bij. Maar ook tijdens het afdingen geldt ‘doe dit met respect’. Als iemand een boek voor een euro verkoopt, is het natuurlijk een beetje flauw om dan ‘vijftig cent’ te roepen. Sowieso gaat het ook vaak op de manier waarop je om een (lagere) prijs vraagt. Stel, de verkoper vraagt vijf euro voor een vaasje, dan komt het een stuk vriendelijker over als je zegt: ‘Ik zou dit vaasje erg graag voor 3 euro willen kopen’ dan dat je gewoon ‘3’ zegt. (Dit gebeurt!). Ook de uitspraak ‘Voor 3 euro neem ik hem mee’ vind ik persoonlijk erg ‘dwingend’ overkomen. Vaak zijn mensen op zoek naar spullen en weten ze (donders!) goed wat deze spullen in de winkel kosten, of ze weten goed de waarde van bijvoorbeeld antieke spullen. Hou dat afdingen dus realistisch en leuk voor de verkoper, dan is de kans veel groter dat jij met een mooie schat naar huis gaat.

Goed zoeken om de beste rommelmarkt vondsten te vinden

Tot zover mijn tips over handelen en afdingen. De grote zoektocht kan van start gaan. Mijn gouden tip is om hier goed de tijd voor te nemen. Geef je ogen goed de kost en kijk niet alleen op de kraam. Vergeet ook zeker niet om eronder te kijken en vaak hangt er dan ook nog eens van alles boven of naast de kraam. Grabbel ook vooral in dozen, manden en kratten. Hier komen soms bijzonder leuke dingen uit! Soms loont het de moeite een tweede rondje te lopen. Als verkopers gedurende de dag het één en ander verkocht hebben, organiseren ze vaak hun kraam en zie je door het verschuiven van spullen opeens dingen liggen die je niet eerder gezien had. Ook voor de prijs is dit interessant. Des te dichter je bij de tijd van het sluiten van de rommelmarkt komt, des te sneller is een verkoper geneigd om een item toch voor een lagere prijs weg te doen!

Creatief denken met je rommelmarkt vondsten

Ik geef toe dat ik zelf niet zo van het DIY-en ben. Ik ben vooral heel creatief in denken en bijvoorbeeld met het stylen van dingen, maar veel minder in klussen bijvoorbeeld. Maar als je wel heel handig bent, kan zo’n rommelmarkt hélemáál een walhalla voor je zijn. Denk in mogelijkheden! Een kandelaar die je qua vorm heel tof vind, maar die qua kleur niet zo goed in je interieur past, kun je wellicht oversprayen met een spraypaint. Een oud kastje kun je zelf opleuken met verf en andere knopjes. Wellicht zien je een schilderij met een prachtige lijst eromheen, maar vind je de print niet mooi. Die print haal je er vaak heel eenvoudig zelf uit! Of andersom, misschien is de print helemaal je ding, maar vind je de lijst spuuglelijk. Tot slot, twijfel niet te lang over een aankoop. Een item kan namelijk een uurtje (of zelfs misschien vijf minuten) later gewoon al weg zijn als je bij een kraam bent weg gelopen omdat je twijfelde. En aangezien er vaak maar één exemplaar te koop is, is de kans groot dat je dan toch baalt.

KOOP JIJ WEL EENS IETS OP EEN ROMMELMARKT? ZOEK JE HEEL SPECIFIEK NAAR BEPAALDE SPULLEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

6 Comments

 1. Goede tips. Ik kom vaak op rommel of brocante markten en ik begin het allemaal onder de knie te krijgen hoe het werkt 🙂 Soms zie je echt de meest mooie spullen! Ik vind het sowieso altijd een heel leuk dagje uit.

  1. Christiana says:

   Ja, vind ik ook! Ik kan daar dan echt naar uitkijken, zo spannend wat je allemaal gaat vinden;-)

 2. Haha, grappig dat je de mensen in vier groepen kan delen. Ik heb één keer op een rommelmarkt gestaan en toen heb ik verrassend veel verkocht. Het was wel hoofdzakelijk aan de vrouw die met haar kleedje naast mij stond (haha), maar daardoor was mijn kleedje wel snel leeg. Naar rommelmarkten toe gaan vind ik ook erg leuk, alleen doe ik het eigenlijk nooit. Ik ga wel eens naar een kringloopwinkel.

  1. Christiana says:

   Haha, ik zie het al helemaal voor me;-) Nou ja, het maakt natuurlijk ook niet uit aan wie je het verkoopt, als je het allemaal maar kwijt raakt! Ik ga de laatste tijd ook steeds vaker ‘kringlopen’, maar toch blijf ik een rommelmarkt op de een of andere manier altijd het leukst vinden!

 3. Goeie tips! Zelf bezoek ik eigenlijk nooit rommelmarkten. Wil dat wel een keer doen, maar wacht ff totdat het weer wat rustiger is. Durf het nu eigenlijk niet aan om dit soort gelegenheden te bezoeken.

 4. Ik bezoek eigenlijk nooit rommelmarkten. Ik koop toch liever dingen echt nieuw, terwijl tweedehands items natuurlijk ook gewoon goed kunnen zijn. Het is een gevoel denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.