De tuin lenteklaar maken, ben jij daar al mee begonnen? 6 Tips om straks volop van je mooie tuin en alles wat er in staat te kunnen genieten.

De tuin lenteklaar maken begint met opruimen

Het is lente! En wat was het al fijn om verrast te worden met een aantal heerlijke dagen waarop we zelfs al buiten konden zitten. Heb jij ook je loungeset al van onder de loungeset hoes tevoorschijn gehaald? Hoewel we onze tuin vorig jaar helemaal hebben laten doen, ziet hij er op dit moment toch niet echt heel gezellig uit. Een tuin en alles wat er in staat heeft namelijk best het een en ander te verduren tijdens de winter. Tijd om de handen uit de mouwen te steken en de tuin lenteklaar en ook vooral weer gezellig te maken. Ik geef je 6 tips hoe je dat kunt aanpakken, afhankelijk van wat er natuurlijk allemaal in jouw tuin staat. Je tuin lenteklaar maken begint met opruimen. Zeker wanneer je veel bomen en / of beplanting hebt, is de kans groot dat jouw tuin er momenteel vrij rommelig uitziet door alle losse bladeren en takken die er verspreid liggen. Ga je de tuin lenteklaar maken, dan is het het meest makkelijk om daar mee te beginnen. Pak je groene container er bij en haal alle losse takken en bladeren weg. Misschien heb je nog wel meer losse rotzooi in de tuin die je tijdelijk naast de container gestald hebt. Plan een afspraak in bij de vuilstort of laat het ophalen door het grofvuil, zodat je komende zomer niet tegen de rotzooi aan zit te kijken.

Onkruid verwijderen

Dan kun je aan de slag gaan met het verwijderen van onkruid. Op de een of andere manier vind ik dit altijd een heel fijn werkje. Het is een prettige manier om je hoofd leeg te maken, en bovendien heb je (wat mij betreft) na je harde werk echt een heel mooi resultaat. Ik gebruik zelf altijd een mesje om onkruid uit te steken. Andre zweert bij een gasbrander, maar dat vind ik persoonlijk altijd een beetje een eng ding. Sinds wij boarders in de tuin hebben, hebben we daar dus best last van onkruid. Het is altijd belangrijk om onkruid met wortel en al uit de grond te trekken, want anders groeit het zo weer aan. Dit wordt al iets makkelijker door eerst te schoffelen. Door een schoffel met een lange steel te gebruiken, hoef je niet letterlijk in de boarder te gaan zitten met de kans dat je steeds op je plantjes gaat staan. Je kan er ook voor kiezen om een speciale onkruid spray te gebruiken, die je mooie plantjes niet aantast. Haal ook alle bruine bladeren weg.

hortensias in de tuin verzorgen

De tuin lenteklaar maken door te bemesten

Heb je al het onkruid verwijderd, dan kun je je tuin gaan bemesten. Het voorjaar is de tijd om te bemesten, zodat alles straks mooi kan groeien en bloeien, je bodem wordt er namelijk gezond(er) en vruchtbaar(der) van. Hoe gezonder de bodem, hoe beter al je plantjes het straks zullen gaan doen. Juist omdat de meeste plantjes nu nog niet zijn uitgelopen, is het bemesten van je tuin nu ook vrij makkelijk om te doen. Zelf vind ik het altijd fijn om mestkorrels te gebruiken. Deze korrels kun je na het strooien met een hark door de aarde verdelen. Je kunt daarna nog eventueel sproeien. Let er met mestkorrels trouwens wel even op dat je huisdier ze niet allemaal opeet. We ontdekten vorig jaar dat Sketch er enorm gek op is, dus tijdens het mesten laten we haar niet in de tuin. Ook na het mesten is het opletten geblazen, dat ze niet alle korrels weer uitgraaft. Verder mag er ook in het voorjaar gesnoeid worden, alhoewel dit wel een beetje afhankelijk is van wat je allemaal in je tuin hebt staan. Onze hedara’s kunnen nu bijvoorbeeld nog gesnoeid worden. Hebben bepaalde tuinplanten al knoppen, dan ben je al te laat met snoeien.

Groene aanslag verwijderen

Heb je last van groene aanslag? Er zijn verschillende manieren om die aanslag te verwijderen. Zo kun je groene aanslag bijvoorbeeld verwijderen met een hogedrukspuit. Dit werkt vaak goed, maar houdt wel rekening met het feit dat door de kracht van de waterstraal je tegels poreus kunnen worden. Het kan ook met Biotex of azijn. Chloor wordt meestal afgeraden omdat dat schadelijk is voor je planten. Tot slot kun je strooizout gebruiken, maar heb je huisdieren, dan zou ik deze manier zeker niet aanraden.

Je loungeset tevoorschijn halen

Nu je hebt opgeruimd, onkruid verwijderd hebt en bemest, ziet je tuin er opeens al een heel stuk netter uit! Maar bij de tuin lenteklaar maken hoort natuurlijk ook het tevoorschijn halen van je loungeset, danwel de kussens. De meeste mensen zullen geen plek hebben om hun complete loungeset of eettafel in de schuur op te bergen. Wij hebben niet eens een schuur, dus wij zijn aangewezen op een beschermhoes tuinset om de set mooi te houden. Ook als de winter voorbij is, is zo’n beschermhoes echt geen overbodige luxe. We weten immers allemaal hoe veranderlijk het weer hier in Nederland is en ook nu nog kan het natuurlijk flink regenen. Met een hoes verleng je de levensduur van je set en dan hou je weer geld over voor andere leuke dingen!

De tuin lenteklaar maken door hem gezellig te maken

Nu is het ‘zware werk’ gedaan en kan het leuke werk beginnen! Je tuin lenteklaar maken doe je ook door hem gezellig te maken. Naast de struiken, bomen en planten die er al staan kun je natuurlijk ook losse potten in je tuin zetten. Het is altijd leuk om te variëren met potten en planten van verschillende hoogtes en vormen. Kleur breng je aan met een buitenkleed en kussens. Zelf heb ik voor onze hangstoel ook een leuke poef staan, heerlijk om je benen op te leggen, maar het staat ook super gezellig. Een andere super leuke tip om je tuin gezellig te maken vind ik ook lampionnen en lichtsnoeren. Verder kocht ik vorig jaar bamboe fakkels met LED lampjes erin. Die had ik geverfd met zwarte spraypaint, maar inmiddels is die verf behoorlijk afgesleten. Nu ga ik op zoek naar fakkels die al zwart zijn.

BEN JIJ AL BEZIG GEWEEST IN JE TUIN DIT JAAR?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

12 Comments

  1. Wel een beetje uitkijken met allerlei middeltjes om groene aanslag te verwijderen – ook als ze natuurlijk zijn als azijn. Al dat zuur komt natuurlijk wel in de bodem zo, niet echt goed voor het milieu las ik eens.

    De blaadjes harken wij richting een plek, samen met een groot deel van het snoeiafval. Vinden de diertjes heel fijn!

    1. Christiana says:

      Daar heb je helemaal gelijk in! Wij moeten er nog mee aan de slag. Vorig jaar hebben we onze hele tuin opnieuw gedaan en ik merk dat deze tegels meer last van aanslag hebben dan de tegels die we hadden.

  2. Ik heb van het weekend gesnoeid en de tuin schoongeveegd en plannen gemaakt hoe we het gaan inrichten. Ben zo blij dat de lente nu echt in aantocht is!

    1. Christiana says:

      Ik ben er ook echt aan toe, lente!

  3. Ik ben tegenwoordig nogal fan van Eezym om de groene aanslag van de houten tuinmeubels te verwijderen. Minder hard schrobben en ecologisch.

    Hier zijn al heel wat uurtjes in de tuin gespendeerd. Morgen weer een dagje (heb vrij) dus vandaag maar de strijk wegwerken enzo dat ik daar niet meer aan hoef te denken.

    1. Christiana says:

      Ja, het is nu nog even schipperen vanwege het weer. Soms plan ik ook wel eens om de tuin in te gaan, maar als het dan regent (of zoals afgelopen zaterdag zelfs hagelt!) dan ga je natuurlijk niet even lekker met de tuin aan de slag;-)

  4. Aah ik kan niet wachten tot we weer lekker buiten kunnen genieten! Zelf heb ik geen tuin, helaas, maar wel een balkon die hoognodig lenteklaar gemaakt moet worden. Ik heb balkontegels van de Ikea liggen, die waren ooit grijs, maar nu na de winter zijn ze helemaal zwart. Ook weer gezellig een plantenbak met bloemetjes vullen en het is weer helemaal lente-proof!

    1. Christiana says:

      Ik ook niet;-) Ah, van een balkon kun je natuurlijk ook volop genieten!

  5. Wij hebben geen tuin meer maar in ons vorige huis was het onkruid een bijna dagelijks terugkerende bron van ergenis. Er lagen van die hele kleine keitjes zonder worteldoek eronder en in het groeiseizoen moest je echt 2 keer per week aan de slag. De nieuwe bewoners hebben de tuin nu met gigantische tegels geplaveid zonder een sprietje groen. Dat is dan ook weer lelijk…(mijn mening). Als je veel last hebt van onkruid kun je ook overwegen (moet je natuurlijk wel mooi vinden) om van dat boomschors te strooien tussen de planten.

    1. Christiana says:

      Klopt, ik heb ook eens zitten kijken naar tips om onkruid tegen te gaan en toen kwam ik de tip van de boomschors ook tegen. Maar ik vind het niet heel mooi, en ik denk dat Sketch er ook van gaat eten, want als ze de kans krijgt eet ze namelijk alles;-) Ik ben ook niet zo’n fan van heel grote tegels, dan mis ik toch een beetje gezelligheid. Ik moet zeggen dat ik het uitzoeken van nieuwe tegels voor de tuin heel lastig vond. Ik denk dat ik die keus van alle interieur (en tuin) projecten echt het moeilijkst vond. Maar ik wist wel dat ik een kleine tegel wilde en achteraf ben ik nog steeds heel blij met de tegels die we toen uitgekozen hebben.

  6. Nee, nog niks aan gedaan. Toen het zo een lekker weer was dacht ik er wel aan, daarna ging het sneeuwen dus blij dat ik niks gedaan had. Binnenkort maar weer eens het groen van de tegels schrobben en ik zoek een tafel voor in de tuin, dan kan ik daar ook lekker aan schilderen!

    1. Christiana says:

      Ik heb dit jaar nog maar 1 dagje in de tuin gewerkt, maar het is zeker nog niet klaar. Wij zijn nu bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe schutting en dan moet er toch een en ander veranderd worden. Zo hebben wij nu hedara’s langs de schutting staan. Die hebben we toen min of meer geplant om de lelijke schutting enigszins te camoufleren maar ik hoef ze straks niet terug. Ik denk dat ik de echt mooie eruit haal en die wil ik misschien langs de bakstenen muur gaan planten tegen een klimrek. Dus daar gaan we binnenkort mee aan de slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.