Veel mensen moeten elke dag de was doen, soms lijkt er geen eind aan te komen. Ik geef je 5 praktische tips voor meer overzicht en structuur.

De was doen, zorg voor een wasmand op een logische plek

Eén van de belangrijkste tips om je huishouden te organiseren is om er voor te zorgen dat je alles zo praktisch mogelijk voor jezelf maakt. Ik zeg bewust, ‘voor jezelf’, want wat voor de één praktisch is, hoeft voor de ander helemaal niet praktisch te zijn. Praktisch kan slaan op allerlei verschillende factoren en of iets praktisch voor jou is kan onder andere te maken hebben met je budget, de ruimte die je tot je beschikking hebt en je leefstijl. Sowieso is het voor elk huishouden eigenlijk een must om in ieder geval één wasmand in huis te hebben. Iedereen in huis moet die wasmand weten te vinden zodat ze daar hun vuile was in kunnen gooien. Dan is namelijk de eerste stap in het proces van de was doen al gedaan. Heb je geen wasmand, dan kun je het ook eigenlijk niemand kwalijk nemen dat was maar overal door het huis verspreid ligt. In principe is een plek in de buurt van de wasmachine de meest logische plek voor een wasmand. Soms heb je daar echter de mogelijkheid niet voor. Dan is een wasmand met daarin een waszak handig. Deze waszak kun je er uit tillen en in zijn geheel meenemen naar de wasmachine. Vaak is een dichte wasmand niet alleen esthetisch gezien het mooist, met zo’n mand voorkom je ook dat het enigszins onprettig gaat ruiken rond de wasmand.

Sorteer al bij voorbaat

Heb je de ruimte voor twee wasmanden, of een grote met twee of zelfs drie vakken, maak daar dan gebruik van. Op deze manier kun je namelijk al was sorteren voordat je gaat wassen. Niet alleen scheelt je dit straks uitzoekwerk, ook kun je zo makkelijker zien wanneer een bepaalde was gedraaid moet gaan worden. Hoe je je was sorteert, is eigenlijk vooral afhankelijk van wat voor was je hebt. Het meest voor de hand liggend is het sorteren van de was op kleur. Wij hebben bijvoorbeeld groene handdoeken, het spreekt dan voor zich om regelmatig een groene was te draaien. Je kunt er verder voor kiezen om je was te sorteren op wit, zwart, gekleurd en / of bont. Een bonte was bevat verschillende kleuren. Je kunt ook sorteren op programma en / of materiaal. Keukentextiel zoals handdoeken, theedoeken en dweilen wil je bijvoorbeeld misschien op een kookwas wassen, terwijl je voor delicate stoffen en wol weer een ander programma kiest. Of misschien draagt het hele gezin spijkerbroeken en wil je die in een apart programma laten draaien. Kijk dus naar welke manier van sorteren het beste bij jouw huishouden past.

Ga je de was doen? Zorg dat de was al voorbereid is!

Niet alleen kun je je was van tevoren al sorteren, je kunt er ook voor zorgen dat alles al klaar is om de wasmachine in te gaan, voordat je het in de wasmand stopt. Denk bijvoorbeeld aan het leeghalen van de zakken, het dichtmaken van ritsen en knopen zodat deze andere kledingstukken niet kunnen beschadigen en het binnenstebuiten keren van kleding zodat kleuren langer mooi blijven.

De was doen, maar wanneer dan?

Wanneer je de was doet, is natuurlijk voor een groot deel afhankelijk van hoe je dag er uitziet en hoeveel was je hebt. Er zullen genoeg mensen die echt elke dag moeten wassen omdat de wasmanden blijven uitpuilen. Sommige mensen hebben misschien voldoende aan twee wassen per week. Denk eens na over wat jij prettig vind. Ik heb zelf geen vaste dagen waarop ik was. Wat ik altijd doe is wassen zodra ik weet dat ik een machine vol heb, bij ons komt dat neer op zo’n drie wassen per week. Het beddengoed was ik wekelijks in twee aparte wassen; het witte hoeslaken was ik apart van het gekleurde overtrek. Kussenslopen verschoon ik vrijwel dagelijks, dat vind ik heerlijk! Wat wel vast in mijn routine zit, is dat ik ‘s ochtends altijd de machine aanzet, en meestal op de dagen dat ik niet buiten de deur werk. Op warme dagen hang ik de was buiten te drogen. Op regenachtige dagen en in de winter gebruik ik de droger. Bij beide opties kan ik de was nog diezelfde (mid)dag opvouwen en opruimen. Op die manier heb ik nooit bergen schone was door het huis slingeren.

Wat te doen als de was klaar is?

Om zoveel mogelijk structuur te houden is het het beste om de was die klaar is, direct uit de machine te halen. Zo voorkom je namelijk dat het natte wasgoed gaat stinken en ook voorkom je zo onnodige kreukels. Gebruik je wasrekken? Klop elk kledingstuk even uit voordat je deze ophangt, dit is ook een manier om onnodige kreukels te voorkomen. Je kunt kledingstukken die je voor de wasmachine binnenstebuiten gedaan hebt, al weer terugdraaien. Dat scheelt straks weer tijdens het vouwen. Laat je wasmachine na het draaien altijd even openstaan. Er is namelijk veel vocht in de machine aanwezig en het kan behoorlijk gaan stinken in de wasmachine als je het deurtje na het wassen altijd direct weer dichtdoet.

BEN JIJ TEVREDEN OVER JOUW WAS-SYSTEEM?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

4 Comments

  1. Leuke tips! Helaas hebben wij geen ruimte voor twee wasmanden, want ik vind het vooraf sorteren wel ideaal.

  2. Ik sorteer mijn was nooit, alles gaat bij elkaar. Heel soms draai ik een witte was. Wij hebben 1 wasmand, dat is gewoon een rieten mand maar meestal gooi ik rechtstreeks de was in de machine. En al ie vol is draai ik er een wasje.

  3. Ik sorteer ook niet, we hebben 1 wasmand en ik was meestal in het weekend. We hebben een wasrek hangen op de overloop en die probeer ik maandag altijd opgeruimd te hebben. Neemt anders zoveel plek in. Ook laat ik de wasmachine na het wassen een tijdje open staan.

  4. Ja en we hebben veel structuur in ons wassysteem. We zijn ook maar met zijn tweetjes, dus dat scheelt ook veel. Toen onze cavia nog leefde, hadden we veel meer was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.