Welke woonstijl je ook hebt en hoeveel of weinig ervaring je ook hebt met het stylen van je interieur, déze interieur styling tips werken altijd.

Interieur styling tips, welk passen bij mij en mijn interieur?

Google op ‘interieur styling tips’ en de resultaten zijn eindeloos. Als je het op zich leuk vind om met je interieur bezig te zijn, maar het toch wel lastig vind om een ruimte of een meubelstuk te stylen, dan kan ik me voorstellen dat je op een gegeven moment niet meer weet hoe je het aan moet pakken. Ook al heb je die feeling zelf niet zo, of denk je dat die feeling niet hebt, toch garandeer ik je dat er dingen zijn die je kunt doen om je interieur gezelliger en sfeervoller te maken. Dít zijn de 10 beste interieur styling tips die altijd werken.

Werk met oneven aantallen en hoogteverschillen

Wat je ook maar wilt stylen, oneven aantallen werken altijd goed. Wil je bijvoorbeeld een dressoir, een open kast of een wandplank inrichten, kies dan steeds voor drie of vijf objecten in plaats van twee of vier. Gebruik ook vooral verschillende styling objecten en zet dus bijvoorbeeld niet aan weerskanten dezelfde items neer. In bepaalde gevallen kán symmetrie in je interieur leuk zijn, wanneer je dus bijvoorbeeld kiest voor dezelfde lampen op een dressoir, of dezelfde kussens op een bed. Echter, in de meeste gevallen oogt symmetrie wel een beetje saai. Niet alleen stylen met oneven aantallen werkt dus goed, ook door te stylen met hoogteverschillen creëer je vaak een leuk(er) en interessant(er) geheel. Wil je bijvoorbeeld een aantal fotolijstjes, vaasjes, beeldjes of souvenirs naast elkaar plaatsen, zorg er dan voor dat deze zo veel mogelijk verschillend van hoogte zijn. Plaats ze ook gerust door elkaar, je hoeft ze dus zeker niet trapsgewijs neer te zetten, dus van groot naar klein. Naast hoogteverschillen doen ook verschillen in afmetingen en vormen het goed.

Kies een kleurenpalet

Veel mensen zouden best graag wat meer kleur in hun huis willen. Toch komt die kleur er vaak niet van, omdat ze niet weten hoe ze een kleur moeten kiezen of welke kleuren bij elkaar passen. Als je het lastig vind om kleuren met elkaar te combineren, kun je kiezen voor een kleurenpalet. Zo’n kleurenpalet kan bijvoorbeeld bestaan uit drie kleuren. Je start dan met twee kleuren die ‘logisch’ bij elkaar zijn. Wat de één logisch vindt, hoeft de ander natuurlijk helemaal niet logisch te vinden, maar over het algemeen zou je kunnen zeggen dat een logische of voor de hand liggende combinatie van kleuren, twee kleuren zijn die dicht bij elkaar op de kleurencirkel liggen. Voorbeelden hiervan zijn paars en blauw of rood en roze. Dit zijn combinaties van kleuren die de meeste mensen mooi vinden, als je natuurlijk überhaupt van deze kleuren houdt. Als ‘spannend’ element kun je daar dan een contrasterende kleur aan toevoegen. Dit is een kleur die pal tegenover een andere kleur op de kleurencirkel ligt. De contrastkleur van blauw is bijvoorbeeld oranje. Wanneer jij veel blauw en groen in huis gebruikt (harmonieuze kleuren), zul je zien dat een paar oranje accenten heel tof kunnen staan.

Kies voor verschillende nuances van een kleur

Als het je eenmaal gelukt is om een kleurenpalet samen te stellen, dan ga je vervolgens aan de slag met het uitzoeken van meubels en accessoires die goed binnen dit kleurenpalet passen. Het is echter leuk om op zoek te gaan naar verschillende nuances van een bepaalde kleur. Kies je voor blauw, ga dan voor lichtblauw en donkerblauw. Niet alleen is het vaak bijna niet te doen om exact dezelfde kleuren te vinden, vaak vallen die twee kleuren dan ook helemaal weg naast elkaar. Kies je bijvoorbeeld voor een blauw dekbedovertrek tegen een blauwe muur en liggen jouw blauwtinten heel erg dicht naast elkaar, dan is de kans groot dat je tegen een grote blauwe waas aan zit te kijken. Kies dus liever voor bijvoorbeeld een donkerblauwe muur en een lichtblauw dekbedovertrek.

Werk met verschillende materialen en meubels van het juiste formaat

De keus aan materialen die je voor je interieur kunt gebruiken, is eindeloos. Het is daarnaast ook gewoon erg leuk en vooral slim om te stylen met verschillende materialen. Zet je je huis vol met tafeltjes en kastjes van MDF-plaat of gebruik je door je hele huis alleen maar hout, dan kan het geheel er heel saai uitzien. Combineren dus, die materialen. Verder is het formaat van je meubels en accessoires een belangrijk punt om op te letten bij het stylen van je interieur. Wanneer je een klein huis vol gaat zetten met grote meubels, kan zo’n huis er al gauw benauwd door aanvoelen. Echter, te kleine meubels in een heel grote ruimte kunnen er hartstikke verloren uitzien. Hang een piepklein schilderij aan een gigantische wand en ook dit zal er niet heel leuk uitzien. Meten is echt weten. Kies meubels en accessoires in formaten die daadwerkelijk goed in de ruimte passen.

Gebruik planten en persoonlijke spulletjes

Je zult zien dat iets groens toevoegen altijd werkt als je aan het stylen bent. Met iets groens breng je namelijk letterlijk leven in je interieur. Niet iedereen houdt natuurlijk van planten, en niet iedereen heeft even groene vingers. Iets groens kan ook een bosje bloemen zijn, maar ook een enkele bloem. Enkele losse takken of droogbloemen geven ook al direct sfeer. Verder is één van de meest belangrijke interieur styling tips, waarschijnlijk wel het toevoegen van persoonlijke spulletjes. Hoe leuk de stijlkamers in winkels er vaak ook uitzien, vaak missen ze toch iets. Dat ‘iets’ is die persoonlijke touch. Juist met persoonlijke spulletjes laat je zien dat jij in je huis woont. Je maakt je huis hiermee eigen en het creëert gezelligheid en sfeer.

Niet elke plek hoeft helemaal vol te staan

De meningen over wat een geoorloofde hoeveelheid spullen in een huis is, zijn natuurlijk sterk verdeeld. Sommige mensen worden blij van een zo minimalistisch uitziend interieur, terwijl het motto van anderen is: ‘zo veel mogelijk spullen en het liefst overal’. Zelf probeer ik altijd de gulden middenweg te kiezen. Ik ben absoluut niet van het minimalisme, maar van een overvol huis zou ik ook niet blij worden. Niet elke plek in huis hoeft dan ook helemaal vol te staan. Wanneer je bijvoorbeeld een open kast gaat stylen, of wandplanken in je keuken, dan mogen er best wat lege plekken zijn. Kies bijvoorbeeld voor een plank vol foto’s, en plaats op de plank eronder slechts één decoratief object. Op zo’n manier krijgt zo’n object dan ook alle aandacht die het verdient.

Groeperen

Het groeperen van spulletjes is ook altijd leuk en slim om te doen. Zeker wanneer je eenheid in je interieur mist, of wanneer je eigenlijk toch wel het idee hebt dat al die losse spulletjes door het hele huis wat rommelig ogen. Om welke spulletjes het ook gaat, groepeer ze. Knutselwerkjes, beeldjes, souvenirs, waxinelichthoudertjes, kleine plantjes, servies? Zet zulke dingen op een paar plekken in je huis, in plaats van óveral waar maar ruimte is. Maak tijdens het groeperen ook zeker gebruik van de eerdergenoemde interieur styling tips, zoals het werken met hoogteverschillen en oneven aantallen.

WELKE VAN DEZE INTERIEUR STYLING TIPS PAS JIJ ZELF AL TOE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. Mooie tips, vooral van de symmetrie. Vroeger wilde ik alles even hebben, maar dat doe ik niet meer. Het oogt saai. En ik werk met kleur contrasten, dat verveelt ook nooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.