Druk behang combineren met de rest van je meubels en accessoires? Door dat op de juiste manier te doen, zul je zien dat het echt wel kan. 4 Tips.

Druk behang combineren in een kleine ruimte

Heb je een druk behang op het oog, maar vind je het lastig om te bepalen waar dit behang moet komen en hoe je het vervolgens moet combineren met de rest van je interieur? Of ben je bang dat je er snel op uitgekeken raakt? Ik verzamelde een aantal handige tips voor je die je kunt toepassen in elke woonstijl. Wil je druk behang combineren, maar vind je een heftige print een beetje ‘eng’? Begin dan in een kleine ruimte, zoals een hal, overloop, toilet of bijkeuken. Dit is om twee redenen slim; je kunt je voorstellen dat hoe minder behang je ergens gebruikt, hoe kleiner de impact is. Als je dus een kleine ruimte behangt in plaats van direct de hele woonkamer, kun je er een beetje aan wennen. Bovendien ben je elke keer korter in deze ruimtes, daardoor is de kans ook groot dat je er niet zo snel op uitgekeken zal raken.

Welke muren behang je?

Door de lichtinval in je huis kan kleur op verschillende plekken in je huis. anders overkomen. Dit is iets waar je altijd rekening mee moet houden. Wil je één muur behangen? Kies dan voor de muur waar het meeste licht op valt. In een grote ruimte kun je heel goed voor een statement wall gaan, dan behang je dus één muur. De andere muren kun je neutraal (wit) houden, maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om één kleur uit het behang te kiezen en de rest van je muren in die kleur te verven. In een echt kleine ruimte zoals in een toilet vind ik het persoonlijk het mooist om de hele ruimte te behangen, hiermee creëer je namelijk echt een statement. Wat je ook kunt doen is behang combineren met verf, een lambrisering of zoals wij in het toilet gedaan hebben, met tegels.

Kies een groot patroon als je druk behang wilt combineren

Over het algemeen is een groot patroon wat minder heftig dan een klein patroon. Kiezen voor behang met een groot patroon is dus vaak veiliger dan een klein patroon. Wat altijd goed werkt is het combineren van prints met patronen van verschillende grootte. Hierbij zijn er twee ‘regels’. Je kunt prima bloemen, stippen, strepen en ruiten met elkaar combineren, als je dus kiest voor verschillende groottes en je vasthoudt aan een kleurenpalet. Kies dus bijvoorbeeld voor een bloemenbehang met een groot patroon en zet daar gerust een bankje met kussentjes voor met een stippenpatroon, die stipjes mogen dan klein(er) zijn.

Werk met een kleurenpalet

Ik zei het natuurlijk al; druk behang combineren werkt met twee regels. Die andere ‘regel’ is dus het vasthouden aan een kleurenpalet. Wanneer je tinten uit het behang terug laat komen in (in dit voorbeeld dus) de kussens, zul je zien dat druk behang combineren met de rest van je interieur op deze manier echt wérkt. Een ander leuk idee is om accessoires en meubels in een contrasterende kleur te kiezen. Een contrasterende kleur is een kleur die tegenover een bepaalde kleur op de kleurencirkel ligt. Als je hiervoor kiest, ‘popt’ een accessoire of meubel er op die manier echt uit. Voorbeelden van contrasterende kleurencombinaties van blauw en oranje, geel en paars en roze en groen.

HEB JIJ DRUK BEHANG IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

13 Comments

 1. Uuuuuuhm… Hahaha!

  1. Christiana says:

   Haha, ik weet wat je denkt, maar het hoéft natuurlijk niet op deze manier;-)

 2. Ik heb in één kamer druk behang en ik vind het echt heel leuk. De rest is dan wel ‘rustiger’ omdat ik het anders een beetje teveel vind worden. Mooie foto’s! Ik vind jouw interieur heel mooi.

  1. Christiana says:

   Ah, dankjewel Darina! Ik heb ook op meerdere plekken in huis druk behang, en ik probeer er dan inderdaad wel voor te zorgen dat niet álles te druk wordt.

 3. Nee, maar ik wil nog steeds achter onze tv iets opvallends doen qua behang. Ik zag zulke mooie prints op een website, dat je gewoon niet meer kan kiezen, zo mooi allemaal!

  1. Christiana says:

   Ai, dat probleem heb ik ook wel eens. Zo veel keus, te weinig muren;-)

 4. Hier momenteel gewoon behang, maar ik kan het wel smaken op deze manier.

 5. Ik vind het bij jou in huis zo onwijs gaaf, dat drukke behang! Zelf heb ik nu voor in de slaapkamer marmer behang gezien en hoewel dat nog steeds vrij rustig is, vind ik het een hele stap. Ik ben inderdaad altijd bang dat ik er snel op uitgekeken ben of dat het net niet bij mijn interieur staat en daarachter kom als het al op de muur zit haha!

  1. Christiana says:

   Haha jah, ik snap wat je bedoelt hoor. Er op uit gekeken raken is natuurlijk altijd mogelijk. Ik ben daar zelf echter nooit zo bang voor, want dan heb ik gewoon een goed excuus om weer een nieuw printje te kiezen en dat doe ik dan ook regelmatig;-)

 6. Het behang op jouw toilet vind ik zo mooi! Ik vind dat je echt goede tips geeft waarmee je iemand die die twijfelt zeker over de drempel kan trekken zonder er later spijt van te krijgen. Je zou zelfs mij over de drempel trekken wanneer we hier niet overal spachtelputz hadden 😂.

  1. Christiana says:

   Ah, dat is echt een fijn compliment, dankjewel;-)

   1. Cynthia says:

    Tamara, heb je het al geprobeerd? En Christiana, dat overweeg ik ook, een zwart wit print(tekening/grijstinten) op schoorsteen en een kleurenprint als dekbed, hoe kijk je daar tegenaan?

 7. Ik vind je flamingobehang echt zo cool!
  In mijn vorige huis had ik, toen ik nog singel was, net op een muur een heel mooi behang laten zetten (echt een statement wall was het), toen ik mijn man leerde kennen en algauw bij hem introk. Zijn huis (ons huis nu dus) is 2x zo groot als mijn huis was, dus het was een logische keuze, maar dat behangetje mis ik nog steeds!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.