Een druk vloerkleed combineren werkt eigenlijk altijd als je uitgaat van een kleurenpalet in je interieur. Ik leg uit hoe dat werkt.

Werk met een kleurenpalet als je een druk vloerkleed wilt combineren

Een vloerkleed doet heel veel voor je interieur. Het zorgt niet alleen letterlijk voor warmte onder je voeten, ook breng je met een vloerkleed direct sfeer en kleur in je interieur. Vloerkleden zijn er in alle soorten materialen die je maar bedenken kunt, en dat niet alleen! De keus in kleuren en prints is natuurlijk ook nog eens enorm. Juist omdat een vloerkleed vanwege het formaat vaak een echte eyecatchter in je interieur is, wil je natuurlijk wel dat hij mooi past bij de rest van je huis. Wil jij ook graag een kleurrijk vloerkleed in huis halen, al dan niet met een print, dan heb ik daarvoor drie handige tips. Een vloerkleed kun je aanschaffen op twee verschillende momenten, als finishing touch van je interieur, of juist als basis. Ik lees wel eens dat het niet uitmaakt wat je koopt. Als je alles wat je koopt mooi vind, past het volgens sommige mensen altijd bij elkaar. Ik moet zeggen dat ik het niet helemaal met die theorie eens ben. Het kan namelijk zo zijn dat je gewoon heel veel stijlen mooi vind, om over kleuren maar niet te spreken. Wil je een druk vloerkleed combineren, dan is het vaak het handigst om uit te gaan van een kleurenpalet. Is het vloerkleed de basis, dan kun je natuurlijk los gaan met de kleuren en de rest van je meubels en accessoires er op aanpassen. Is het vloerkleed de finishing touch, dan kun je bijvoorbeeld één of twee overheersende kleuren uit je interieur kiezen en de kleur van het drukke vloerkleed dáár vervolgens op aanpassen. Overheersende kleuren zijn dus kleuren die je al veel gebruikt hebt, zoals de kleur op de muren, de gordijnen of bijvoorbeeld de kleur van je bank. Wees vooral niet bang om verschillende kleurnuances te combineren, lichte en donkere tinten van één en dezelfde kleur dus. Vaak werkt dit zelfs nog beter dan trachten om allemaal dezelfde tinten bij elkaar te zoeken.

Patronen op een druk vloerkleed combineren

Je kunt prima een druk vloerkleed combineren met een andere print op behang bijvoorbeeld, of met kussens op de bank, als je vloerkleed onder je salontafel ligt. Eén van de beste tips voor het combineren van prints is wat mij betreft dat je uitstekend verschillende prints met elkaar kunt combineren, als je maar voor prints van verschillende grootte gaat. Je kunt dus prima kleine bloemetjes met een grote geometrische print combineren. Of smalle streepjes met grote cirkels. Dit werkt vaak nog beter wanneer je je ‘houdt’ aan het kleurenpalet. Zorg er dus voor dat er kleuren uit je drukke vloerkleed terugkomen in bijvoorbeeld de gordijnen, je dekbedovertrek of de kussens.

De afmetingen van je drukke vloerkleed

De afmetingen van een vloerkleed hebben natuurlijk niet echt te maken met de vraag of je vloerkleed wel of geen druk patroon heeft, maar ik wil er toch nog iets over zeggen. Wees niet voorzichtig met de afmetingen van je vloerkleed! Natuurlijk, een vloerkleed moet qua afmeting passen op de plek die je ervoor in gedachten had, maar je kunt echt beter voor een (te) groot vloerkleed gaan, dan voor een te klein vloerkleed. Een te klein vloerkleed kan niet alleen helemaal wegvallen, het kan er zelfs ook echt totaal niet mooi uitzien. Wanneer een vloerkleed wat te groot is, kun je hem altijd nog voor een deel onder de bank of onder het bed schuiven.

HOU JIJ VAN DRUKKE VLOERKLEDEN MET PRINTS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. 

13 Comments

 1. Ik vind het allebei erg leuk maar het hangt er vanaf hoe de ruimte verder is ingericht. Momenteel heb ik een ‘rustig’ kleed maar een kleed met een print zou ook niet misstaan of te combineren.

 2. Ik heb zo’n soort kleed in lichtblauw. De rest van mijn meubels zijn vrij neutraal.

 3. Mij lijken vloerkleden echt een ramp met hondenharen, haha. Hoe is jouw ervaring daarmee?

  1. Christiana says:

   Ik heb slechts één woord voor je: stofzuigen:-) Haha, ik heb bewust overal laagpolige kleden liggen, maar het blijft inderdaad een dingetje. Met een huisdier moet je gewoon eigenlijk dagelijks stofzuigen, Sketch vind het ook nog eens echt heerlijk om op de kleden te liggen!

   1. Geen vloerkleed voor mij dus, hahaha!

 4. Het hangt ervan af, is de ruimte te druk, te vol, dan liever een effen kleed. Het kleed wat jij hebt past perfect bij die ruimte, heel mooi! En hoe doe je het, zelfs Sketch matcht er goed bij haha!

  1. Christiana says:

   Daar hebben we haar ook op uitgezocht! (grapje natuurlijk;-))

 5. Ik hou zelf meer van neutrale vloerkleden, maar ik vind een drukke print bij andere wel altijd heel leuk om te zien.

 6. Wat grappig! Ik lees net een artikel over vloerkleden bij Darina. Nu heb ik helemaal zin om een nieuw kleed uit te zoeken 😀

  1. Christiana says:

   Ik las hem ook! En het toeval wilde dat ik in die webshop waar Darina over schreef net de dag ervoor zelf een vloerkleed besteld had;-)

 7. Ik houd zelf meer van neutrale vloerkleden, al kan ik dat me bij jouw interieur echt niet voorstellen. Bij jou horen gewoon zulke drukkere prints.

  1. Christiana says:

   Haha, ik snap helemaal wat je bedoelt! Ik zie soms van die hele minimalistische interieurs in aardetinten waar dan een bank met een vaas met 1 pampaspluim naast staat (bij wijze van spreken dan hè) en zoiets kan ik dan oprecht heel erg mooi vinden. Maar ik zou er dan toch niet willen wonen;-) Ik heb echt kleur om me heen nodig.

 8. Goede tips! Heb zelf keramische tegels op de vloer en daarbij vind ik vooral neutrale vloerkleden mooi staan denk ik. Bij sommige interieurs vind ik een wat drukker patroon ook wel mooi, maar met mijn interieur wil ik vooral rust uitstralen, vandaar 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.