Ga je een kleine badkamer verbouwen, dan sta je best voor een uitdaging. Waarschijnlijk zul je ook concessies moeten doen. Ik geef je vijf tips.

Een kleine badkamer verbouwen

Met een oppervlakte van ongeveer twee vierkante meter kan ik met recht zeggen dat ik in mijn nieuwe appartement een zéér kleine badkamer heb. Ik weet nog dat toen ik voor de tweede keer in het huis ging kijken, dat ik behoorlijk schrok van de afmetingen. Het was wel héél erg klein. De hypotheek was toen al rond en ik ging naar het huis om het één en ander op te meten voordat de verbouwingen van start zouden gaan en ik moest echt even slikken. Wat moest ik hier ooit van maken?! Ik wist al dat ik de badkamer volledig wilde laten strippen en verbouwen, maar je kunt je voorstellen dat een kleine badkamer verbouwen best een uitdaging is. Ik kan echter oprecht zeggen dat ik ondanks de concessies die ik heb moeten doen enorm blij ben met mijn badkamer. Ik geef je vijf tips die wellicht van pas komen wanneer je zelf een kleine badkamer gaat verbouwen.

Ga voor een lichte kleur

Mijn badkamer is niet alleen heel erg klein, er is ook nog eens geen raam waardoor er geen natuurlijke lichtinval is. Ga je zelf een kleine badkamer verbouwen, dan kun je het best gaan voor lichte kleuren. Ik ben zelf gegaan voor een witte marmer look. Omdat ik niet een volledig witte badkamer wilde, ben ik wel gegaan voor twee blauwe kleurvlakken. Verder heb ik gekozen voor messing accenten. Sowieso kun je met accessoires prima meer kleur in een badkamer brengen. Denk aan je handdoeken, maar ook met schilderijtjes aan de muur, een leuk zeeppompje en een mooie tandenborstelbeker breng je al kleur in de ruimte. Ik heb sowieso overal in huis met hetzelfde kleurenpalet gewerkt. Het is verder slim om te werken met een kleurenpalet om eenheid te creëren, maar ook omdat je een wat onrustig beeld kunt krijgen wanneer je met veel verschillende kleuren werkt, zéker in een kleine ruimte. Overweeg goed of je afwerkingen in de vorm van bijvoorbeeld een sierrand wilt. Door dit soort toevoegingen lijkt een kleine ruimte al gauw te druk.

Een kleine badkamer verbouwen met de juiste tegels

Wanneer je een kleine badkamer gaat verbouwen, denk je waarschijnlijk in de eerste plaats aan tegels. Over het algemeen geldt dat je het best kunt gaan voor een tegel die zo groot mogelijk is. Hierdoor lijkt de ruimte wat groter en creëer je tegelijkertijd meer rust in de ruimte. Tegelen is over het algemeen ook het meest praktisch, maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden. Je kunt namelijk ook verf en zelfs behang krijgen dat speciaal voor badkamers ontwikkeld is. Met de juiste kleuren en patronen kun je een ruimte ook groter doen lijken.

Ga voor compacte meubels en accessoires

Ga je een kleine badkamer verbouwen, dan is het zeer belangrijk om rekening te houden met de maten die je tot je beschikking hebt. Er is een enorme keus aan wastafelmeubels, maar zo’n meubel moet natuurlijk wel passen. Ik had zelf al direct deze wastafelzuil op het oog en wat ik eigenlijk wilde was daar een muurtje achter laten plaatsen, in plaats van een planchet dus. Mijn klusjesman echter veegde dit idee direct van tafel, omdat er dan simpelweg nauwelijks meer ruimte over zou zijn om voor die wastafel te staan. Uiteindelijk heeft hij dat muurtje dus in het gedeelte van de douche gemaakt. Neem dus goed de maten op voordat er verbouwd gaat worden. Het is niet alleen maar belangrijk dat je een wastafelmeubel mooi vind, hij moet ook echt in de ruimte passen, anders heb je er nog niets aan. Wees verder ook niet te enthousiast met accessoires. Hierdoor kan een kleine ruimte snel te vol worden en daardoor rommelig en zelfs onpraktisch.

Een kleine badkamer verbouwen; ga voor een grote spiegel

Wat je dan juist wel weer kunt doen, is gaan voor een echt grote spiegel. Met een grote spiegel creëer je namelijk weer het optische effect van meer ruimte. Door voor een badkamerspiegel met LED te gaan scheelt het ook al weer dat je geen lampjes aan de wand nodig hebt. Wat verder ook scheelt in de ruimte is kiezen voor spots. Hiervoor moet er wel een verlaagd plafond gemaakt worden waardoor je in de hoogte wat ruimte kwijt bent, maar aan de andere kant hoef je dan je geen rekening te houden met de afmetingen van een lamp.

Ga voor een inloopdouche

De meest goedkope manier om je doucheruimte af te schermen van de rest is natuurlijk het gebruik van een douchegordijn. Ik vind echter niets goedkoper en lelijker ogen dan een douchegordijn. Ik had echter absoluut geen ruimte voor een openslaande deur. Zelf ben ik dus gegaan voor een inloopdouche en dit scheelt nogal in de ruimte. Ga in een kleine badkamer ook vooral voor een wand van transparant glas. Hierdoor oogt de ruimte ook weer wat ruimtelijker.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

1 Comment

  1. Wat een slimme tip om een inloopdouche te installeren in een kleine badkamer. In ons klushuis zijn we bijna toe aan de badkamer renovatie. Het is een kleine badkamer, dus we kunnen in ieder geval geen groot bad plaatsen. Een inloopdouche past denk ik wel. Ik ga uitrekenen of het gaat passen, bedankt voor de tip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.