Ben je net verhuisd en wil je een kleurenplan maken voor je interieur? Ik geef je 5 handige tips om kleuren te kiezen en te combineren.

Beware

Een kleurenplan maken voor je interieur begint met kleuren die je blij maken

Als je in een nieuw huis gaat wonen of je huidige interieur of inrichting wilt veranderen, is het handig om met een kleurenplan te starten. Immers, wat je ook uitkiest voor je nieuwe huis, alles heeft een kleur. Ik ben een groot voorstander van het werken met een kleurenpalet. Het is namelijk dé manier om eenheid in je interieur te creëren. Zolang je je namelijk vasthoudt aan jouw kleurenpalet, zal alles een harmonieus geheel vormen, ook wanneer je graag verschillende stijlen met elkaar combineert. Een kleurenplan kun je overal op toepassen. Ik geef je tips en inspiratie geven voor het maken van een kleurenplan voor je interieur. Kleuren doen veel met je emotie. Kleuren kunnen letterlijk blij of ongelukkig maken. Kleuren kunnen een ruimte ook groter of kleiner laten lijken, net zoals bepaalde prints dat ook doen. Zelf had ik voor mijn nieuwe huis al heel snel een combinatie van kleuren in gedachten. Ik wilde sowieso een rustiger kleurenpalet dan in mijn oude huis. Zo heb ik overal gewerkt met beige, zwart, goud en blauw. In elke ruimte van het huis komen die kleuren terug, steeds in verschillende nuances. Zowel mijn slaapkamer als werkplek heb ik donkerblauw geverfd. Vaak wordt geadviseerd om wat kleinere ruimtes niet donker te verven, omdat donkere kleuren een ruimte kleiner kunnen laten lijken, maar ik vind juist dat de ruimtes nu heel gezellig en vooral geborgen aanvoelen. Houd je dus vooral niet altijd vast aan vastomlijnde regels, maar kijk vooral naar welke kleuren jou blij maken en wat past in jouw huis en bij je stijl.

Een basiskleur kiezen

Kleuren combineren is een kunst, maar gaat vooral om gevoel. Het is namelijk vooral belangrijk dat jij je goed en fijn voelt in je eigen huis. Ik kan me echter voorstellen dat je behoorlijk overweldigd kan raken wanneer je in de bouwmarkt bij de kleurenkaartjes staat of online een nieuwe verf wilt kiezen. Ga je voor Flexa of Sikkens verf, dan kun je online bij Verf-plaza een kleurtester bestellen. Ideaal! Ik heb dat in mijn oude huis toendertijd voor de slaapkamer ook gedaan. Met zo’n kleurentester kun je een klein vlak op de muur verven waardoor je makkelijker een keus kunt maken. Ik zou altijd adviseren om meerdere testers te bestellen van kleuren die op elkaar lijken. Deze kun je dan onder of naast elkaar op de muur aanbrengen en zo kun je makkelijker vergelijken. Vergeet ook vooral niet om de kleurentester te gebruiken in de buurt van een raam en juist op een plek waar weinig natuurlijk licht valt. Zo kun je kijken of de kleuren op die beide plekken mooi uitkomen. Er is vast een kleur die je heel erg mooi vindt, een kleur waarvan je zeker weet dat je die in ieder geval in je interieur wilt hebben. Laten we als voorbeeld mijn huis nemen en zeggen dat jij ook graag blauw in huis wilt. Hoe kun je dat blauw dan vervolgens verwerken in je interieur, en waarmee kun je dat blauw combineren?

Kleurenplan maken voor je interieur met de kleurencirkel

Een super handige tool voor het toevoegen en combineren van kleuren in je interieur is de kleurencirkel. De kleurencirkel bestaat uit verschillende kleuren; de zogenaamde primaire kleuren zijn de kleuren die je niet kunt maken door andere kleuren met elkaar te mengen; rood, blauw en geel dus. Wanneer je twee primaire kleuren met elkaar mengt, krijg je een secundaire kleur. Wanneer je dus bijvoorbeeld blauw en geel met elkaar mengt, krijg je de kleur groen. Andere primaire kleuren zijn oranje (door rood en geel te mengen) en paars (door rood en blauw te mengen). Tertiaire kleuren ontstaan wanneer je een primaire kleur mengt met een secundaire kleur. Wit, zwart en grijs staan niet op de kleurencirkel, evenals de kleur bruin. Grijs krijg je door zwart en wit met elkaar te mengen en bruin krijg je door een primaire kleur (rood, geel of blauw) met een complementaire kleur die recht tegenover de primaire kleur op de kleurencirkel ligt. Voor alle kleuren geldt dat door wit of zwart toe te voegen een kleur lichter of donkerder wordt.

Kleuren combineren

In principe zijn alle kleuren natuurlijk met elkaar te combineren. Nogmaals, het gaat namelijk vooral om wat jij mooi vindt. Het is echter een feit dat bepaalde kleurencombinaties beter ‘werken’ dan andere. Zo kan een explosie aan kleur in je interieur heel overweldigend en druk aanvoelen, terwijl weinig kleur een ruimte kil, saai en zielloos kan laten lijken. Kleuren combineren kan op verschillende manieren. Zo kun je kiezen voor een zogenaamd monochroom kleurenpalet. Dan werk je met slechts één kleur. Die kleur kun je dan terug laten komen in verschillende nuances. In het geval van blauw kies je dus bijvoorbeeld een donkerblauwe bank en lichtblauwe muren. Verschillende nuances van kleuren heb je vaak sowieso al te pakken door te werken met verschillende materialen. Een blauwe kleur van een linnenhoes kan er bijvoorbeeld heel anders uitzien dan een blauwe kleur van een velvet of satijnen kussenhoes. Met een contrasterend kleurenpalet kies je voor kleuren die tegenover elkaar op de kleurencirkel liggen. Hiermee kun je heel gave effecten creëren. Voorbeelden van contrasterende kleuren zijn blauw en oranje en roze en groen. Je kunt ook gaan voor een harmonieus kleurenpalet. In dat geval bestaat je kleurenplan uit kleuren die allemaal naast elkaar op de kleurencirkel liggen.

Kleur doseren in je interieur

Ga je aan de slag met een kleurenplan maken voor je interieur, dan moet je ook goed nadenken over het doseren van de kleuren. Vind je het bijvoorbeeld leuk om te werken met contrasterende kleuren, maar wil je niet dat het geheel too much wordt? Dan kun je de zogenaamde 60 / 30 / 10 regel toepassen. Hierbij kies je drie kleuren. Twee daarvan liggen naast elkaar op de kleurencirkel en deze twee kleuren pas je in zestig en dertig procent toe in je interieur. Je kiest dus bijvoorbeeld voor een blauwe bank (30%) en groene muren (60%). Als contrastkleur kies je oranje. Deze oranje kleur kun je dan vervolgens in tien procent van je interieur terug laten komen, bijvoorbeeld in je lampenkappen, in details op je vloerkleed of een groot schilderij en in je kussens.

Bij een kleurenplan maken voor je interieur moet je dít voorkomen

Kleuren kiezen voor je interieur en het maken van kleurencombinaties is enorm leuk, zeker wanneer je al die combinaties uiteindelijk ook daadwerkelijk in je interieur samen ziet komen. Zoals ik al zei, is het combineren van kleuren vaak een kwestie van gevoel. Er is echter wel iets dat je beter kunt proberen te voorkomen, en dat is heel hard op zoek gaan naar verf, meubels en accessoires in precies dezelfde kleuren, in de hoop dat deze dan met elkaar gaan matchen. In negen van de tien gevallen werkt dit namelijk niet. Kies je voor een bepaalde kleur verf op de muur, dan is het vrijwel onmogelijk om daar bijvoorbeeld exact dezelfde kleur kussens bij te zoeken. Twee kleuren die op elkaar lijken vallen sowieso tegen elkaar weg, en bovendien zullen de kleuren altijd nét een beetje anders zijn. De structuur van een muur is namelijk anders dan de textuur van een kussen, waardoor kleuren nét niet hetzelfde zijn. Twee kleuren naast elkaar die nét even anders zijn, zien er in de meeste gevallen niet mooi uit. Ga dus liever voor bijvoorbeeld lichte en donkere tinten van een dezelfde kleur.

WELKE KLEUREN HEB JIJ IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.