Ga je een huis kopen, dan komt daar meer bij kijken dan je misschien in de eerste instantie zou denken, een koophuis verzekeren bijvoorbeeld.

Een koophuis verzekeren met een opstalverzekering

Een huis kopen is enorm spannend en leuk, maar er komt wel heel veel bij kijken. Het zal waarschijnlijk de grootste aankoop zijn die je ooit in je leven gaat doen en van tevoren, tijdens en na de koop zullen er een hoop zaken geregeld moeten worden. Een koophuis verzekeren, bijvoorbeeld. Net zoals dat het in Nederland verplicht is om een zorgverzekering te hebben, zo zijn er ook een aantal verplichte verzekeringen die je moet afsluiten wanneer je een huis gaat kopen. En dan zijn er natuurlijk nog een aantal verzekeringen die optioneel zijn. Ga je een huis kopen, dan zijn de volgende verzekeringen in ieder geval aan te raden. Je kunt natuurlijk schade aan je spullen hebben, maar ook aan je huis zelf. Hiervoor kun je een opstalverzekering afsluiten. Met zo’n verzekering ben je verzekerd voor schade aan je huis die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, blus en rookschade, maar ook door oorzaken als diefstal, vandalisme en waterschade. Schade an sich is al erg genoeg, maar het hérstellen van de schade kan ook enorm in de papieren lopen. Het kan ook voorkomen dat het in de eerste instantie niet helemaal duidelijk is waar de schade door veroorzaakt werd. Er moet dan een onderzoek gedaan worden, bijvoorbeeld door een loodgieter of een elektricien. Het is fijn om te weten dat de kosten van het opsporen van de oorzaak en de herstelkosten vaak ook vergoed worden vanuit je opstalverzekering. Ook schade aan glas, zonnepanelen en zelfs aan een laadpaal voor je elektrische auto, die wij dus ook voor de deur hebben, zijn meeverzekerd.

Denk ook aan het verzekeren van spullen die ín je koophuis staan

Verder moet je niet alleen een koophuis verzekeren, maar ook de spullen die er in staan. Dat doe je met een inboedelverzekering. Schade aan je inboedel kan natuurlijk ook weer op allerlei verschillende manieren veroorzaakt worden; door rook, door brand en zelfs door het blussen van een brand. Maar ook door diefstal, vandalisme en inbraak. En wat te denken van schade die veroorzaakt wordt door weersomstandigheden, zoals hagel, zware regen en storm? Tot slot kan ook waterschade heel veel ellende veroorzaken. Dit hebben wij zelf ondervonden, aangezien we niet één, maar zelfs tot twee keer toe ernstige lekkage gehad hebben. De eerste keer werd het veroorzaakt door een rioolpijp onder ons huis die niet goed aangesloten bleek te zijn en de tweede keer was er sprake van een geknapte waterleiding. Denk niet dat zulke schade ‘wel meevalt’, want we hebben uiteindelijk op drie verdiepingen zeer ernstige schade gehad. Uiteindelijk zijn de kosten van het tweede schadegeval in zijn geheel vanuit onze verzekering betaald. En dat is natuurlijk fijn om te weten, want schade hebben aan je spullen is natuurlijk al erg en stressvol genoeg.

Een rechtsbijstandverzekering en een levensverzekering

Een rechtsbijstandsverzekering is niet verplicht, maar wel handig om te hebben. Hij komt namelijk van pas als je een juridisch conflict hebt met bijvoorbeeld je werkgever, de gemeente of de buren. Misschien kun je je nog wel herinneren dat wij vorig jaar onze trappen lieten bekleden, maar dat die klus (en daarbij de complete trapgaten) compleet geruïneerd werden door de stoffeerder? Ook die kwestie is in behandeling genomen door onze rechtsbijstandsverzekering. Een levensverzekering is volgens de wet niet verplicht, maar een hypotheekverstrekker kan jou wel verplichten om bij de aankoop van een huis een levensverzekering af te sluiten. Zo’n verzekering keert een bedrag uit bij het overlijden van de verzekerde persoon. Je kunt je voorstellen dat wanneer je samen met je partner een huis koopt en je partner komt te overlijden, het voor veel mensen onmogelijk is om de kosten voor de hypotheek in hun eentje te betalen. Met het bedrag dat uitgekeerd wordt kan de nabestaande (een deel van) de hypotheek betalen. Er bestaan trouwens verschillende vormen van levensverzekeringen. Zo bestaan er verzekeringen waarbij de verzekering uitkeert als een persoon op een bepaalde van tevoren vastgestelde datum nog leeft, maar er bestaat ook een verzekering waarbij het bedrag wordt uitgekeerd wanneer de persoon is overleden. Dit zijn in ieder geval de verzekeringen die wij hebben afgesloten toen we ons huis kochten. Het zijn zeker niet de leukste dingen om je mee bezig te houden, maar het is wel heel slim om hier echt eens goed voor te gaan zitten.

HEB JIJ EEN EIGEN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

4 Comments

  1. Ik heb een eigen huis en precies dezelfde verzekeringen als jij 🙂 Het bedrag van mijn levensverzekering is ook echt best wel laag, dus dat is extra lekker.

  2. Ja wij hebben ook een koopwoning en weet nog dat ik dit onwijs ingewikkeld en zware kost vond. We hebben ons er doorheen gebikkeld, zodat we nu alles goed geregeld hebben.

  3. Wat erg van die trap! Ik twijfel ook altijd zo erg om via deze weg iemand in te huren. Gelukkig heb je het uiteindelijk weer mooi gemaakt

    1. Christiana says:

      Oh Iris, het is zo erg! Maar het is nog niet opgelost hoor! Die man werkt totaal niet mee en er is nog niets veranderd aan de situatie. Dus elke keer dat ik die trap oploop baal ik er gewoon enorm van, gelukkig maken de boompjes wel een hoop goed. Ik probeer dus maar daarnaar te kijken in plaats van naar beneden;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.