Ga je een lichtplan maken, dan is het belangrijk om een goed overzicht te hebben van je wensen en de mogelijkheden van je huis. Ik help je op weg.

Een lichtplan maken voor je huis

Goede verlichting voor je huis is heel belangrijk. Verlichting vervult immers niet alleen een functie, maar de juiste verlichting doet ook heel veel voor de sfeer in je huis. Om die reden is een lichtplan maken een goed idee. Je kunt hier een professional voor inhuren, maar uiteraard kun je dit ook prima zelf doen. In feite kun je natuurlijk op elk gewenst moment een lichtplan maken. Maar het is vooral heel erg slim om zoiets te doen vóór een (grote) verbouwing. Zo’n lichtplan is natuurlijk heel erg afhankelijk van wat je wensen zijn en wat de mogelijkheden zijn. Als er één ding is wat ik geleerd heb van de vele verbouwingen in de afgelopen twee jaar, is dat alles in principe mogelijk is, mits je er natuurlijk budget voor hebt. Zitten lichtpunten niet op plekken waar jij ze handig vindt of heb je er te weinig, dan kunnen deze er gewoon bijgemaakt worden. En dit moet natuurlijk op een bepaald moment gedaan worden. Stel je voor dat je net alle muren hebt laten stuuken en dán bedenkt dat je er eigenlijk nog wel een paar lichtpunten bij had willen hebben. Aan de andere kant is er nog een belangrijke les die ik geleerd heb. Vaak is het heel goed om eerst te ‘voelen’ wat een huis nodig heeft. En in feite krijg je dat gevoel pas als je er daadwerkelijk woont. Pas dan ontdek je jouw favoriete plekken en weet je wat je huis nodig heeft, ook qua verlichting. Het is dus aan jou om hier goed over na te denken.

Hoe begin je met het maken van een lichtplan?

Ga je een lichtplan maken, dan is het handig als je een plattegrond van je woning hebt. Een tip voor als je een huis gekocht hebt en een plattegrond aangeleverd krijgt; meet alles zelf nog eens na. Wij ontdekten ook dat er behoorlijke verschillen waren tussen de plattegrond en de daadwerkelijke afmetingen. Enkele centimeters te veel of te weinig meten kan bepaalde plannen echt in de war sturen. Heb je geen plattegrond, maak er dan zelf een. Houdt hierbij goed rekening met de locatie van deuren en uiteraard de reeds aanwezige lichtpunten en schakelaars.

Hoe worden de ruimtes straks gebruikt en ingedeeld?

Als je het over verlichting in je interieur hebt, kun je drie verschillende soorten verlichting onderscheiden. De basisverlichting is het meest belangrijk. De naam zegt het in feite al; dit is de verlichting die ervoor zorgt dat de gehele ruimte verlicht wordt. In een woonkamer kan dit bijvoorbeeld een plafonnière of een hanglamp zijn, in een hal of overloop kan dit bijvoorbeeld om een led panelen systeemplafond gaan. Zoiets hadden wij bijvoorbeeld op de overloop boven toen we in dit huis kwamen wonen. Onder functionele verlichting valt de ‘praktische’ verlichting die er voor zorgt dat je bijvoorbeeld kan lezen of werken op die specifieke plek. Een bureaulamp is daar een voorbeeld van, net zoals spots boven je aanrechtblad. Sfeerverlichting tot slot zorgt voor sfeer en gezelligheid in de ruimte. Omdat elke ruimte in ieder geval basisverlichting nodig heeft om er überhaupt iets te kunnen zijn als het buiten helemaal donker is, is het het meest handig om daar mee te beginnen. Het is ook erg handig als je alvast op je plattegrond kunt aangeven hoe je de ruimtes gaat indelen. Waar komt het bed in de slaapkamer te staan? Want daar wil je waarschijnlijk nachtlampjes bij in de buurt hebben. Waar komen de bank en de salontafel te staan? Daar wil je waarschijnlijk ook een lamp boven hebben.

Welke lichtpunten zijn reeds aanwezig in huis?

Op je plattegrond kun je aangeven welke lichtpunten en lichtschakelaars er reeds aanwezig zijn in je huis. Hetzelfde geldt voor de locatie van de stopcontacten die natuurlijk van belang zijn voor losstaande lampen. Wanneer je voldoende aansluitingen hebt, hoef je buiten het aanschaffen van de lampen in feite niets te doen. Ben je echter niet content met het aantal aansluitingen of wil je ze op andere plekken, dan moet dat geregeld worden voordat er eventueel gestuukt, behangen en / of geschilderd gaat worden. Als je het lichtplan gemaakt hebt, is het tijd voor het leukste klusje, het uitzoeken van de lampen. Ook hier zijn natuurlijk heel veel tips voor te geven. De belangrijkste tip is wat mij betreft om altijd goed rekening te houden met de afmetingen van de lamp. Een lamp moet namelijk letterlijk passen op de plek die jij in gedachten hebt. Zo moeten eventuele deuren er onderdoor open en dicht kunnen en moet je er bijvoorbeeld ook niet steeds tegen aan lopen. Verder is het belangrijk om rekening te houden met je budget. Ik zou daarom altijd adviseren om eerst in basisverlichting en in praktische verlichting te investeren. Die prachtige losstaande designerlamp die je op het oog hebt, kun je er later altijd nog bijzetten!

EEN LICHTPLAN MAKEN, HEB JIJ DAT WEL EENS GEDAAN? BEN JIJ TEVREDEN MET DE VERLICHTING IN JE INTERIEUR?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

6 Comments

  1. Ja goede tips licht is heel belangrijk vooral in de woonkamer/keuken. Toen wij dit appartement kochten hebben we daar wel over nagedacht maar omdat er dan zoveel andere electriciteitspunten gemaakt moesten worden en dit alleen al Euro 5.000 electriciën was hebben we alleen wat andere stopcontacten aan laten brengen. Nog op zoek naar een mooie vloerlamp en wandlampjes maar die “draden” naar het stopcontact zijn dan ook weer slecht weg te werken alleen als je weer gaat frezen (lees rommel en kosten). We zijn hier eind januari komen wonen en omdat het toen steeds lichter werd buiten hebben we er ook verder niet zo op gelet.

    1. Christiana says:

      Herkenbaar, nu het steeds vroeger donker wordt ga je daar plotseling veel meer op letten. Soms blijft het zelfs ook een beetje donker en moeten de lampen zelfs de hele dag aan. Losse draden zijn altijd een dingetje. Draden achter de tv zijn bij ons gelukkig netjes weggewerkt, maar draden van losse vloerlampen, daar moet ik me altijd maar bij neerleggen. Ik ben behoorlijk veranderlijk in huis dus ik wil losse lampen nog wel eens door het huis verplaatsen. Dat is ook de reden dat ik zelf niet gauw voor wandlampjes zou kiezen;-)

  2. Goede tips. Licht is zo belangrijk in een interieur. Wij hebben dit wel goed van tevoren bedacht en we zijn nu ook tevreden met de verlichting. Wij maken gebruik van de Philips Hue lampen, zodat je verschillende (kleur) sferen kunt gebruiken.

  3. Nee dat heb ik nog nooit gedaan, maar dat is denk ik geen slecht plan voor de woonkamer. Daar hebben we nog steeds niet de perfecte lampen kunnen vinden.

  4. Ik heb geen lichtplan gemaakt, maar dat was ook omdat de hoofdplekken voor de verlichting in mijn huis al heel logisch waren. Dat heb ik aangevuld met staanlampen/leeslampen in de buurt van een stopcontact.

  5. Goeie tips. Ik heb nog nooit een lichtplan gemaakt. Heb de verlichting eigenlijk altijd op gevoel gedaan, of omdat het op logische plekken moest komen. Maar leuk om er eens zo naar te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.