Heb je een grote monstera staan die alle kanten opgroeit? Een monstera opbinden met een bamboestok doe je zo. En dít kun je beter niet doen.

Een monstera opbinden, waarom is dat (soms) nodig?

Kamerplanten groeien bij ons thuis in heel andere omstandigheden op dan in de natuur. Zo groeien bepaalde planten in de natuur tegen bomen op om dichterbij het licht te kunnen komen. In jouw huis staat de monstera natuurlijk gewoon in een pot. Echter, het is de natuur van deze plant om omhoog te groeien en daarom kun je een monstera opbinden. Deze plant kan heel snel heel groot worden waardoor de bladeren heel erg naar voren kunnen gaan hangen. Dit heeft te maken met het gewicht van de bladeren. Denk er trouwens om dat er een verschil is tussen gezonde bladeren die vanwege het gewicht naar voren gaan hangen en tussen een plant die gewoon zijn ‘kopjes’ (bladeren dus…) laat hangen omdat hij dorst heeft! Ik heb in huis inmiddels meerdere monstera’s staan. Ik vind het namelijk een prachtige en makkelijk te onderhouden plant, maar de voornaamste reden dat ik er inmiddels meerdere heb is omdat hij zo makkelijk te stekken is. Mijn monstera’s werden echter heel groot en gingen hangen. Ik ging online op zoek naar tips voor het opbinden van een monstera en overal kwam ik de tip van een monstera opbinden met een mosstok tegen. Ik vind zo’n mosstok echter heel erg lelijk, dus ik bedacht iets anders: een monstera opbinden met een bamboestok.

Een monstera opbinden met een bamboestok

In onze tuin hebben wij vorig jaar hedera’s laten plaatsen tegen de schutting aan, vooral om de oude en lelijke schutting een beetje te maskeren. Vanwege de komst van een nieuwe schutting, moest ik deze echter verplaatsen. Een aantal van de hedera’s plaatste ik dus in de boarders en daardoor had ik een aantal bamboestokken over. Die leken mij wel handig om een monstera mee op te binden. Ik ben met eentje begonnen en ik zag natuurlijk direct dat de monstera er na het opbinden al veel mooier bij stond. Ik besloot het een paar weekjes aan te kijken en kwam tot de conclusie dat een monstera opbinden met een bamboestok prima kan. Inmiddels heb ik er dan ook meerdere opgebonden. In feite is een monstera opbinden met een bamboe stok (of een mosstok als je dat liever doet) niet moeilijk, je moet alleen wel met beleid te werk gaan. Ga er niet voetstoots vanuit dat je stok altijd precies midden in de pot kan staan. Het is natuurlijk afhankelijk van hoe je monstera gegroeid is. Ook is het handig om van tevoren te kijken welke stelen je aan de bamboestok wilt opbinden. Ik heb ze zelf bijvoorbeeld niet allemaal opgebonden, alleen de stelen met de grootste bladeren die het meest hingen. Zoek en voel voor het plaatsen van de stok even goed met je vingers in de aarde waar je de stok kunt plaatsen, zodat je hem niet op de wortels zet en deze op die manier beschadigt. Het opbinden van de monstera doe je vervolgens het beste met touw. IJzerdraad kan in principe ook, maar de kans dat je hiermee de stelen beschadigt is natuurlijk aanwezig. Gebruik je ijzerdraad, zorg er dan voor dat je het draad niet te strak vastbindt. Visdraad zou ik zelf niet aanraden. Veel monstera’s hebben trouwens luchtwortels. In de natuur gebruikt de monstera deze wortels om voedingsstoffen uit de lucht te halen. Daarnaast gebruikt de monstera luchtwortels om zich te hechten aan boomstammen. Zelf heb ik er voor gekozen om de luchtwortels gewoon te laten hangen en niet op te binden. Je kunt luchtwortels ook in de aarde plaatsen zodat ze daar uiteindelijk kunnen veranderen in grondwortels.

Wanneer kun je een monstera het beste opbinden?

Er zijn eigenlijk twee goede momenten om een monstera op te binden. Sowieso is het goed om dit in het voorjaar te doen. Op deze manier heeft je monstera een heel seizoen om bij te komen. Verder kun je er voor kiezen om hem op te binden op het moment dat je hem toch al wilde verpotten. Op deze manier heeft je monstera maar één keer een ‘klap’ te verduren. Tot slot wil ik nog vermelden dat opbinden met een bamboe stok alleen mogelijk is wanneer je monstera niet al te groot is. Je kunt je wel voorstellen dat een heel grote monstera niet onder de indruk zal zijn van een enkele bamboestok (die natuurlijk veel smaller en lichter is dan een mosstok!) en alsnog zal gaan hangen.

HEB JIJ MONSTERA’S IN HUIS? HEB JE WEL EENS EEN MONSTERA OPGEBONDEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

8 Comments

  1. Wij hadden een monstera in huis maar deze werd zo ontzettend groot dat ik de plant heb weggegeven. Volgende keer het opbinden maar eens proberen 🙂

  2. Ik heb het ook gedaan met bamboestokken omdat ik die mosstokken ook niet echt mooi vond. Die waren ook nog best lastig te verkrijgen trouwens! Ik heb trouwens toen nog speciaal “draad” (een soort dikker zacht plastic dat van binnen open is) draad gekocht zodat het de plant inderdaad niet beschadigt.

  3. Ik heb geen monstera’s in huis, niet meer althans, ze zijn giftig voor katten. Maar in de tuin heb ik wel planten staan die ik ook met bamboe stokken recht heb gezet. Ik heb van die speciale knijpers gebruikt, die zijn cirkelvormig en zo kan je heel makkelijk de takken aan elkaar en aan de stok vastzetten.

  4. Natascha says:

    Yes! Ik heb een hele grote hier in huis. Heb jij er trouwens veel verstand van? De bruine heeft een paar bladeren waarvan het einde bruin is, en ik snap niet waarom 🙁

    1. Christiana says:

      Dat kan te maken hebben met een te lage luchtvochtigheid in huis of het feit dat er te veel kalk in het water zit dat ze krijgen. Dit kun je verhelpen door ze niet gewoon water te geven, maar afgekoeld gekookt water.

  5. Ik had een monstera, maar die ging helaas dood. 🙁 Die had ik nog niet eens heel lang daarvoor opgebonden, overigens…

  6. Nog nooit gedaan, maar had ik bij onze vorige Monstera eigenlijk wel moeten doen. Hij ging namelijk vreselijk hangen naarmate ie groter werd, niet echt mooi ook. Ik heb ‘em inmiddels niet meer, hij is ziek geworden oid en kreeg de rouwvliegjes niet meer weg. Zelfs zo’n makkelijke plant houdt het hier niet lang uit 😥. Nu heb ik een Monkey Mask Monstera die een stuk kleiner is. Groeit wel lekker trouwens.

  7. Nee, we hebben vooral waaierpalmen in huis. 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.