Op zoek naar een nieuw vloerkleed voor je woonkamer? Welk materiaal kies je? En hoe zorg je dat het kleed goed bij de rest van je interieur past?

Beware

Een nieuw vloerkleed voor je woonkamer, begin met meten

Wil je graag een nieuw vloerkleed voor je woonkamer, dan is het belangrijk om eerst goed de maten op te nemen van de ruimte die je tot je beschikking hebt. Ik kies mijn vloerkleden altijd zo groot mogelijk, maar het vloerkleed moet natuurlijk in de eerst plaats wel passen en dus niet zó groot zijn dat je hem überhaupt niet kwijt kunt. Hoe groter, hoe beter, is mijn motto altijd. Een te klein vloerkleed kan er ielig uitzien en helemaal wegvallen in een ruimte. Een vloerkleed heeft tal van praktische voordelen, maar vaak kies mensen een vloerkleed in de eerste plaats om sfeer te creëren en om de woonkamer er mooier uit te laten zien. Het mooiste effect krijg je in de meeste gevallen met een groot kleed. Het is vaak leuk om de zijkanten van het vloerkleed een beetje weg te laten vallen onder de randen of de voorpoten van je bank of meubels. Vloerkleden heb je natuurlijk in alle soorten en maten die je maar bedenken kunt, maar je kunt ook een vloerkleed op maat laten maken. Dat is ideaal, omdat je dan perfect rekening kunt houden met de maten, maar zeker ook met de vorm van je woonkamer. Lang niet alle woonkamers zijn natuurlijk standaard vierkant en in die gevallen is het dus fijn om een vloerkleed te laten maken die perfect in de ruimte past. Het is niet altijd makkelijk om uit je hoofd te bepalen hoe groot het vloerkleed voor je woonkamer moet zijn. Wat dan kan helpen is om de lijnen die je zelf in gedachten hebt, op de vloer uit te zetten met afplaktape. Dit kun je daarna weer makkelijk verwijderen, maar op het moment dat je er mee bezig bent, kun je er dus een beetje mee experimenteren.

Van welk materiaal moet het vloerkleed voor je woonkamer zijn?

Vloerkleden heb je dus in verschillende maten, kleuren en uiteraard ook met alle prints die je maar bedenken kunt. Maar dan is er ook nog eindeloos veel keus in materialen. Het is belangrijk om hier goed over na te denken want een vloerkleed voor je woonkamer moet natuurlijk niet alleen mooi, maar ook praktisch zijn. Zo heb je bijvoorbeeld synthetische vloerkleden van kunststof en polyester en vloerkleden van natuurlijke materialen zoals wol, katoen, sisal en kokos. Wol is bijvoorbeeld duurzaam en het materiaal voelt bovendien altijd comfortabel onder je voeten, omdat het warmte regulerend is. Zo’n vloerkleed voelt dus lekker fris aan onder je voeren in de zomer, maar heerlijk comfortabel en warm in de winter. Jute op zijn beurt is oersterk, natuurlijk en ventilerend. Het materiaal is verder erg goed te combineren in verschillende woonstijlen. Katoen is een lucht en luchtig materiaal dat ook makkelijk te combineren is. Katoen is echter wel behoorlijk gevoelig voor verkleuring onder invloed van zonlicht. Denk dus goed na over wat je mooi vind, wat in je woonstijl past, maar vooral ook wat voor jou, je gezin en je leefstijl praktisch is. Jute en kokos bijvoorbeeld zijn niet zo goed bestand tegen vocht en dat is dus eigenlijk niet zo praktisch met huisdieren die een ongelukje binnenhuis kunnen hebben of met kleine kindjes die een beker sap laten vallen. Katoen kan aardig snel slijten en is dus weer minder geschikt in ruimtes waar volop gelopen wordt, zoals een hal.

Prints combineren

Een vloerkleed voor je woonkamer is zeer bepalend voor de look. Je zult echt zien dat door een vloerkleed neer te leggen, je direct een heel andere sfeer creëert. Met een effen vloerkleed creëer je rust, zeker als dat vloerleed dan ook nog eens van een natuurlijk materiaal gemaakt is. Echter, wil je met het vloerkleed juist een statement creëren, dan mag je best gaan voor een vloerkleed met een opvallende print en / of een vloerkleed met wat meer kleur. Er zijn er paar handige tips waarmee je verschillende prints in je woonkamer perfect met elkaar kunt combineren. Hoe zorg je er nu voor dat je nieuwe vloerkleed goed past bij bijvoorbeeld je kussens, schilderijen en lampenkappen? Verschillende prints combineren kan prima, maar zorg er dan voor dat je prints verschillend van grootte zijn. Je kunt dus bijvoorbeeld prima bloemen en strepen combineren, maar zorg dan dat je een kleine streep met een grote bloem combineert, of andersom. Een klein bloemetjespatroon naast een smalle streep kan er heel druk uitzien naast elkaar. Laat ook vooral kleuren terugkomen. Heb je bijvoorbeeld blauwe kussens op je bank, dan is het leuk om een vloerkleed uit te zoeken waar ook blauw in zit. Werk zeker met verschillende tinten van een bepaalde kleur.

HEB JIJ EEN VLOERKLEED IN JE WOONKAMER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

1 Comment

  1. Leuk kleed heb je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.