Wil je een open kast stylen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Een goede start is het bedenken van een kleurenpalet.

Kies een kleurenpalet

Het is om twee redenen handig om, voordat je een open kast gaat stylen, een kleurenpalet te kiezen. Op die manier creëer je namelijk een mooi geheel, maar het is dan óók veel makkelijker om te bepalen wat je wel en niet in je open kast gaat zetten, zeker als je weinig inspiratie hebt. Heb je namelijk een kleurenpalet gekozen, dan kun je letterlijk je huis eens doorlopen om te kijken welke accessoires en bijvoorbeeld foto’s er in je open kast passen. Een kleurenpalet bestaat vaak uit twee of drie kleuren. Je kunt kiezen voor twee bij elkaar passende kleuren, een zogenaamde harmonieuze kleurencombinatie zoals blauw en groen, en dan voor een accentkleur gaan. Kies je voor een monochroom kleurenpalet, dan kies je voor één kleur en ga je op zoek naar verschillende tinten en nuances van die kleur. Bij een contrasterend kleurenpalet kies je twee kleuren uit het kleurenwiel die vrijwel lijnrecht tegenover elkaar liggen, bijvoorbeeld oranje en blauw of roze en groen. Kleuren die tegenover elkaar in het kleurenpalet liggen, versterken elkaar en daardoor kun je hiermee mooie effecten creëren.

Hoogteverschillen en oneven aantallen

Hoogteverschillen werken áltijd goed in een open kast, dit maakt het geheel namelijk wat spannender dan wanneer je allemaal dingen naast elkaar plaatst die even groot zijn. Heb je nu toevallig veel accessoires die ongeveer even groot zijn? Je kunt zelf heel makkelijk hoogteverschillen creëren door spulletjes ergens op te zetten, bijvoorbeeld op een stapel boeken of tijdschriften. Maak je gebruik van lange kaarsen in je open kast en zijn je kaarsenstandaards allemaal van dezelfde hoogte? Brand je kaarsen niet altijd allemaal tegelijkertijd. Kaarsen van verschillende hoogtes geven een heel speels effect, probeer het maar. Net als hoogteverschillen creëren, werkt het werken met oneven aantallen tijdens het stylen van een open kast ook áltijd. Twee vaasjes naast elkaar kan er wat saai uitzien, voeg er een derde aan toe en het geheel lijkt opeens veel interessanter. In het verlengde van werken met oneven aantallen en hoogteverschillen werkt ook groeperen altijd goed in een open kast. Wanneer je hier en daar wat random accessoires in een open kast gaat zetten, kan dit er wat rommelig uitzien. Vaak is het dan leuk om deze spulletjes te groeperen, bijvoorbeeld op een dienblad of op een stapel boeken.

Planten in je open kast

Je open kast gaat echt leven door het toevoegen van planten en bloemen. Kies voor planten van verschillende groottes en hoogtes. Met de potten kun je je dan weer houden aan je kleurenpalet. Op bijvoorbeeld de bovenste plank van je open kast kun je hangplanten zetten. Deze zullen dan naar beneden groeien en dat geeft een heel leuk botanisch effect. Houd je niet van planten of heb je geen groene vingers? Dan kun je eventueel gaan voor droogbloemen. Mooi in een vaasje, en je hebt er helemaal geen omkijken naar. Enkele losse takjes eucalyptus in een mooi vaasje staan vaak ook al gezellig. Hetzelfde geldt voor bloemen. Vaak staat een groepje kleine vaasjes met daarin losse bloemetjes erg stijlvol. Wanneer je echt mooie vaasjes hebt, kun je er zelfs een paar leeg laten staan

Zorg ook voor voldoende opbergruimte in een open kast

Vaak kies je voor een open kast omdat je het leuk vind om naar je spulletjes te kunnen kijken. Dan is het natuurlijk wel leuk als je ook daadwerkelijk móóie spulletjes in die open kast zet, zodat het geen allegaartje wordt. Merk je dat je toch geneigd bent om allerlei ditjes en datjes op die kast te zetten, omdat je bijvoorbeeld weinig ruimte elders hebt? Dan kun je ook kiezen voor mooie manden of opbergdozen voor in je open kast. Ik heb zelf bijvoorbeeld een aantal BRANÄS manden van Ikea die qua maat en vorm perfect in mijn Ikea VITTSJÖ kast passen. Mooie voorraadpotten, blikjes, kistjes of dozen zijn bijvoorbeeld ook leuk voor waxinelichtjes. Ik brand nu weer veel kaarsjes en zo heb ik die altijd bij de hand. Het is natuurlijk vooral helemaal leuk als je manden en dozen qua kleur in je kleurenpalet passen. Zo kun je toch al je losse spulletjes kwijt en blijft je open kast netjes. Tot slot hoeft een open kast zeker niet perse helemaal vol te staan. Een plank tussendoor waarop bijvoorbeeld slechts één enkele vaas of plant staat, kan vaak juist erg mooi zijn.

HEB JIJ EEN OPEN KAST IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.