Een open kast stylen in 5 stappen, zo doe je dat dus. Praktische tips en ideeën die je in elke woonstijl kunt toepassen. De ideetjes zijn ook te gebruiken voor het stylen van wandplanken.

Een open kast stylen in 5 stappen

Open shelving, you’ll hate or you’ll love it. Een open kast is namelijk niet altijd even makkelijk te stylen, want hoe zorg je nu dat het geheel er stijlvol en tegelijkertijd gezellig, maar niet rommelig uitziet? Er zijn een aantal super eenvoudige tips om in gedachten te houden. Vind je het lastig om te bedenken wat je allemaal in je open kast gaat zetten en heb je geen idee hoe of waar je moet beginnen? Dan is het een goed idee om met een kleurenpallet te werken. Zo’n kleurenpallet bestaat bijvoorbeeld uit twee kleuren en daar kun je dan een accentkleur aan toevoegen. Het idee achter het werken met een kleurenpallet is dat je op deze manier altijd een mooi geheel krijgt. Laten we beginnen met een open kast stylen in vijf stappen.

Shop the post

Ikea Vittsjo open kast

Ikea VITTSJÖ open kast stylen

Ik heb gekozen voor de Ikea VITTSJÖ open kast. Deze kast is super basic, hartstikke betaalbaar en hij is te stylen in praktisch elk interieur. Deze kast heeft drie glasplaten en twee metalen platen. De planken van zo’n open kast zijn op verschillende manieren in te delen. Je kunt de kast zien als een vakkenkast, zodat je dus acht afzonderlijke vakken kunt vullen. Je kunt natuurlijk ook per plank stylen, of hier een combinatie mee maken. dat je dus bijvoorbeeld bovenaan de vakken afzonderlijk styled en er daaronder voor kiest om een plank in zijn geheel te stylen.

Een open kast stylen met boeken

Een leuke basis voor het stylen van een open kast is om te werken met boeken. En met boeken kun je alle kanten op! Ik vind het altijd leuk om ze op stapels te leggen, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon neerzetten en overeind houden met een mooie boekensteun. Boeken zijn ook leuk te sorteren op kleur en vind je bepaalde kaften misschien wat minder mooi om naar te kijken? Dan draai je zo’n boek gewoon om! Heb je niet zoveel boeken of hou je misschien niet van boeken? Je kunt natuurlijk ook werken met (stapels) magazines.

De ‘grote’ objecten

Als je boeken eenmaal in de kast liggen, kun je beginnen met het plaatsen van de grote (sier)objecten. Dit kan natuurlijk van alles zijn; voorraad(potten), dekselpotten, vazen, stolpen, beelden of souvenirs van je vakantie bijvoorbeeld. Hou je heel erg van schoenen of tassen? Zet dan je mooiste paren of tassen in zo’n kast. Het is echt altijd wijs om enkele wat grotere spullen in zo’n open kast te plaatsen, zodat je voorkomt dat het geheel te ‘iel’ oogt. Je wilt tenslotte niet dat je spullen erin ‘wegvallen’. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe groot je vakkenkast is!

Een open kast stylen met planten

Als je boeken en grote objecten in de open kast staan, dan ben je al een heel eind! Het is nu tijd om groen toe te voegen. ‘Groen’ is een heel breed begrip, en dat is leuk, want je kunt er ook enorm creatief mee omspringen. Je kunt je open kast opvullen met planten. Op de bovenste plank is het erg leuk om te werken met hangende planten, die dan in de loop van de tijd naar beneden groeien. Ideetjes hiervoor zijn de erwtenplant, het Chinees lantaarntje en de Epipremnum. Hedara is ook leuk om bovenop een kast te zetten. Heb je geen groene vingers, dan zijn cactussen, vetplantjes of luchtplantjes al makkelijker om te onderhouden. Bloemen in een open kast zijn ook leuk! Dat hoeft echt niet direct een heel boeket te zijn; enkele losse bloemen in een vaasje ziet er super leuk uit, en droogbloemen zijn ook leuk om mee te werken.

Foto’s en lijsten

Met foto’s en posters geef je je zo’n open kast dan vervolgens een persoonlijke touch. Mooie fotolijsten kunnen bijvoorbeeld op een stapel boeken staan maar zoals je ziet werkt een enkele (grote) fotolijst in een open vak ook goed, net als een gevulde plank met diverse lijsten. Een ander leuk idee is om lijsten tegen de muur aan te zetten waar de open kast tegen aan staat. Dan kun je er dus nog wat voor zetten. Vaak werkt dit het beste als je voor een zo groot mogelijke lijst gaat. Je kunt je voorstellen dat je met een klein lijstje met daarvoor een groot object niet echt het effect creëert wat je graag zou willen.

Persoonlijke spullen

De laatste stap is het toevoegen van persoonlijke spulletjes; alles wat je maar mooi vind kan natuurlijk in je open kast staan. Nog twee laatste tips. Wat voor mij tijdens zo’n styling-proces altijd heel goed werkt, is om steeds tussendoor letterlijk een beetje afstand van het geheel te nemen. Doe dus een paar stappen achteruit en bekijk rustig het geheel. Vaak ‘voel’ je wel wanneer iets niet ‘klopt’. Soms kan het al helpen om slechts één accessoire weg te halen of te verplaatsen. Ook is het altijd leuk om met oneven aantallen en verschillende groottes te werken. Plaats dus liever drie of vijf objecten in een vak die allemaal verschillend van grootte en breedte zijn. Hierdoor maak je het geheel vaak wat interessanter. Verder is mijn volgorde natuurlijk niet dé volgorde. Het is ook een beetje afhankelijk met welke spullen je zo’n open kast wilt stylen. Ik hoop in ieder geval dat ik je hiermee wat leuke inspiratie heb kunnen geven.

VIND JIJ HET LEUK OM OPEN KASTEN TE STYLEN? OF ZET JE JE SPULLEN LIEVER ACHTER DEURTJES?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding fotografie. All rights reserved.

19 Comments

 1. Een hele mooie kast die je heel leuk hebt ingericht. Voor de verbouwing hadden wij in de nis planken gemaakt, zodat je een soort van open kast idee had, maar nu hebben we ervoor gekozen om onze spulletjes in de vitrinekast te zetten, in verband met het stof.

  1. Christiana says:

   Ja, dat is inderdaad iets om rekening mee te houden met een open kast; stof! Ik heb er dus twee in huis staan, een beneden en een op mijn werkplek en eigenlijk moet ik die wekelijks even afstoffen. Ohhh, maar planken in een nis, dat vind ik erg mooi! Ik zag dat toevallig laatst in de VT wonen bij iemand;-)

 2. Wat ziet jouw open kast er prachtig uit! Er staan heel wat mooie spullen in, terwijl het toch een rustig geheel is. Ontzettend mooi gedaan! Heel handige tips ook trouwens! Ik vond het zelf ook wel een uitdaging om mijn open kast te stylen, maar vond het tegelijkertijd erg leuk om te doen. Net als jij heb ik er ook vooral boeken, plantjes, grote spullen en een paar persoonlijke aanwinsten in staan. Ik word nog altijd blij als ik een blik op de kast werp.

  1. Christiana says:

   Dankjewel, lief van je. Het fijne aan deze kast is dat de vakken vrij groot zijn. Dus of je er nu 1 wat groter object in zet, of spulletjes groepeert, het kan allebei;-) Ik heb dat ook, dat ik met zo’n heel tevreden en voldaan gevoel naar die kasten kan kijken haha!

 3. Wauw, hoe jij jouw open kast hebt gestyled vind ik wel héél erg leuk! Ik wil zelf ook nog een open kast. Kan ik al mijn decoratie items leuk neerzetten.

  1. Christiana says:

   Dankjewel Edith-Sofia! Ik vind het echt een leuke toevoeging aan een interieur;-) En je kunt er steeds weer iets anders inzetten en dan op die manier een ander sfeertje creëren.

 4. Ik heb geen open kast, wel een soort trapvormige geheel die eigenlijk in de tuin hoort. Zo een ding voor planten, die schuin tegen de muur staat. Daarin heb ik ook boeken staan en bovenop een hangplantje. Grappig dat je dat zegt over even afstand nemen, met schilderen moet ik dat ook altijd doen, maar vaak vergeet ik dat. Zie ik later dat bv. het ene oog zoveel groter is dan de andere, haha!

  1. Christiana says:

   Ik snap wat je bedoelt, ik heb dat ook wel eens gezien! Ja, ik kan me voorstellen dat je dat ook hebt met een schilderij; dat je af en toe even afstand moet nemen om te kijken of alles nog goed gaat. Maar met zo’n open kast stylen kun je een ‘foutje’ in ieder geval nog direct corrigeren, op een doek gaat dat wat minder makkelijk;-)

 5. Wat heb je het mooi gestyled! Zo sfeervol en alles past ook zo goed bij elkaar.

  1. Christiana says:

   Haha, dat krijg je dus als je werkt met een kleurenpallet;-)

 6. Een open kast stylen vind ik zo lastig! Ik heb een buffetkast en nu is hij eindelijk, na jaren, een beetje goed leuk ingericht. Ik maakte de fout door er te weinig in te zetten en te veel lage dingen in te plaatsen.
  Jouw kast ziet er weer perfect uit, zo met al die mooie dingen, foto’s en plantjes!

  1. Christiana says:

   Ik snap wat je bedoelt, wanneer je te weinig en / of te kleine dingen in een open kast zet, ‘klopt’ het geheel vaak niet. Dan heb je dat gevoel dat er iets ontbreekt.

 7. Ik vind open kasten echt prachtig. Wij hebben er zelf niet voor gekozen, omdat het zoveel meer tijd kost met afstoffen. We zijn dus meer voor het praktische gegaan, maar het heeft wel zijn charme hoor zo’n open kast!

 8. Een persoonlijke kast is altijd mega tof, wij hebben dit beneden ook. Her en der staan er dan ook vintage spulletjes in van mijn opa en oma.. vind het altijd wel eventjes lastig om alles goed te hebben staan. Maar uiteindelijk ben ik er dan wel super blij mee!

  1. Christiana says:

   Dat is het leuke aan het stylen van zo’n open kast, dat je eindeloos met alles kunt schuiven, net zo lang tot dat je helemaal tevreden bent. Het heeft bij onze open kast beneden ook wel eventjes geduurd hoor, nu ben ik er heel erg blij mee;-)

 9. Natascha - Beautyopinie says:

  Ik vind de kast op jouw foto’s echt prachtig! Ik heb één open kast maar het wordt al snel een rommeltje haha

  1. Christiana says:

   Snap ik, je moet zo’n open kast eigenlijk wel ‘bijhouden’, anders wordt het al gauw een rommeltje. Misschien een idee om er hier en daar leuke manden, dozen of (voorraad)potten in te zetten, dat je daar losse spulletjes in kwijt kunt?

 10. Ik vind jouw kast prachtig ingericht. Zo mooi hoe je al die dingen combineert. Da’s echt een gave! Wij hebben geen open kast, ik ben ook bang dat het te stoffig wordt (helaas is dit een stoffig huis) en zou ik voor hier eerder kiezen voor een open kast. Ik heb een leuke bij Loods5 gezien die is half open. Hopelijk kunnen we snel weer voor dat soort dingen op pad gaan.

  1. Christiana says:

   Ja, ik hoop het ook;-) Ik kan niet wachten om weer lekker te woonwinkelen, dat is toch altijd leuker dan spulletjes online uitzoeken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.