grote tuin make-over
INTERIEUR, Tuininspiratie

Een terugblik op de grote tuin make-over (met voor-en-na-foto’s!)

Maanden hebben we er samen hard aan gewerkt, de grote tuin make-over. En ik laat je natuurlijk zien hoe het er daarvoor uitzag!

De tuin toen wij ons huis kochten

Zo zag de tuin eruit toen wij ons huis kochten. Wij hebben zoals je op de foto’s kunt zien een aardig grote tuin, maar heel groene vingers als het om tuinieren gaat hebben we niet. En al helemaal niet toen we in dit huis kwamen wonen. Hoewel de tuin er op de foto’s best aardig uitziet, waren twee dingen een doorn in mijn oog. Het gigantische groene tuinhuis achterin en de vijver. Ik hou niet van vis. Punt. Niet op mijn bord en al helemaal niet in de tuin. Het tuinhuis bleek ook helemaal verrot aan één kant. En raar maar waar, juist die verrotte kant diende als schutting voor de buren. De vorige eigenaar wilde geen afstand doen van het tuinhuis, maar ik vond het wel heel erg dat de buren daar blijkbaar jaren tegen aan hadden zitten kijken. Die ging er dus als eerste uit. De vijver volgde een jaar later. We kozen er toen voor om een grasveld aan te leggen.

Het verschrikkelijke grasveld

Dat grasveld, daar hebben we ongeveer een jaar plezier van gehad. Daarna werd het gras slechter en slechter, tot we het gewoon niet meer mooi kregen. Deze foto is gemaakt aan het begin van onze grote tuin make-over. Andre is hier al druk bezig om de boarders er uit te halen. Dit was echt gigantisch veel werk. De boarders lagen namelijk helemaal rond het grasveld, waar dus eerst de vijver lag, en waren tot de rand toe gevuld met kiezels. Mássa’s. Mássa’s van die kiezels hebben er uit gehaald.

Verbouwen tijdens Corona

Dit was allemaal toen Corona net begon. Ja, wij behoorden dus ook tot die mensen die hun huis gingen verbouwen tijdens de eerste Corona lockdown. Voordat de afvalbrengpunten op het idee kwamen om alleen nog maar bezoekers op afspraak toe te laten. Afval wegbrengen naar de stort was in die beginperiode bijna geen optie, want er stonden steeds rijen met tientallen auto’s voor de poort en vaak was de rij zo lang dat je niet eens meer aan kon sluiten. We besloten dus om de kiezels in zakken te stoppen. Uiteindelijk zijn deze allemaal onder de nieuwe tegels gestort.

Klaar voor het kunstgras

Na het weghalen van de boarders en alle oude tegels was het tijd voor het weghalen van het grasveld. Dat hebben we geweten. Uiteindelijk hebben we het met z’n tweetjes gedaan, tot blaren op onze handen aan toe. Wat een werk! Voor het aanleggen van de terrassen en de paadjes tegels kreeg Andre hulp van zijn broer, die toevallig stratenmaker is. Met de nieuwe tegels begon de tuin er opeens al heel anders uit te zien.

Het kunstgras leggen

Ik kan me nog zo goed herinneren dat het kunstgras er in ging. Het was zo’n gigantisch verschil! Ik weet dat niet iedereen even dol is op kunstgras, maar ik had er echt niet blijer mee kunnen zijn. Het blijft zo ontzettend mooi en je hebt er verder ook nauwelijks omkijken naar. Sketch vind het ook heerlijk om er op te spelen. Vanuit zowel onze woonkamer en onze keuken kijken wij eigenlijk altijd uit op onze tuin en het is zo fijn dat de tuin er nu, ongeacht het seizoen, eigenlijk altijd mooi bij staat.

Het gras ligt erin!

De overkapping

De laatste grote stap in de tuin make-over was het plaatsen van de overkapping. Deze is helemaal op maat gemaakt en past dus qua vorm en afmetingen perfect in onze tuin. In het begin twijfelden we nog of we het dak van de overkapping tot aan de palen wilde maken, of dat we hem helemaal zouden doortrekken naar de rand van het terras. We kozen uiteindelijk voor het laatste en daar ben ik blij om, want juist dat extra stuk bleek een fantastisch plekje te zijn voor de hangstoel. Volgend jaar wil ik de tuin natuurlijk weer wat verder ‘aankleden’ en een extra buitenstoel, zoals een ligstoel, lijkt me ook nog wel heel erg leuk.

De beplanting

We hebben de beplanting samen onze tuinontwerper uitgezocht. Ik wilde graag een zo groen mogelijke tuin, als in, niet te veel planten met gekleurde bloemen. We hebben dus een aantal grassen staan en verder hedera’s, eucalyptus (die het echt fantastisch doet!), olijfboompjes en ligusters. Later hebben we nog lavendel en hortensia’s geplant. De lavendel kreeg het op een gegeven moment heel zwaar toen het een tijd heel veel geregend heeft, maar ik hoop dat ze volgend jaar weer tot leven komen.

overkapping in de tuin op maat laten maken

Het uiteindelijke resultaat

En zo stond de tuin er dan aan het eind van de zomer bij! Alles, op de schuttingen en het boompje op het grasveld na, is er dus uit geweest. Inmiddels is er eigenlijk niet veel veranderd, behalve dan dat de boarders al iets groener zijn. Ook de hedera’s langs de schutting zijn wat voller en groter geworden. Volgend jaar willen we nog heel graag de schuttingen vervangen. Er staat een schutting tussen die we tussentijds vervangen hebben, omdat deze tijdens een soort storm was omgewaaid. Deze is anders van kleur en dat ziet er niet erg mooi uit. Buiten dat zijn ze ook gewoon echt aan vervanging toe. Ik kijk in ieder geval uit naar het voorjaar! Ik ben erg benieuwd hoe de beplanting het verder gaat doen en ik zal ongetwijfeld nog op zoek gaan naar leuke accessoires of plantjes om de tuin nog gezelliger te maken.

HEB JIJ IETS AAN JE HUIS, TUIN OF BALKON GEDAAN DIT JAAR?

© ByChristiana, tekst. Na-foto’s, Love and sugar fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

8 Comments

 1. Een prachtige tuin metamorfose! Daar ga je ontzettend veel plezier van hebben. Ik heb ook niks met vijvers in de tuin. Wij hebben dit jaar de woonkamer en keuken en tuin verbouwd. Als ik er aan terug denk denk ik: hoe dan? Maar ja, in corona tijd kon je niet heel veel anders doen en we zijn er superblij mee.

 2. Het resultaat is mooi geworden, en zoveel zelf gedaan, echt knap!
  Dit jaar is hier niet erg veel veranderd. Ik heb wat meer fruit geplant: wat ballerinaboompjes en heel veel aardbeiplantjes, op een stukje naast de moestuinbakken waar toch maar gras was dat in hete zomers snel bruin werd. Dus ideaal nu zo.
  Komend jaar wil ik wel graag wat grotere dingen veranderen: toch beplanting achter de vijver, die nu rondom omzoomd is door gazon. Wil graag meer beplanting in plaats van gras (dat teveel afziet met die hete droge zomers). Dat in combinatie met de vijver gaat nog meer ‘wildlife’ aantrekken en dat is wat ik met onze tuin wil bereiken.
  Een van de komende dagen ga ik maar eens achter mijn tekentafel plaatsnemen om dat mooi in te passen in het bestaande geheel.

 3. Gaaf om de voor en na foto’s bij elkaar te zien. Wat een wereld van verschil! Jullie hebben echt super hard gewerkt om de tuin zo mooi te krijgen!

 4. Die overkapping is echt heel tof! Ik wil komend jaar de kiezels uit onze voortuin halen. Dat is geen klus waar ik me op verheug, haha!

 5. Natascha - Beautyopinie says:

  Leuk om zo even terug te blikken, het ziet er echt prachtig uit!

 6. Zo leuk om alle foto’s terug te zien. Wat hebben jullie hard gewerkt. Ik zou ook graag zo’n overkapping willen, je ziet ze nu heel veel. Maar helaas hebben we daar niet echt de ruimte voor. Kunstgras lijkt me ideaal, maar ik heb ook gehoord dat het op een gegeven moment niet zo mooi meer is. Maar aan de andere kant is gras erg bewerkelijk en is dat op een gegeven moment ook gewoon niet meer mooi. Ik hoop dan ook dat jij positief over kunstgras blijft (je zult vast ook kwaliteitsverschillen tussen merken hebben), wellicht vind ik het dan ook het overwegen waard.

 7. Ja, het is echt prachtig geworden en dat gras, zo heerlijk groen! Sketch kan zich helemaal uitleven, wat een ruimte, zalig!

 8. Jullie hebben er zo’n mooie plek van gemaakt! Volgens mij deelde je de vooruitgang ook via je stories als ik het goed heb. Zo leuk om te zien! Onze schutting is afgelopen weekend omgewaaid, dus de tuin wordt binnenkort aangepakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.