Mis je wat sfeer en wil je meer gezelligheid en warmte in huis? Dan hoef je niet persé de verwarming hoger te zetten.

Gezelligheid en meer warmte in huis door te combineren

Hoewel gezelligheid er niet voor iedereen hetzelfde uitziet of aanvoelt, zullen de meeste mensen waarschijnlijk toch wel blij worden van sfeer en meer warmte in huis. Warmte in letterlijke zin natuurlijk, zeker nu het hartje winter is, maar ook in figuurlijke zin. Het ene huis heeft in de basis al wat meer sfeer in zich dan een ander huis. Zo ben ik zelf enorm blij met mijn nieuwe appartement, maar heeft het in de basis in feite niets warms of gezelligs. Ik heb het wel gezellig weten te maken. Ook jij kunt dat. Wat mij betreft is combineren echt één van de gouden regels wanneer het gaat om het creëren van gezelligheid en warmte in huis. Combineer dus vooral meubels en accessoires van verschillende merken, stijlen en materialen met elkaar. Wanneer je bijvoorbeeld door Ikea loopt en al die sfeerkamers ziet, zijn die soms best inspirerend. Toch kun je hier wel heel erg het gevoel hebben dat er iets ‘mist’. Dit heeft te maken met het feit dat die sfeerkamers volledig Ikea zijn. Met Ikea is niks mis. Integendeel, ik heb in vrijwel alle ruimtes in mijn huis meubels van Ikea staan, maar wel altijd gecombineerd met andere merken en tweedehands vondsten en erfstukken. Hiermee creëer je namelijk pas echt meer gezelligheid en meer warmte in huis. Combineer ook vooral oud met nieuw. Dat doe je bijvoorbeeld door een tweedehands lampenkap op een nieuwe lampvoet te zetten, of een Delfts blauw vaas op een moderne, strakke bijzettafel.

Werk met verschillende materialen om meer warmte in huis te krijgen

Ook met verschillende materialen creëer je snel en makkelijk gezelligheid en meer warmte in huis. Veel materialen hebben van zichzelf al een bepaalde sfeer. Leer bijvoorbeeld oogt vaak strak en modern, net zoals glas en marmer. Linnen heeft een bepaalde nonchalante sfeer en wol oogt op zijn beurt weer cosy en landelijk. Hoewel ik vrij veel glas en marmer in huis heb, oogt mijn appartement, wat mij betreft in ieder geval dan, niet steriel of kil. En dat komt dus weer omdat het gecombineerd is met andere materialen.

meer gezelligheid en warmte in je interieur

Ook met textiel creëer je gezelligheid en warmte in huis

Ook met textiel creëer je makkelijk gezelligheid en warmte in huis. Sowieso is het nu heerlijk en vooral ook lekker warm en behaaglijk om met een dekentje op de bank te liggen, maar een dekentje an sich dat je bijvoorbeeld over de rand van je bank of een fauteuil hangt, ziet er al gezellig uit. Vloerkleden doen ook echt heel veel voor je interieur. Ik zou me nu bijvoorbeeld ook de woonkamer niet meer kunnen voorstellen zonder een vloerkleed. Denk ook vooral verder dan vloerkleden. Ook kleden aan de wand brengen namelijk veel sfeer en warmte in huis. Je kunt speciale wandkleden kopen, maar in feite kun je een vloerkleed natuurlijk ook gewoon aan de wand ophangen. Let er dan op dat je spijkers gebruikt die het gewicht ook daadwerkelijk kunnen dragen, want een vloerkleed is natuurlijk vaak wel zwaarder dan een kleed dat echt specifiek ontwikkeld is om aan de wand op te hangen. Ook met kussens breng je veel gezelligheid in huis. Combineer ook vooral weer verschillende vormen, materialen en prints met elkaar. Durf je het niet goed aan om verschillende prints met elkaar te combineren omdat je bang bent dat het een allegaartje wordt? Dan heb ik twee handige tips voor je. Werk met een kleurenpalet. Door te kiezen voor verschillende kussens waarin je steeds dezelfde kleuren laat terugkomen, wordt het toch al gauw een mooie eenheid. Zorg er ook voor dat de kleuren in je kussens bijvoorbeeld terugkomen in je vloerkleed, bank of raambekleding. Wil je verschillende printjes met elkaar combineren, zorg dan voor een combinatie van grote en kleine prints. Een kussen met bijvoorbeeld kleine bloemetjes zal het perfect doen naast een kussen met een brede streep, en al helemaal wanneer het om kussens in hetzelfde kleurenpalet gaat.

Maak je huis persoonlijk

Verder maak je je huis gezellig met persoonlijke spullen. Dat kunnen bijvoorbeeld souvenirs of erfstukken zijn. Een enkel vaasje of bloempotje kan er wat verloren bijstaan. Het is dus vaak leuk om persoonlijke spulletjes te groeperen, niet alleen om eenheid te creëren, maar vooral om een statement te maken. Zet bijvoorbeeld een deel van je verzameling Delfts blauw, je bloempotten, vaasjes of schilderijtjes op een wandplank, in een open kast of op een dienblad. Je zult zien dat zo’n selectie veel meer impact maakt dan een enkel object. Met foto’s maak je je interieur natuurlijk ook gezellig. Houd je niet van foto’s van jezelf of überhaupt van foto’s van personen in huis? Dan kunnen het natuurlijk ook foto’s zijn die je zelf gemaakt hebt, of foto’s van een vakantiebestemming of een voor jouw bijzondere plek of landschap.

Kies het juiste licht

Lampen geven natuurlijk in de eerste plaats letterlijk licht, maar lampen doen ook echt heel veel voor de sfeer in je interieur. Zo kun je met een gave lamp echt een statement maken; een opvallende lamp is een mooie toevoeging aan je interieur, zelfs wanneer deze niet brandt. Kijk ook goed naar welke lichtbron je in je lampen gebruikt. Zo bestaat er zogenaamd koel als warm licht. De kleurtemperatuur van lampen wordt weergegeven in het aantal Kelvin. Zo geeft een lamp met een waarde van 2700 Kelvin warm licht zoals dat van een gloeilamp. 4000 Kelvin geeft witlicht met een warme gloed, zoals het licht van TL buizen. Waarschijnlijk wordt je blijer van het effect van een gloeilamp dan van het effect van een TL-buis in je woonkamer.

Meer warmte in huis met de Heatfan

Je ziet dat er echt wel genoeg manieren zijn om gezelligheid en meer warmte in huis te brengen. Echter, wanneer het letterlijk koud is in je huis, kan dat enorm veel afbreuk doen aan de sfeer. Veel mensen zijn tegenwoordig een beetje bang om hun verwarming hoog te zetten of om de verwarming überhaupt aan te doen, met het oog op de gasprijzen die door het dak heen gaan. Dan is de heatfan eens interessant om te bekijken. De Heatfan is een slim systeem dat op elke radiator past. Monteren is heel makkelijk, je hebt er geen technische kennis of gereedschap voor nodig. De Heatfan klemt zich namelijk met magneten tussen de platen van de radiator of plat bovenop een convector. Vervolgens stop je de stekker in het stopcontact. Hoe werkt deze radiator ventilator precies? Door je verwarming stroomt warm water. Met dit warme water verwarmt je radiator de lucht. De Heatfan zorgt ervoor dat dit proces versnelt wordt en op die manier zorgt de Heatfan er dus voor dat je verwarming meer warmte afgeeft. De warme lucht verspreidt zich sneller door de kamer waardoor de ruimte continue goed verwarmd blijft. Je hebt dus continue een aangename temperatuur in huis. Het grote voordeel van zo’n Heatfan is dat je radiator bij een lagere temperatuur (minstens) evenveel warmte af als bij een hogere temperatuur zonder heatfans. Je hoeft je verwarming dus niet hoger te zetten en dat scheelt natuurlijk in je stookkosten.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.