Gezelligheid in huis creëren kan op allerlei verschillende manieren. Ik geef 8 tips die je in elke woonstijl kunt toepassen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Gezelligheid in huis creëren met textiel

Textiel is een heel breed begrip. Maar inderdaad ook een begrip wat je heel breed mag en kunt nemen in je interieur. Kussens en kleden natuurlijk, maar ook vloerkleden en gordijnen vallen eigenlijk in deze categorie. Afgelopen zomer hebben wij onze gordijnen in de woonkamer vervangen en zaten wij een tijdje zonder. Zó vreselijk ongezellig staat dat, een kaal raam! Ik was dan ook enorm blij toen ze eenmaal hingen. Ook een kleed doet wonderen voor de sfeer in huis, zéker wanneer je net als ons een vrij strakke vloer hebt.

Geur

Geur is onlosmakelijk verbonden met je stemming. Je kunt je letterlijk onprettig voelen in een omgeving waar het niet prettig ruikt of gewoon ronduit stinkt. Nu moet er wel iets heel raars aan de hand zijn als het in een woonhuis écht (continue) stinkt, maar ook een huis waar het ‘normaal’ ruikt, kun je eenvoudig gezellig(er) maken door er lekkere geuren in te brengen. Geurkaarsen en roomsprays zijn natuurlijk dé manier om dat te doen. Wil je nu continue een lekkere geur in huis, dan kun je geurstokjes gebruiken.

Gezelligheid in huis creëren met een gashaard

Sommigen van jullie die mij al langer volgen, weten misschien wel dat wij een gashaard in de woonkamer hebben. Zo’n gashaard is natuurlijk best een investering, maar geeft énorm veel sfeer in huis. Het voordeel van een gashaard is dat je geen hout nodig hebt. Hoe buitengewoon stoer ik André ook zou vinden in een geruite blouse en met een bijl over zijn schouder, om even héél eerlijk te zijn zie ik hem nog niet het bos in gaan om zelf hout te hakken. Maar met een gashaard hoéft dat dus ook helemaal niet! Je hebt namelijk met één klik op de afstandsbediening al echt vuur. En het wordt héérlijk warm. Overweeg jij een gashaard? Neem dan eens een kijkje op de website van Haardenexpert. Hier zijn de voordelen van de verschillende haarden heel duidelijk uitgelicht en kun je kijken welke variant eventueel goed in jouw interieur zou passen.

Gezelligheid in huis creëren met bloemen en planten

Iets groens in huis maakt ook direct gezellig. Planten hoeven écht niet super duur te zijn en het voordeel van planten ten opzichte van bloemen is natuurlijk dat je er veel langer plezier van hebt. Ben je nu toch meer van de bloemen, maar vind je elke week bloemen kopen toch een beetje begrotelijk? Enkele losse bloemen in een paar vaasjes naast elkaar zijn ook al super leuk. Ik heb nu voor op de salontafel gekozen voor een enkele hortensia. Een échte budget tip is ook wel eucalyptus. Enkele takken daarvan staan super mooi in een grote vaas met een slanke hals.

Kaarsen

Geurkaarsen, vanwege de lekkere geur natuurlijk, maar ook ‘gewone’ kaarsen maken het vaak ook direct gezellig in huis. Je mag ook best een beetje out of the box denken, want kaarsen hoeven heus niet alleen maar in een échte waxinelichthouder te zitten. In principe kun je overal kaarsen in stoppen, als het object maar hittebestendig is. Veel (drink) glazen zijn dit bijvoorbeeld ook! En die heb je tegenwoordig natuurlijk in buitengewoon leuke modellen. Probeer het maar eens. Het voordeel van lange dinerkaarsen die ik momenteel op de tafel heb staan, is dat je hier eenvoudig en super goedkoop kleur mee in je huis kunt brengen.

Een opgeruimd huis is een gezellig huis

Ja, het is het grootste cliché van de wereld, maar wel één die heel erg waar is. Een opgeruimd huis betekent een opgeruimd hoofd. Niémand wil toch na een dag (hard) werken thuiskomen in een huis vol rotzooi? Er is toch niets ongezelliger dan dat? Zorg er dus voor dat je in de ochtend en / of in de avond even wat tijd reserveert om de rommel op te ruimen. Zet je vuile vaat in de vaatwasser, berg rondslingerende spulletjes op, haal een doekje over de eettafel. Als je dit soort kleine ‘activiteiten’ probeert toe te passen in je dagelijkse routine, stapelt de rotzooi zich ook minder makkelijk op.

Mix & match

Je héle inboedel bij één winkel kopen kan ook resulteren in een niet heel gezellige sfeer bij je thuis. Mix en match dus nieuw met oud en verschillende stijlen met elkaar voor die zogenaamde eclectische stijl. Dat moet je natuurlijk wel een beetje met beleid doen, en een heel makkelijke tip daarvoor is om met een kleurenpalet te werken. Kies een neutrale basis en bijvoorbeeld maximaal drie kleuren, en wijk daar niet van af. Je mag natuurlijk wel meerdere tinten van jouw kleurenpalet met elkaar combineren. Ook verschillende patronen kun je echt super goed combineren. Belangrijke stelregel hierbij is dat als je twee patronen met elkaar combineert, bijvoorbeeld ruiten en polkadots, je gaat voor één groot patroon, en voor één klein patroon.

Persoonlijke touch

Persoonlijke dingen in je interieur maken ook gezellig. Foto’s doen dat natuurlijk bij uitstek, maar ook met boeken, souvenirs, beeldjes, stenen en servies creëer je echt een eigen sfeer.

HOE MAAK JIJ JOUW HUIS GEZELLIG?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

4 Comments

  1. Leuke tips! Een gashaard wil ik nog heel graag! Nu maak ik het gezellig met lampjes, kaarsen, bloemen en leuke kussentjes

  2. Volgens mij hebben jullie een heel sfeervol ingericht huis! Dat marmeren tafeltje blijf ik prachtig vinden én is een ideale ondergrond voor flatlays 😉 Ik maak het momenteel gezellig thuis met geurkaarsjes en waxinelichtjes. Als straks de mini-verbouwing hier eindelijk achter de rug is ga ik wel weer op zoek naar mooie accessoires en wil ik een Bloomon abonnement nemen en elke keer prachtige en bijzondere bloemen op tafel zetten in een (nog aan te schaffen) mooie vaas!

  3. Leuk artikel! Haha grappig je tekstje van je mannetje die hout hakt 😉 volgens mij is het heel gezellig bij jou thuis, dat zie ik al aan de foto’s die je altijd maakt. Mooie huis hebben jullie ook en leuke tips! Ik ben altijd aan het koken en bakken, die geuren geeft ook iets gezelligs (net als die taart haha).

  4. Je foto’s zien er al heel gezellig en sfeervol uit! Ik vind de kussens op je bank erg leuk 🙂 Ik vind een mix van persoonlijke spullen die je mixt altijd een succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.