De hedera is een heel veelzijdige plant. Hij kan zowel binnen als buiten staan. Ik geef je 3 manieren om hedera in de tuin te planten.

Hedera planten en verzorgen

Vorig haar hebben we onze tuin helemaal opnieuw aangelegd en voor de beplanting koos ik voor groenblijvende en makkelijk te onderhouden tuinplanten. Hedera’s zijn waarschijnlijk de makkelijkst te onderhouden tuinplanten, en dat niet alleen. Ze zijn ook heel veelzijdig omdat je ze op verschillende manieren in je tuin kunt gebruiken. Hedera’s kun je trouwens ook als kamerplant gebruiken, maar ik vind ze zelf vooral erg leuk in de tuin. De hedera is geen lastige plant, je kunt hem dus eigenlijk overal in je tuin plaatsen; in de zon, op een schaduwrijke plek, maar ook in halfschaduw zal de hedera het goed doen. Een handige tip die wij van onze tuinman kregen en die je voor het planten van de hedera kunt gebruiken is de volgende. In principe kun je hedera het hele jaar door planten, tenzij het echt vriest, maar dan moet je eigenlijk geen enkele plant willen planten. Wanneer je hedera in de zomer wilt planten en de grond is vrij droog, dan doe je er goed aan om de hedera’s van tevoren onder te dompelen in water. Hiervoor vul je gewoon een schone emmer met water, je haalt de plantjes voorzichtig uit hun potjes en zet ze met wortels en al in het water. Ze mogen daar best een aantal minuten instaan. Zo kunnen de wortels zich goed vol zuigen met water. Eventueel vul je de gaten die je in de grond gemaakt hebt ook nog met water. Hedera’s zullen het extra goed doen als je nog wat extra potgrond toevoegt. Zoals ik al zei is de hedera heel veelzijdig. Ik geef je drie manieren om hem in je tuin te planten.

HEDERA ALS BODEMBEDEKKER

Hedera in de tuin als bodembedekker

Waarschijnlijk de meest voor de hand liggende manier is om hedera in de tuin als bodembedekker te gebruiken. Niet alleen past de hedera qua stijl zeer goed in allerlei verschillende tuinstijlen, ook is dit een ideale manier om onkruid tegen te gaan. Hoe cliché het ook mag klinken; waar planten groeien, groeit geen onkruid. Er wordt nogal eens voor gewaarschuwd dat hedera gaat woekeren, het is dan ook een vrij snel groeiende plant. Ik moet zeggen dat ik het op dit moment vooral heel erg leuk vind hoe de hedera enigszins uit de boarders gaat groeien. Zorg er wel altijd voor dat wanneer je hedera in de tuin in de buurt van andere planten gaat planten, je daar wel voldoende ruimte tussen laat zitten. In het begin zit je dan nog even tegen wat legere plekken aan te kijken, maar je zult echt zien dat de hedera snel zal groeien en de lege gaten op zal vullen.

Hedera tegen een schutting

Ook kun je hedera tegen een schutting aanplanten. Hiervoor graaf je een gleuf tegen de schutting aan. Je koopt dan hedera’s op bamboestokken. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Des te groter de hedera bij aanschaf is, des te hoger de prijs zal zijn. Je kunt bij het tuincentrum zelfs al kant-en-klare hedera hagen kopen. Je kunt je voorstellen dat zo’n haag (een stuk) duurder in aanschaf is dan losse hedera’s, maar dan kun je na het planten natuurlijk wel direct genieten van een groene ‘wand’ in je tuin. Toen wij onze tuin lieten doen, hadden we op dat moment geen budget om ook de schuttingen te vervangen. We hebben een vrij grote tuin en kozen er toendertijd voor om hedera’s langs de schuttingen te plaatsen. Dat is dus een ideale manier om een minder mooie schutting enigszins te verdoezelen.

hedera in de tuin op een planten klimrek

Hedera in de tuin op een planten klimrek

Een andere leuke manier om hedera in de tuin te planten is tegen een planten klimrek. Dit is een leuke manier om een saaie, kale muur groener te maken. Zoals je kunt zien hebben wij gekozen voor een houten planten klimrek, maar je hebt ook metalen varianten. Het leuke van deze hedera’s is, is dat het de planten zijn die vorig jaar tegen de oude schuttingen aan stonden. Dit jaar lieten we namelijk nieuwe schuttingen plaatsen in de tuin, en ik wilde de hedera’s daar niet terug plaatsen. Omdat ze er wel heel mooi bij stonden, vond ik het natuurlijk zonde om ze weg te doen. Ik heb ze dus voorzichtig uitgegraven en hier opnieuw geplant. Slechts één hedera heeft het niet gered en de rest is heel goed aan het groeien. We hebben er voor gekozen om het planten klimrek op een saaie bakstenen muur te hangen. Op die manier maak je zo’n saaie muur direct gezelliger. Ik hoop dat ik je hiermee wat leuke inspiratie heb kunnen geven om hedera in je eigen tuin te planten.

HEB JIJ HEDERA IN JE TUIN, OP JE BALKON OF BINNEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

12 Comments

  1. Ik vind Hedere prachtig en in ons laatste huis met tuin hadden wij een schutting bedekt met Hedera die er al 20+ jaar stond maar steeds erg veel bruine blaadjes kreeg. De onderkanten waren helemaal verhout (als dat een woord is). Ik bleek allergisch voor Hedera nadat ik die dorre bladeren steeds had verwijderd. dacht eerst dat het door de zon kwam. Geen idee dat je daar allergisch voor kunt zijn. Maar misschien was die van ons niet geschikt voor de tuin. Ik zag bij andere mensen wel zo’n prachtige Hedere haag met grote groene bladeren dus misschien was er iets anders aan de hand. Wil er toch binnenkort eens eentje proberen voor binnen.

    1. Christiana says:

      Ik heb het zelf ook nog niet eerder gehoord, maar je kunt natuurlijk in feite overal allergisch voor zijn! Wij hadden een aantal grassen in de boarders in de tuin staan die enorm groot werden. Echt te groot, ik vond het niet meer mooi staan en ik wilde ze er dus uithalen. Toen bleek ik daar dus allergisch voor te zijn! Toen ik klaar was, zaten mijn armen echt helemaal onder de rode bultjes en plekken, het leek bijna verbrand. Gelukkig trok het wel gauw weg.

  2. Ik vind hedera een van de mooiste planten voor in de tuin. Weet zeker dat ik er ooit eentje ga nemen als ik een tuin heb. Vooral zo’n rek aan de muur met klimop vind ik prachtig. Wat slim ook om jullie hedera langs de schutting te plaatsen. Zo leuk je zelfs een schutting waar je niet zo tevreden mee bent nog wat op 🙂

    1. Christiana says:

      Ik ben zelf ook erg blij met dat planten klimrek. Ik vind het vooral zo leuk dat ik hiervoor de hedera’s heb kunnen gebruiken die eerst tegen de oude schutting stonden.

  3. De hedera in mijn tuin bedekt en houd de schutting vast i.p.v de schutting de hedera. Dus dankzij de hedera hangt de schutting nog 🙂
    Maden in de gft bak houden niet van hedera. Af en toe een tak er in leggen en dan heb je daar geen last van.

    1. Christiana says:

      Haha, dat zien we hier in de buurt ook wel eens dat hedera’s complete schuttingen hebben overgenomen. Het zijn inderdaad heel sterke planten!

  4. Ik heb het sinds kort ook in de tuin, als groene schutting. Het groeit enorm snel, dus volgend jaar is het vast helemaal vol gegroeid! YAY!

    1. Christiana says:

      Ah super leuk! Het kan inderdaad opeens heel snel gaan met de hedera. Wij hebben ze vorig jaar als bodembedekker in de boarders geplaatst, maar ik moet zeggen dat ik het vorig jaar niet heel snel vond gaan. Dit voorjaar ging het opeens heel hard;-)

  5. Heel mooi! Ik zit er ook aan te denken om volgend jaar hedera te planten. We willen een kleine aanpassing doen in de tuin en dan zou de plant prima passen.

    1. Christiana says:

      Leuk, ik denk dat de hedera mooi past in vrijwel elke tuin(stijl)!

  6. Wij hebben aan de kant met de rechterburen een draadafsluiting begroeid met klimop. Mooi dicht en wintergroen. Wel wat snoeiwerk aan maar dat hebben we er wel voor over.
    Ook hebben we een aantal struikklimoppen: dat is de volwassen vorm van klimop, die maakt niet langer klimranken maar meer ’takken’. Die takken worden dan gestekt en zo ontstaat een mooie wintergroene struik. De bloei ervan trekt trouwens heel veel vlinders en bijen.
    Klimop heeft eigenlijk niet persé een klimrek nodig, ze hebben hechtworteltjes en kunnen zichzelf dus ook vastzetten aan de muur op die manier. Anders dan klimplanten die zich vasthechten door ergens rond te slingeren dus.

    1. Christiana says:

      Dat klopt inderdaad! Ik zie die hechtworteltjes nu ook verschijnen aan een bakstenen muur naast een van de boarders. Dus dat is weer een andere muur dan waar we het plantenklimrek tegen aan gehangen hebben. Heel bijzonder en leuk om te zien. Ik ben benieuwd hoe snel de hedera tegen die muur op gaat klimmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.