Heb jij ook de Ikea VITTSJO open kast in huis en ben je op zoek naar inspiratie om deze te stylen? Ik laat zien hoe ik dat gedaan heb!

De Ikea VITTSJO open kast

Dat een open kast helemaal niet duur hoeft te zijn, bewijst Ikea maar weer met deze VITTSJO open kast. Hij kost namelijk slechts € 79,95 en het leuke van deze kast is dat hij wat mij betreft in vrijwel elk interieur past. Ik zie hem op woonblogs, in woonbladen en op social media zoals Instagram en Pinterest enorm vaak voorbij komen, in echt alle interieurstijlen die je maar bedenken kunt. Een open kast in huis is enorm leuk. In feite kun je alles wat je maar leuk vind en bedenken kunt er in zetten en zo kun je altijd naar je favoriete spulletjes kijken. Het is echter niet altijd even makkelijk om een open kast zoals deze Ikea VITTSJO open kast te stylen. Ik vertel je hoe ik het gedaan heb en wellicht doe je wat ideeën en inspiratie voor je eigen open kast op!

Een thema of een kleurenpalet kiezen

Een handige tip wanneer je aan de slag gaat met het stylen van de Ikea VITTSJO open kast is om een thema of een kleurenpalet te kiezen. Op zo’n kleurenpalet kun je dan bijvoorbeeld de 60 / 30 / 10 regel toepassen. Dit houdt in dat je werkt met drie kleuren. Je gebruikt één kleur in ongeveer 60% van de items, je tweede kleur in 30% en vervolgens gebruik je voor de overige 10% een accentkleur. Zo’n accentkleur is vaak een contrastkleur van je twee basiskleuren. Contrastkleuren versterken elkaar, waardoor de items in die contrastkleur echt uit het geheel lijken te ‘knallen’. Ze vallen extra op! Je hoeft natuurlijk absoluut niet perse met deze percentages te werken. Een kleurenpalet aanhouden is echter wel heel handig als je bang bent dat je uiteindelijk tegen een allegaartje aan spullen aan zit te kijken en er een eenheid ontbreekt. Ik werk zelf veel met de kleuren groen en blauw en hier en daar heb ik wat wit toegevoegd.

Ikea VITTSJO open kast stylen

Fotolijsten

Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van hoe jouw open kast er uitziet, maar in principe kun je vaak kiezen voor twee dingen bij het stylen van zo’n kast. Je gaat óf stylen per vak, óf je gaat stylen per plank. Zoals je ziet kun je hier ook een combinatie van maken. Ik heb er voor gekozen om één plank in zijn geheel te stylen, en de rest van de open kast per vak. Zelf ben ik begonnen met de bovenste plank. Hier heb ik gewerkt met fotolijsten. Zoals je ziet zijn bijna alle lijsten blauw, maar heb ik ook enigszins gekozen voor foto’s waar de kleur blauw in zit. Je ziet dat je in feite alle kleuren blauw prima met elkaar kunt combineren. Ook heb ik verschillende materialen gecombineerd, zoals rattan, marmer, hout en kunststof. Wil je meerdere lijsten op een plank zetten, dan kun je kiezen voor lijsten van verschillende formaten en een combinatie maken van horizontale en verticale lijsten. De meeste lijsten kun je natuurlijk sowieso al zowel horizontaal als verticaal gebruiken.

Je Ikea VITTSJO open kast stylen met boeken

Vervolgens heb ik wat boeken in de kast geplaatst. Boeken kun je op alle mogelijke manieren in een kast leggen of zetten. Met de rug naar voren, opengeslagen op je favoriete pagina, al dan niet op een boekenstandaard, met de kaft juist naar achteren voor een rustiger geheel, op een stapel of rechtopstaand naast elkaar. Geen boekensteun in huis? Geen nood, alles wat enigszins stevig is en niet makkelijk omvalt, kan natuurlijk als boekensteun fungeren. Denk aan accessoires zoals een opbergdoos, beeld of een bloempot. Ook tijdschriften doen het altijd leuk in een open kast. Stylen met boeken en tijdschriften heeft nog een ander leuk voordeel. Je creëert hiermee namelijk heel eenvoudig hoogte verschillen, en daarmee wordt je styling ook al interessanter.

Ikea VITTSJO open kast

Planten en bloemen

In mijn Ikea VITTSJO open kast staan uiteraard ook planten en bloemen. Die geven direct heel veel sfeer aan het geheel. Juist omdat ze groeien en bloeien brengen ze ook letterlijk leven in de brouwerij. Dat Chinese lantaarnplantje bijvoorbeeld kocht ik ooit terwijl hij misschien vijftien centimeter lang was. Inmiddels komt hij tot aan de grond, wat betekent dat hij al langer is dan 180 cm. Ook de Monstera blijft maar groeien. Zelf vind ik het groen eigenlijk net iets te veel op elkaar staan en ik had mijn Monstera eigenlijk graag een plankje naar beneden willen zetten, maar Monstera’s zijn giftig voor hondjes en ik neem natuurlijk geen enkel risico met onze pomeriaan Sketch.

Je Ikea VITTSJO open kast stylen met decoratieve accessoires

Als laatste voegde ik decoratieve accessoires toe, zoals de vlinder onder de stolp (die ik uiteindelijk een keer ergens rechtop wil gaan zetten), het doosje, de bakjes en wat kaarsjes. In feite kan alles natuurlijk fungeren als decoratieve accessoire. Als jij er maar blij van wordt.

HEB JIJ OPEN KASTEN IN HUIS? VIND JE HET LEUK OM DIE STYLEN OF VIND JE HET TOCH EEN BEETJE LASTIG?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

12 Comments

 1. Een hele mooie kast en prachtig gestyled. Ik heb een open wandkast en ik vind het heel leuk om deze eens in de zoveel tijd weer anders in te richten. Zo’n grote kast past helaas niet in onze woonkamer anders had ik hem zo gekocht!

 2. Ik heb deze kast ook! Ik hoop dat ze deze ook in het goud gaan verkopen. Ik heb nu de zwarte:)

  1. Christiana says:

   Spraypaint! Ik zie online echt regelmatig van deze Ikea VITTSJO kasten voorbij komen die behandeld zijn met spraypaint. Het materiaal leent zich er ook goed voor.

 3. Ik heb er zelf nog geen, maar wil er wel voor kijken of voor een leuk wandrek. Ik vind de plantjes er super leuk bij staan. Goed idee om per vak of per plank. Geeft wat meer stuctuur aan het geheel. Ik zou daar zelf niet 1,2,3 op gekomen zijn. Maar daarvoor hebben we jou gelukkig 😊.

  1. Christiana says:

   Ah das lief! Ik vind het ook altijd enorm leuk om met de styling van een kast bezig te zijn. Ik ga trouwens op Organizedbychristiana ook styling pakketten aanbieden;-)

 4. Natascha says:

  Deze kast zou hier in huis ook leuk staan! Ik vind het super leuk maar eigenlijk wil ik kasten waar ik gewoon al mn troep in kwijt kan. Je weet wel, deurtje open, zooi erin en deurtje dicht haha.

  1. Christiana says:

   Haha, nee, dit is inderdaad niet bepaald een troepkast;-)

 5. In onze vorige woning hadden we een open kast, maar ik werd zo knettergek van al dat stof iedere paar dagen. Nu lekker kasten met deurtjes. Het staat wel prachtig!

  1. Christiana says:

   Ik krijg inderdaad regelmatig de vraag of ik niet vaak moet stoffen met al die open kasten en frutseltjes erin? Daarop kan ik alleen maar volmondig ‘JA’ antwoorden;-)

 6. Zo een open kast staat altijd mooi en ruimtelijk. Bij ons loopt de kast het risico dat ie toch weer te vol raakt. Zo heb ik een glazen vitrinekast (ook IKEA) en daar staat eigenlijk veel te veel in.
  In mijn slaapkamer heb ik wel open kasten voor al mijn beauty en schilderspullen, het staat leuk (moet hem weer hoognodig opruimen) en voor mij praktisch, want zo zie ik steeds wat ik in huis heb. Zou ik die spullen achter deurtjes doen dan vergeet ik de helft van wat er staat!

  1. Christiana says:

   Snap ik, volgens mij hebben veel mensen dat hoor, dat ze echt moeten zien wat ze hebben, omdat ze het anders simpelweg vergeten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.