Een georganiseerde en opgeruimde keuken, dat wil jij toch ook? Begin eerst maar eens met alles er uit te halen! En wat je dan moet doen? Dat lees je hier.

Wat wil je bewaren en wat kan er weg?

Wil je een georganiseerde keuken, haal je keuken dan eerst eens helemaal leeg. En dan bedoel ik ook echt hélemaal leeg. Alleen op deze manier kun je in de eerste plaats eens goed inventariseren wat je hebt, om daarna te kijken wat je echt veel gebruikt, nodig hebt en wat weg kan. Maak meteen van deze gelegenheid gebruik om je hele keuken lekker schoon te maken. De keuken is zo’n typische plek waar je waarschijnlijk dingen tegen gaat komen waarvan je niet eens meer wist dat je ze had. Er zullen dus ongetwijfeld dingen uit de keuken komen die je niet meer gebruikt of niet (meer) nodig hebt. Bepaal voordat je je keuken weer in gaat delen wat je allemaal wilt bewaren en wat er weg kan. We hebben allemaal wel etenswaren in onze keuken staan, die we niet regelmatig gebruiken. Kruiden, specerijen en bepaalde sauzen zijn van die typische dingen. Controleer alle etenswaren op datum voordat je deze straks terug gaat zetten in je schone, georganiseerde keuken. Zelf vind ik het leuk om te ‘investeren’ in mooi servies en dergelijke. Zo hebben wij alle borden, schalen, kommetjes en bekers van HK living en verder hebben wij allemaal dezelfde drinkglazen van Ikea. Niet alleen vind ik dat er gewoon heel netjes uitzien, vaak ‘past’ dit servies ook goed in elkaar waardoor je het sowieso allemaal netter kan opbergen. Wellicht is dit voor jou ook een mooie gelegenheid om eens te kijken welke dingen je wellicht wilt vervangen of vernieuwen in je keuken. Misschien is het voor jou ook tijd voor nieuw servies, of alleen nieuwe glazen of keukentextiel bijvoorbeeld. Gooi verder ook alles weg wat kapot, erg vies of oud is, of bijvoorbeeld apparaten waarvan (onder)delen ontbreken en die je om die reden eigenlijk niet meer kunt gebruiken.

Een georganiseerde keuken heeft een logische indeling

Het is leuk als je keuken er gezellig en mooi uitziet, maar aangezien dit een ruimte in huis die je meerdere malen per dag gebruikt, net als je badkamer natuurlijk, is het vooral belangrijk dat je keuken op een logische manier ingedeeld is. En dan gaat het er vooral om dat die indeling voor jou en je gezin logisch is. Zorg er dus voor dat dingen die je vaak gebruikt, zoals borden en glazen, makkelijk te pakken zijn. Het kan niet de bedoeling zijn dat je bij wijze van spreken eerst op een stoel moet gaan staan om bij je theeglazen te kunnen. Denk er verder ook over na of alles wat je wilt houden, ook daadwerkelijk ín je keuken moet staan. Dingen die je maar af en toe gebruikt maar die wel veel ruimte innemen, zoals een taartplateau of een citruspers, kun je wellicht ook (in een voorraadkast) elders bewaren. Geef al je spullen een logische, vaste plek. Zo weet iedereen waar spullen terug gezet moeten worden en hoef je ook niet eindeloos naar dingen te zoeken. Het is ook heel handig om bepaalde etenswaren bij elkaar te plaatsen. Bijvoorbeeld zoet beleg wat je gebruik bij het dekken van de ontbijttafel of kruiden die je vaak gebruikt tijdens het koken. Daarnaast is het handig om alles bij elkaar te hebben voor wanneer je bezig bent met je wekelijkse boodschappenlijstje! Voor pannen is het bijvoorbeeld logisch om die in de buurt van het fornuis te plaatsen.

Wat zet je óp je aanrechtblad?

Wij hebben zelf aardig wat ruimte op ons aanrechtblad, en daarnaast ook voldoende opbergruimte in de lades. Op ons aanrechtblad heb ik dingen gezet die ik vaak gebruik, maar ik heb er ook voor gezorgd dat het geheel er gezellig uitziet, zo heb ik aardig wat planten in de keuken staan. Niet iedereen heeft daar echter de ruimte voor. Denk er dus goed over na wat je op je aanrechtblad zet. Een keuken is naast de badkamer een plek die snel rommelig en vies wordt en alles wat óp je aanrechtblad staat, zal nog sneller vies worden. Wanneer je dus dingen op je aanrechtblad zet die je eigenlijk nauwelijks gebruikt, zoals een blender, dan staat zo’n apparaat in feite alleen maar stof te vangen. Zonde! Plaats in principe alleen dié apparaten op je aanrecht die je daadwerkelijk veel gebruikt, bij ons zijn dat de waterkoker en het koffiezetapparaat.

Ruimte creëren voor een georganiseerde keuken

Een logische indeling is altijd handig, maar zeker ook wanneer je weinig ruimte hebt. Wellicht kun je extra opbergruimte creëren door plankjes aan de wand te hangen. Je kunt zelfs de binnenkant van je deurtjes gebruiken voor haken en rekjes. Wat ik zelf ook heel leuk vind is de Ikea HULTARP stang. Hier kun je haken aan hangen en zeker in de keuken kun je hier alle kanten mee op; je kunt er keukengerei aan hangen, maar ook kleine voorraadpotjes. Zelf gebruik ik de Ikea Fintorp stang voor hand- en theedoeken. Het is verder een goed idee om eens te investeren in organizers voor in je keukenkasten en keukenlades, zoals voorraadpotten, manden, maar ook verdelers voor in je lades. Zeker wanneer je allemaal dezelfde voorraadpotten hebt, wellicht wel van verschillend formaat, ziet het geheel er gewoon altijd strak en netjes uit. Je kunt voorraadpotten eventueel labelen en aan de onderkant nog voorzien van een extra label met de THT-datum. Zelf maak ik gebruik van de KORKEN voorraadpotten en de VARIERA bakken, beiden natuurlijk van Ikea. Heb je een smalle la ‘over’? Zo’n la is handig voor bijvoorbeeld je rol boterhamzakjes, vershoudfolie en keukengerei die niet in je gewone bestekla past. Plaats er daarnaast verdelers in en gebruik die bakjes voor losse ondefinieerbare rommeltjes die je zo nu en dan nodig hebt, zoals plakband, paracetamol, reserve-sleutels, wasknijpers en elastiekjes om zakken mee af te sluiten en zulk soort dingen.

HOE VAAK MAAK JIJ JE KEUKEN UITGEBREID SCHOON?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

12 Comments

 1. Ik doe het best wel vaak. Ik heb namelijk veel laden in mijn keuken, waardoor het toch wat sneller een rommeltje wordt. Je hebt zo’n mooie keuken!!

  1. Christiana says:

   Wij hebben zelf eigenlijk alleen maar lades, op de een of andere manier vind ik dat juist praktischer dan kasten, omdat je ook makkelijker bij de spulletjes achterin kunt! Ik maak de keuken ook eigenlijk best vaak schoon, zeker nu we een nieuwe keuken hebben, is het extra leuk om het allemaal lekker netjes en geordend te houden;-)

 2. Toevallig laatst nog gedaan. Niet heel rigoureus, maar wel wat orde in de chaos proberen te scheppen. Plastic (bewaar) bakjes bij elkaar en mooie schalen bij elkaar. Zo een stang is zeker handig, het enige wat bij ons zo lastig is dat boren in de muur nogal een toestand is. Dan moeten wij een echt professionele betonboor weer lenen. Haha, jouw interieur artikelen zetten wel enorm aan om weer alles op te ruimen, in te delen! Ik ga ruimte maken voor een plantje, ik zie vaak van die leuke kleine plantjes bij de supermarkt en weet dan nooit waar ik ze neer kan zetten. Op het aanrechtblad is natuurlijk een heel leuk idee! (wel weer meer ruimte maken hier)

  1. Christiana says:

   Dat is super leuk om te horen, Babs! Ik krijg zelf ook altijd heel veel inspiratie van opruim- en organiseer blogposts en videos;-) Op zich kunnen plantjes natuurlijk overal staan, zeker de kleintjes. Wij hebben zelfs plantjes op het toilet staan;-)

 3. Omg, jouw keuken is echt heaven. Zo mooi en groot. Ik heb echt een piepkleine keuken. Ik heb laatst 2 rekjes voor aan de wand gekocht, dat gaf zo veel ruimte. Handige tips. Ik heb gelijk zin om dit weekend mijn keuken grondig aan te pakken.

  1. Christiana says:

   Leuk om te horen, en lief, dankjewel! Aan zo’n rekje kun je inderdaad aardig wat ditjes en datjes kwijt, en het staat ook nog eens gezellig;-)

 4. Wat een prachtige keuken heb je! Onze keuken wordt in het nieuwe jaar vervangen en ik ben dus nu al bezig met de lades en kastjes uit te mesten wat we niet meer gaan gebruiken.

  1. Christiana says:

   Wat een leuk vooruitzicht! Slim idee om inderdaad nu al met een grote opruimactie te beginnen. Ik heb dat ook van tevoren gedaan. Ik wilde perse niets meer terug zetten in ons nieuwe keuken wat we toch eigenlijk niet (meer) gebruiken;-)

 5. Dit moet echt eens in de zoveel tijd gebeuren! Echt een prachtige keuken!

 6. Ik houd het eigenlijk altijd bij, zodat het vrijwel nooit een rommel wordt. Wel ben ik nog steeds op zoek naar leuke accessoires voor in de keuken. Het is nog een beetje saai.

  1. Christiana says:

   Heel verstandig! Ik merk toch altijd dat onze keuken en badkamer echt de plekken in huis zijn die het snelst vies en rommelig worden. Ik probeer ook altijd na het koken alles meteen op te ruimen en ook tussendoor als ik eten klaarmaak alles meteen weer aan kant te maken.

 7. Moet ik dringend nog eens werk van maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.