Ga je je badkamer opruimen? Dít zijn vast een aantal dingen die weg mogen danwel verplaatst kunnen worden, zo creëer je snel meer overzicht.

Je badkamer opruimen, wat wil of moet je hier echt bewaren?

Je badkamer is, net als de keuken , een plek in huis die veel gebruikt wordt, elke dag opnieuw, en die dus goed bijgehouden moet worden. Het is om die reden verstandig om eens in de zoveel tijd echt uitgebreid de tijd te nemen om je badkamer op te ruimen en schoon te maken. Want sta je er wel eens bij stil dat een opgeruimde badkamer ook veel sneller en makkelijker schoon te maken is dan een overvolle badkamer? Eén van de ‘regels’ van een georganiseerd huishouden is dat je je spullen bewaart op een logische plek. Logisch in die zin dat je spullen in principe bewaart op die plek waar je ze ook daadwerkelijk gebruikt. Tandpasta leg je dus in je badkamer, een koekenpan bewaar je in je keuken. Maar natuurlijk gaat die ‘regel’ niet altijd op. Soms heb je bijvoorbeeld maar heel beperkt de ruimte en bewaar je spullen elders. Zo bewaren wij onze voorraad handdoeken in de kledingkast, omdat we er in de badkamer geen ruimte voor hebben. Als je je badkamerkast aan het opruimen bent, bepaal dan of je spullen een logische plek hebben. Zo niet; kijk dan naar wat die nieuwe logische plek eventueel kan worden. Het is ook goed om te kijken naar de indeling van je kasten; spullen die je dagelijks gebruikt, daar wil je snel en makkelijk bij kunnen en je wilt ze ook weer zonder gedoe kunnen opruimen, zonder dat je daar voor eerst allerlei andere spullen aan de kant moet schuiven.

Je spullen uitzoeken

Ga je je badkamer opruimen, doe het dan grondig. Dat betekent; alles eruit. Vaak is het het makkelijkst om alles op een grote stapel te leggen en per item te bekijken wat je er mee wilt. Gebruik je het en wil je het dus bewaren, al dan niet op een andere plek in huis? Is het over datum, oud, vies of kapot en kan het dus worden weggegooid? Is het nog bruikbaar, maar kun je het zelf niet gebruiken of word je er zelf niet blij van, dan kun je het wellicht weggeven. Vind je het te overweldigend om al je spullen op een grote stapel te gooien? Pak dan la voor la of zone voor zone aan, maar zorg er wel voor dat je aan het eind alles uitgezocht hebt. Voorkom dat je overvolle tasjes of mandjes weer onuitgezocht terug in de kast zet, want dan ben je zo weer terug bij af.

Wat kan er sowieso weggegooid worden?

Tijdens het opruimen van je badkamer(kastje) zul je dus keuzes (moeten) gaan maken. Omdat de kans klein is dat je weinig emotionele waarde hebt aan de dingen die je normaal gesproken in je badkamer bewaart, zeker in vergelijking tot andere ruimtes in je huis, zijn dit een aantal dingen die je in principe direct weg kunt gooien:

Cosmetica die over de datum is. Elk product heeft namelijk een houdbaarheidsdatum. De stelregel is meestal als volgt; is een product van geur, kleur of textuur veranderd, dan is de kans groot dat dit product niet meer goed is. Je huid kan geïrriteerd of zelfs beschadigd raken wanneer je producten gebruikt die niet meer goed zijn.

Gebruikte make-up die je nooit (meer) draagt. Ook make-up heeft een houdbaarheidsdatum en omdat het niet heel hygiënisch is om make-up van anderen te gebruiken, is dit weggeven ook niet zo’n goed idee.

Verpakkingen waar nog slechts een bodempje in zit. Als je deze verpakkingen op had willen maken, had je dit waarschijnlijk al lang gedaan.

Zonnebrandcrème die langer dan een jaar geleden geopend is. Hoewel deze in principe niet over de datum is, zal de filter niet meer beschermen zoals het hoort.

Oude medicijnen. Gooi deze niet zomaar tussen het afval. Medicijnen horen bij het klein chemisch afval en dit kun je inleveren bij de apotheek. Haal vanwege privacy redenen de stickers met jouw gegevens van de potjes en doosjes af.

Oude sponzen, douchepuffs, eeltvijlen, badmutsjes en botte scheermesjes.

Oude of versleten washandjes, gastendoekjes en handdoeken.

Schoonmaakmiddelen die je (niet meer) gebruikt.

Wat kan er verplaatst of weggegeven worden?

Niet alles wat je niet meer gebruikt, niet meer kan of wilt gebruiken of nooit hebt gebruikt hoeft natuurlijk weggegooid te worden. Je kunt waarschijnlijk vast nog andere mensen blij maken met ongeopende cosmetica of parfumsamples waarvan je zelf te veel hebt, of de spullen die je niet fijn vind om te gebruiken of die niet goed bij je huid passen. En dan zijn er natuurlijk nog de spullen die eigenlijk niet in de badkamer horen. Wat jij in de badkamer vindt ‘horen’, is natuurlijk persoonlijk, maar zeker als je maar beperkt de ruimte hebt, moet je dus zorgvuldig omgaan met de ruimte die je tot je beschikking hebt. Zorg ervoor dat de spullen die je daadwerkelijk (in de badkamer!) gebruikt, makkelijk te pakken en weer op te bergen zijn. Heb je veel back-up producten van cosmetica en / of schoonmaakmiddelen? Kijk eens of je die misschien elders kunt bewaren, hiermee creëer je waarschijnlijk veel ruimte. Schoonmaakmiddelen die je maar heel af en toe gebruikt maar wel wilt bewaren, zoals ontstopper of schimmelreiniger, kunnen misschien ook beter worden opgeborgen in de kast of la met schoonmaakmiddelen. Die pak je dan zodra je ze nodig hebt en op deze manier nemen ze geen kostbare ruimte in je badkamer in.

BEWAAR JIJ VEEL ANDERE SPULLEN DAN COSMETICA IN JE BADKAMER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

11 Comments

  1. Sinds wij de badkamer verbouwd hebben is het veel overzichtelijker geworden dan het was. We hebben nu twee lades waar onze spullen bewaard kunnen worden en meer hebben we niet nodig. Voorraad staat in de bergkast. Voor de verbouwing stond alles door elkaar, zo rommelig. Nu wil ik alleen nog een mooie oplossing voor de handdoeken. Die liggen nu in een mand maar vind ik niet zo mooi en praktisch.

    1. Christiana says:

      Wij hebben ook niet echt plek voor handdoeken in de badkamer. Ik bewaar ze nu in mijn kledingkast.

  2. De badkamer is een van de weinige ruimtes (oke, misschien ook wel DE enige) in mijn huis waar rommel eigenlijk geen probleem is. We hebben best wel wat opbergruimte (ook al is-ie niet zo groot), dus wat schoonmaakmiddelen passen er ook makkelijk bij. Verder gebruik ik natuurlijk geen make-up, dus dat scheelt ook. Wel denk ik dat het een valkuil kan zijn dat ik juist vanwege voldoende ruimte eigenlijk nooit de lades en het kastje opruim in de badkamer 😉 Misschien toch maar eens doen, want er moet natuurlijk nog wat babyspul bij komen daar straks.

    1. Christiana says:

      Klopt! Als je toch ruimte genoeg hebt, ruim je denk ik inderdaad minder gauw op. André denkt er precies zo over. Sinds wij de zolder verbouwd hebben en inbouwkasten hebben laten maken, kan hij daar heel veel ‘zooi’ kwijt. Zijn motto is; als er ruimte is, hoef ik het niet weg te doen. Ik denk daar ‘iets’ anders over, maar gelukkig hoef ik er niet tegen aan te kijken;-)

  3. Sinds ik eerder (vorig jaar denk ik) tips van jou gelezen heb over houdbaarheid van make-up en crèmes en zo, let ik er op en gooi ik geopende producten indien bederfelijk en nog niet op, na een jaar toch weg. Voordeel is ook dat het niet te vol en te rommelig kan worden daardoor. 🙂

    1. Christiana says:

      Ik vind het echt heel leuk om te lezen dat je wat kon met mijn tips;-)

  4. Nee eigenlijk niet. We hebben een redelijk grote badkamerkast nu en daar bewaren we handdoeken en voorraad tandpasta/doucheproducten en een spray voor de wastafel. In het wastafelmeubel eigenlijk bijna niks omdat de bovenste lade niet goed sluit (erg ondiep) als er teveel in ligt. En de onderste is natuurlijk voor Amy….

  5. Ik heb laatst eindelijk het speelgoed van mijn dochter uit de badkamer opgeruimd. Dat stond er al zo lang dat ik er bijna moeite had om het weg te doen. Uiteindelijk ben ik er samen met haar doorheen gegaan en heb ik haar laten kiezen wat ze wel en niet wilde bewaren. Staat zoveel opgeruimder. Verder laten we ook nog wel eens kleren slingeren in de badkamer 🙈.

    1. Christiana says:

      Ik kan me nog wel herinneren dat je daar een beetje tegen op zag. Wat goed dat je het nu toch samen met je dochter hebt aangepakt!

  6. Nee eigenlijk niet. Alles wat er staat gebruik ik. Zodra ik iets niet meer gebruik of even niet meer nodig heb, verdwijnt uit de badkamer. Heerlijk opgeruimd dus 😬

  7. Ja, absoluut teveel, zoals ontstopper en schoonmaakspul voor de badkamer. Maar heerlijk, als wij volgend jaar een nieuwe badkamer hebben… ik kan niet wachten om die leuk (en praktisch want het blijft een kleine ruimte) in te gaan richten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.